کد مطلب: ۱۴۲۵۰۴

عضو هیات نمایندگان اتاق تهران:

نرخ سود بین بانکی را کاهش دهید

نرخ سود بین بانکی را کاهش دهید

شورای پول و اعتبار از یک سال پیش در جلسات مختلف خود روی کاهش سود سپرده ها و تسهیلات بانکی بحث کرده است؛ ولی هنوز شرایط برای تصویب و اجرای این موضوع فراهم نیست.

روز گذشته وزیر اقتصاد و دارایی در جلسه سالانه سیاست‌های پولی و بانکی از بالا بودن نرخ سود تسهیلات و سپرده‌های بانکی گلایه کرد و اعلام کرد تا زمانی که این نرخ‌ها بالا باشد امکان سرمایه‌گذاری در حوزه تولید در کشور فراهم نمی‌شود؛ اما در این بین کارشناسان بانکی کشور هم معتقدند شرایط برای کاهش نرخ سود بانکی در کشور مهیا نیست و اگر این‌گونه بود مصوبه 18 درصد نرخ تسهیلات و سود بانکی که هم‌اکنون وجود دارد، اجرایی می‌شود و شاهد سودهای بالای 20 درصد نبودیم.

حسین سلیمی نایب‌رئیس کمیسیون پول و سرمایه اتاق تهران و از کارشناسان باسابقه بانکی کشور، می‌گوید: چرا مصوبه نرخ 18 درصدی سود سپرده‌های بانکی باوجود تصویب در شورای پول و اعتبار اجرایی نشده است و ما شاهد سودهای بالای 20 و حتی 22 درصدی هستیم.

زیرا عملا زیرساخت‌های لازم برای کاهش سود سپرده‌ها فراهم نیست و تا زمانی که شرایط آماده نباشد امکان کاهش سودهای بانکی به‌صورت دستوری وجود ندارد و جواب نخواهد داد.

او با بیان اینکه در حال حاضر سود سپرده بین بانکی که بانک‌ها از بانک مرکزی دریافت می‌کنند، خود باعث به وجود آمد یک بازار رقابتی منفی شده است، می‌گوید: در شرایطی وزیر محترم اقتصاد و دارایی و مسئولان بانکی از کاهش نرخ سود سپرده‌های صحبت می‌کنند که نرخ سود بین بانکی که بانک مرکزی دریافت می‌کند، 28 درصد است و با جریمه دیرکرد (6 درصدی) این عدد به 34 درصد می‌رسد.

با توجه به اینکه بانک‌ها در حال حاضر توان بازپرداخت سرموعد سپرده‌هایی را که دریافت کرده‌اند، ندارند عملا همان 34 درصد به نرخ سود بین بانکی تبدیل شده است و حالا سوال این است با این شرایط چگونه قرار است نرخ سود سپرده‌ها کاهش پیدا کند.

وقتی شرایط این‌گونه است بانک‌ها باوجود مصوبه شورای پول و اعتبار برای حداکثر پرداخت نرخ 18 درصدی سود سپرده‌ها و تسهیلات ترجیح می‌دهند این عدد را افزایش دهند؛ به‌جای اینکه از بانک مرکزی وام دریافت کنند و با نرخ 34 درصد بازپرداخت کنند.

او در ادامه با اشاره به اینکه اگر مسئولان به دنبال کاهش نرخ سود سپرده‌ها هستند باید نرخ سود سپرده‌های بین بانکی را در مرحله اول کاهش دهند، می‌گوید: شورای پول و اعتبار از یک سال پیش در جلسات مختلف خود روی کاهش سود سپرده‌ها و تسهیلات بانکی و رسیدن آن به 15 درصد بحث کرده است ولی هنوز شرایط برای تصویب و اجرای این موضوع فراهم نیست و به اعتقاد من تا آن زمان نباید به‌صورت دستوری اقدامی انجام داد زیرا در عمل مصوبه اجرایی نخواهد بود.

این کارشناس حوزه بانک می‌گوید: به نظر می‌رسد که هم‌اکنون بانک‌ها در حال برنامه‌ریزی برای کاهش نرخ سود بانکی و مصوبه جدید شورای پول و اعتبار برای کاهش نرخ سود سپرده‌ها و تسهیلات هستند.

زیرا می‌بینیم که دیگر کمتر بانکی سپرده‌های طولانی‌مدت یک‌ساله باز می‌کند و بیشتر بانک‌ها به دنبال سپرده‌های 6 ماهه و کمتر هستند. زیرا می‌ترسند که با تصویب یک‌باره شورای پول و اعتبار و کاهش نرخ سپرده‌ها روبه‌رو شوند.

حسین سلیمی نایب‌رئیس کمیسیون پول و سرمایه اتاق تهران همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا کاهش نرخ سود سپرده‌ها تاثیری منفی روی حجم سپرده‌های مردمی خواهد داشت یا نه؟ می‌گوید: کاهش 2 تا 3 درصدی سپرده‌ها باعث نمی‌شود که سپرده‌گذاران سرمایه خود را از بانک‌ها خارج کنند.

زیرا تاثیر آن‌چنانی نخواهد داشت و از طرفی هم جایگزینی برای بانک‌ها در حال حاضر وجود ندارد که تا این حد سود تضمین‌شده، پرداخت کنند. بنابراین افراد اقدام به خارج کردن سپرده‌های خود نخواهند کرد.

منبع: اتاق بازرگانی تهران

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.