تاکسیهای اینترنتی سال ۱۳۹۹ را با چالشهای مختلفی به پایان رساندند. عضو هیاتمدیره اتحادیه صنفی کسب و کارهای مجازی معتقد است، شرایط اقتصادی کشور، حیات تعداد زیادی از آنها را در سال جاری تهدید میکند.
تاکسیهای اینترنتی از جمله اسنپ و تپسی در سال ۱۳۹۹ با چالشهای مختلفی مواجه بودند؛ از مشکلات ناشی از کرونا گرفته، تا اعتراض به کرایهها و کمیسیون و همچنین درخواست رانندگان برای بیمه. مروری داریم به مهمترین چالشهای این اکوسیستم.
رانندگان تاکسیهای اینترنتی از کرایههای پایین گلایه دارند و معتقدند بیمه میتواند بخشی از مشکلات آنها را حل کند؛ در مقابل بعضی از مسافران میگویند کرایهها نباید بیشتر از این افزایش یابد. در این میان، پیشنهاد برخی، کاهش کمیسیون شرکتهاست.
دادگاه عالی بریتانیا اخیرا حکم داده است که رانندگان شرکت تاکسی اینترنتی اوبر، کارمندان این شرکت محسوب میشوند و باید از حداقل مزایا از جمله بیمه برخوردار شوند. برخی رانندگان اسنپ و تپسی معتقدند در ایران نیز باید چنین تصمیمی گرفته شود.
در روزهای اخیر توئیت یک دانشجو که به دلیل جرم سیاسی، سابقه زندانی شدن دارد و به همین دلیل، حساب کاربری او در یکی از تاکسیهای اینترنتی مسدود شده است، واکنشهایی را در فضای مجازی برانگیخت؛ تپسی و اسنپ میگویند سوءپیشینهها را ناجا به آنها اعلام میکند و قابل اعتراض هم هستند.
بالاترین مرجع قانونی انگلستان حکم داده است که رانندگان اوبر، کارمندان این شرکت هستند؛ این موضوع یعنی که آنها باید از مزیتهایی چون حداقل حقوق یا بیمه برخوردار شوند. در ایران هم رانندگان اسنپ و تپسی خواهان چنین حمایتهایی هستند اما به اعتقاد دبیر انجمن صنفی کسبوکارهای اینترنتی، فضای کسب و کار ایران با انگلیس متفاوت است.
رانندگان تاکسیهای اینترنتی از تاخیر در واریز اعتبار سوخت خود گلایه دارند؛ رانندگان تاکسیهای تلفنی هم میگویند با همین مشکل مواجه هستند و در این میان کسی هم مسئولیت نمیپذیرد.
در حالی که رانندگان تاکسیهای اینترنتی میگویند مدتی است اعتبار سهیه سوخت خود را دریافت نکردهاند، وزارت کشور و شرکتپخش فرآوردههای نفتی هر یک دیگری را مسئول پاسخگویی به این موضوع میدانند؛ برخی هم میگویند سهمیهها در حال پرداخت است و اگر مشکلی وجود دارد رانندگان باید موضوع را از طریق صنف خود پیگیری کنند.
برخی مسافران تاکسیهای اینترنتی، از اینکه گاهی کرایه در هنگام سفر افزایش مییابد گلایه دارند؛ ممکن است دلیل این موضوع، لغو نابههنگام سفر از سوی آنها یا رانندگان باشد.
موضوع هزینه لغو سفر با تاکسیهای اینترنتی، چندی پیش با انتشار مطلبی در شبکههای مجازی داغ شد؛ در آن مطلب ادعا شده شرکتها هزینهای را که به رانندگان پرداخت میکند با افزودن به کرایه سفر بعدی مسافر از او بازپس میگیرد. رانندگان و مسافران اسنپ و تپسی در این مورد نظرهای متفاوتی دارند.
تاکسیهای اینترنتی این روزها جای خود را در زندگی مردم باز کردهاند؛ بسیاری از سفرها هم بدون هیچ مشکلی انجام میشوند اما گاهی نیز اختلافهایی میان راننده و مسافر رخ میدهد. شرکتها هم میگویند راههایی را برای رصد موضوع و حفظ امنیت سفرها در نظر گرفتهاند.
اختلال در جیپیاس چندی سالی است هراز گاهی به ویژه در پایتخت خبرساز میشود؛ وزارت ارتباطات هر بار میگوید در این مورد شکایت قضایی انجام داده اما هنوز نتیجه این شکایتها اعلام نشده است. دلیل هر چه باشد این روزها فعالیت برخی مشاغل تحت تاثیر این موضوع قرار گرفته است؛ از جمله رانندگان تاکسیهای اینترنتی.
در شرایطی که افکار عمومی نسب به فرایند جذب و آموزش رانندگان در تاکسیهای اینترنتی حساسیت دارند، دو شرکت بزرگ فعال در این حوزه تاکید میکنند نسبت به این موارد توجه ویژهای دارند.
موضوع امنیت در تاکسیهای اینترنتی و برخوردهای میان رانندگان و مسافران هر از گاهی خبرساز میشود؛ افکار عمومی نسبت به آغاز کار رانندگان بدون بررسی سوابق آنها حساس است اما عضو هیاتمدیره اتحادیه صنفی کسب و کارهای مجازی میگوید طبق قانون این موضوع ممکن نیست؛ هر چند که او نمیداند 100 درصد این موضوع رعایت میشود یا خیر.
رانندگان و مسافران تاکسیهای اینترنتی گاهی در مورد اینکه کدامیک سفر را لغو کنند با یکدیگر دچار اختلاف نظر میشوند، اخیرا پیامی در شبکههای اجتماعی منتشر شده که هزینه لغو سفر از جیب مسافر میرود اما یک فعال صنفی این موضوع را رد کرده است.