حسامالدین جعفری ندوشن، کارشناس بازار سرمایه تحلیل کرد"
آفت رفتار بدون تحلیل سهامداران/ کدام صنایع در ۶ ماه آینده بیشتر سود میدهند؟
روند شاخص کل بورس طی هفتههای اخیر به دلیل رفتارهای هیجانی جریان نقدینگی جدید بسیار پرنوسان بوده است، سوالی که مطرح میشود این است که دلیل این تلاطم در بازار سهام چیست و شاخص تا پایان امسال وارد چه کانالی میشود؟
به گزارش تجارت نیوز، رشد شاخص کل بورس به دنبال افزایش چشمگیر نرخ دلار آزاد باعث ورود نقدینگی جدید به بازار سرمایه در شهریور ماه شد، اما کاهش شدید قیمت دلار در بازار و افزایش نرخ خوراک پتروشیمیها باعث شد که روند شاخص کل بورس در مهرماه بسیار پرنوسان شود. سوالی که مطرح میشود این است که چه عواملی نوسانات هفتههای اخیر شاخص کل بورس را رقم زده است؟
نوسانات جزء ذات بازارهای مالی است
حسامالدین جعفری ندوشن، کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه در گفتگو با «تجارتنیوز» گفت: نوسانات جزء ذات بازارهای مالی است، متاسفانه فرهنگ صحیح سرمایهگذاری هنوز در کشور ما نهادینه نشده و حضور مردم در بازارهای مختلف همواره سیلگونه است.
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: با توجه به اینکه فعالیت در بازارهای مالی نیازمند به تخصص و اطلاعات کافی است به همین جهت رفتار سیل گونه و هجوم عموم مردم نوسانات زیادی در این بازارهای مالی ایجاد میکند، بنابراین حجم بالای خرید در شهریور ماه و روزهای سراسر سبز و مثبت بازار در تمامی سهمها به همان اندازه نگرانکننده بود که ریزشهای سراسری هفتههای اخیر بورس نیز نگرانکننده بود. به عبارتی همان طور که تشکیل صفهای سنگین خرید در شهریور ماه هیجانی بود، تشکیل صفهای سنگین فروش در مه رماه هم هیجانی بود.
جعفری ادامه داد: درست است که عکس شدن روند شاخص کل بورس طی هفتههای اخیر دلایلی متعددی داشت و برخی آن را به گردن برخی حقوقیهای بازار گذاشتند، اما بدون شک شدت آن به رفتار غیرحرفهای و بدون تحلیل سرمایهگذاران مربوط بود.
لزوم بازنگری در قانون توقف نمادها با 20 درصد رشد
این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این سوال که آیا با افزایش حجم معاملات نباید بازنگری در خصوص توقف نمادها با ۲۰ درصد رشد صورت گیرد؟ گفت: توقف نمادها با 20 درصد رشد در بازار با شرایط عادی و در صورتی که شرکتها واقعا در اطلاعیههای شفافسازی دلایل اصلی تغییرات را بیان کنند، میتواند مفید باشد، اما بازاری که متاثر از نرخ دلار دچار تغییرات شدید شده و از طرف دیگر شفافسازیهای شرکتها عمدتا چندجمله تکراری است و هیچ اطلاعات جدیدی ارایه نمیکنند، نمیتواند مفید باشد.
جعفری در پاسخ به این سوال که تحریمها با بورس چه میکند؟ افزود: معمولا در بازارهای مالی اتفاقات پیشخور میشود. به نظر میرسد تحریمها پیشاپیش اثر خود را بر بازار سرمایه گذاشته است، البته تجربه سالهای 91 و 92 در این موضوع موثر بوده است.
وی ادامه داد: اثر تحریمها در بازار محدود به خطای برآوردهای فعالان بازار از اثر تحریمهاست که ممکن است مثبت یا منفی باشد، بدین معنی که ممکن است اثر تحریم بر برخی صنایع بیشتر از برآوردها باشد و بر برخی کمتر، اما به طورکلی اثر تحریمها در بازار دیده شده است.
عبور شاخص از قله 200 هزار واحدی
این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این سوال که شاخص کل بورس تا پایان امسال وارد چه کانالی میشود؟ تصریح کرد: با توجه به گزارش عملکرد شرکتها احتمالا از سقف قبلی عبور خواهد کرد و پا را از قله 200 هزار واحد فراتر میگذارد.
جعفری در پاسخ به این سوال که در نیمه دوم امسال بازار کدام سهام رونق بیشتری خواهد داشت گفت: هلدینگها و شرکتهای سرمایهگذاری در حوزه معدنی و فلزی و شرکتهای پتروشیمی خصوصا در حوزه تولید اوره و محصولاتی که افزایش نرخ کمتری داشتهاند در نیمه دوم امسال بازدهی بیشتری خواهند داشت.
نظرات