کدام نمادهای بورسی دیروز طلا شدند؟ / موج عرضه اولیههای جدید در راه است
در جریان دادوستدهای دیروز (شنبه ۲۳ فروردین ماه سال ۹۹) شاهد گرایشی عمومی برای خرید سهام شرکتهای بزرگ بودیم. این موج علاوه بر تقاضای قوی در سهام بزرگان کامودیتیمحور نظیر پالایشیها، در صف خرید سهام شرکتهای بزرگ غیرکالایی هم حائز اهمیت و توجه بود.
به گزارش تجارتنیوز ، در جریان دادوستدهای دیروز شاهد گرایشی عمومی برای خرید سهام شرکتهای بزرگ بودیم. این موج علاوه بر تقاضای قوی در سهام بزرگان کامودیتیمحور نظیر پالایشیها، در صف خرید سهام شرکتهای بزرگ غیرکالایی هم حائز اهمیت و توجه بود. بهطور مثال میتوان به تشکیل صف خرید برای نماد شرکتهای خدماتانفورماتیک(رانفور) و کشتیرانی جمهوری اسلامی(حکشتی) در روز گذشته اشاره کرد که حجم نسبتا قابلتوجهی از کل تقاضا را بهخود جلب کردند و در ردیف نمادهای پرمعامله شرکتهای بزرگ قرار گرفتند.
بهطور کلی چرخش محور تقاضا روی این دسته از سهام که عموما از شناوری و حجم مبنای بالایی برخوردارند را علاوه بر جذابیتهای تورم دارایی و «جاماندگی» از روند عمومی، میتوان در پرتو تحولات سیاستهای اقتصادی هم دید که برای جذب نقدینگی موجود در بازار امید بیشتری به شرکتهای بزرگ بسته و از رشد سهام شرکتهای کوچکتر نگران است.
بهنظر میآید محافل بورسی در روزهای اخیر متوجه واکنش سیاستگذار کلان اقتصاد کشور به نحوه حرکت شاخصهای سهام شده و این موضوع را در رفتار خود طی روز گذشته لحاظ کردهاند.
ماجرای «صبا» و موج عرضهاولیههای در راه
نماد «صبا» از هفته قبل به یکی از پربسامدترین نام و نشانهای بازار سهام بدل شد و ضمن کسب لقب عرضهاولیهای نسبتا بزرگ، رکورد مشارکت کدهای معاملاتی در بازار اولیه را شکست. البته جذب ۱۸۰۰ میلیارد تومان از منابع موجود در بازار در روز عرضه اولیه نتوانست عطش تقاضا را فروبنشاند بهطوری که دیروز یعنی طی اولین معاملات نماد «صبا» در بازار ثانویه، حدود ۲۸۰ میلیارد تومان پول در صف خرید این سهم منتظر ماند.
ثبت تعداد کدهای مشارکتکننده در این عرضهاولیه نشان میدهد که باد بهاری اخبار مرتبط با سودهای جذاب و بدونریسک عرضههای اولیه را به گوش آحاد جامعه رسانده است. حال باید منتظر ماند و دید که عرضههای در راه در کنار تصمیم دولت برای واگذاری سهام شرکتهای تحت مالکیت خود میتواند مازاد کنونی تقاضا در بازار سهام را در خودش حل کند و مسیر قیمتها را متعادلتر و آرامتر کند یا خیر.
برخی معتقدند عرضهاولیههای پیشرو که شامل شرکتهای بزرگی است ضمن جذب تقاضای جدید از طریق ایجاد فشار بر سایر سهمهای بازار از سرعت روند شاخص بکاهد.
همگام با بازیگران
در روزی که شاخص سهام با رشد ۸/ ۱ درصدی همراه شد، معاملهگران خرد برای چهاردهمین روز متوالی خالص خرید مثبتی را ثبت کردند. به این ترتیب در پایان معاملات روز شنبه در مجموع حدود ۷۴۹ میلیون سهم به ارزش ۷۲۹ میلیارد تومان به پرتفوی حقیقیها افزوده شد. در میان ۴۰ صنعت بورسی نیز دیروز بیشترین خالص خرید بازیگران حقیقی در سهام زیرمجموعه گروه فرآوردههای نفتی رقم خورد. از این رو پالایشیها شاهد جابهجایی ۲۸۶ میلیارد تومانی در مسیر پرتفوی حقوقی به حقیقی بودند.
پس از آن نیز زیرمجموعههای گروه رایانه مورد توجه حقیقیها قرار گرفتند و خالص خرید ۱۹۷ میلیارد تومانی را تجربه کردند. پتروشیمیها نیز در این روز شاهد جابهجایی ۱۴۶ میلیارد تومان نقدینگی در مسیر حقوقی به حقیقی بودند. دو گروه دیگر کامودیتی محور بازار شامل فلزات اساسی و کانههای فلزی نیز در این روز شاهد جابهجایی ۳۶ میلیارد و ۷۵۰ میلیون تومان نقدینگی در مسیر حقوقی به حقیقی بودند. در مجموع از ۳۹ صنعت فعال بورسی روز گذشته ۲۰ صنعت شاهد جابهجایی سهام خود از پرتفوی معاملهگران حقوقی به سبد سهام حقیقیها بودند. در مقابل اما ۱۳ گروه بورسی شاهد ثبت خالص فروش مثبت از سوی معاملهگران خرد بودند.
در میان شرکتهای بورسی نیز نماد معاملاتی شرکت خدمات انفورماتیک در اولویت خرید معاملهگران حقیقی بازار قرار گرفت. دیروز بیش از ۷۱ میلیون سهم «رانفور» به ارزش ۱۷۳ میلیارد تومان در سمت حقوقی به حقیقی جابهجا شد. در «شتران» نیز روز گذشته افزون بر ۱۶۶ میلیون سهم به ارزش ۱۳۱ میلیارد تومان از پرتفوی حقوقیها به سبد سهام معاملهگران خرد افزوده شد. سهام شرکت پالایش نفت اصفهان نیز در این روز با خالص خرید ۷۳ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومانی به سمت حقیقیها همراه شد.
در آنسوی بازار اما این نمادهای زیرمجموعه دستگاههای برقی بودند که با خالص خرید ۱۷ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومانی مورد توجه معاملهگران عمده بازار قرار گرفتند. گروه فنی و مهندسی نیز طی معاملات روز گذشته شاهد جابهجایی حدود ۱۶ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان نقدینگی در مسیر حقیقی به حقوقی بودند. همچنین دیروز در گروه مواد و محصولات دارویی، ۱۶ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان به پرتفوی حقوقیها افزوده شد.
در میان شرکتها نیز سهام ایران ترانسفو شاهد خالص تغییر مالکیت ۶ میلیون و ۴۰۰ هزار سهم به ارزش حدود ۱۸ میلیارد تومان به سمت پرتفوی حقوقیها بود. «رمپنا» نیز دیروز با خالص حقیقی ۱۶ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومانی از سوی معاملهگران عمده مواجه شد. «وتجارت» دیگر نمادی بود که در پایان معاملات روز شنبه شاهد جابهجایی حدود ۱۴ میلیارد سهم به ارزش ۱۳ میلیارد تومانی در مسیر پرتفوی حقیقی به حقوقی بود.
منبع: دنیای اقتصاد
نظرات