خبر فوری:

فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۲۳۹۶۲۷

پیش‌بینی تغییرات تجاری ایران با آغاز به کار «نیما»

پیش‌بینی تغییرات تجاری ایران با آغاز به کار «نیما»

پس از راه‌اندازی سامانه ارزی «نیما» که قرار است به عنوان یک سامانه واحد برای ثبت کلیه فعالیت‌های ارزی کشور فعالیت کند، برخی کارشناسان نسبت به تاثیر منفی این سامانه  بر تجارت کشور ابراز نگرانی کرده‌اند.

یک کارشناس بازرگانی خارجی پیش‌بینی می‌کند که سامانه ارزی «نیما» در نهایت منجر به کاهش صادرات و افزایش واردات اقتصاد ایران خواهد شد.

به گزارش تجارت‌نیوز ، پس از راه‌اندازی سامانه ارزی «نیما» که قرار است به عنوان یک سامانه واحد برای ثبت کلیه فعالیت‌های ارزی کشور فعالیت کند، برخی کارشناسان نسبت به تاثیر منفی این سامانه بر تجارت کشور ابراز نگرانی کرده‌اند.

امین چاروسه، کارشناس بازرگانی خارجی در تحلیلی که متن کامل آن را در اینجا می‌توانید بخوانید، به مزیت‌های سامانه نیما اشاره می‌کند و در عین حال از آسیب‌های احتمالی آن برای تجارت کشور سخن می‌گوید.

وی در این تحلیل اشاره می‌کند: به رسمیت شناخته نشدن دو مصرف‌کننده عمده در مجموعه سیاست‌های ارزی اخیر یعنی بخش عمده‌ای از هزینه‌های سفرهای خارجی و قاچاق کالا تقاضایی بالغ بر 30 میلیارد دلار را خارج از بازار رسمی نگه خواهد داشت. تقاضایی که منطقاً و در کوتاه‌مدت نمی‌توان جلوی آن را گرفت.

وی در ادامه می‌گوید: بنابراین یک تقاضای حداقل 30 میلیارد دلاری برای ارز که براساس سیاست‌های موجود غیرمجاز شناخته شده است وجود دارد. همین تقاضا به تنهایی محرک ایجاد بازار سیاه، افزایش نرخ ارز و تشویق عرضه‌کنندگان به کسب عایدی بیش از 30 تا 40 درصدی از این بازار خواهد بود.

چاروسه سپس با طرح این سوال که مکانیسم‌های نشتی سامانه نیما و خروج ارز به سمت این بازار چیست؟ توضیح می‌دهد: اول پایین آوردن نرخ‌های پایه صادراتی. از همین حالا فشار بر سازمان توسعه تجارت و گمرک ایران از این بابت شروع شده و نتیجه نهایی آن به جز برگشت کمتر ارز به چرخه رسمی، کاهش چشمگیر آمار صادرات در سال جاری خواهد بود. نشتی دوم از طریق بیش‌اظهاری در ارزش کالاهای وارداتی مجاز خواهد بود، به نحوی که واردکننده می‌تواند ارز ارزان دولتی را دریافت کرده و به چرخه غیررسمی وارد کند. این موضوع هم علی‌النهایه به افزایش آمار واردات منجر می‌شود.

وی تصریح می‌کند: تفاوت بیش از 30 درصدی نرخ ارز در دو بازار رسمی و غیررسمی و مقایسه آن با متوسط نرخ تعرفه‌های موثر وارداتی (11 درصد) بهترین مشوق برای دست زدن به چنین کاری است. قطعاً طرف‌های عرضه و تقاضا در بازار غیررسمی روش‌های خلاقانه‌تری نیز برای کسب سود در بازار یاد شده کشف یا خلق خواهند کرد! در این میان تنها دولت است که در حالی که با کسری بودجه و بدهی‌های گسترده به نظام بانکی و پیمانکاری روبه رو است خود را از کسب بالغ بر 53 هزار میلیاردتومان درآمد بیشتر محروم می‌کند و از جیب مردم ایران به کالاهای خارجی یارانه پرداخت می‌کند!

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

تیترِ یک

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار