راهنمای عزاداری و مراسم خاکسپاری در زمان شیوع کرونا
انجمن علمی پزشکی اجتماعی ایران به منظور پیشگیری از مخاطرات جبرانناپذیر مواردی را برای عزاداری و مراسم خاکسپاری توصیه کرده است.
به گزارش تجارتنیوز ، انجمن علمی پزشکی اجتماعی ایران به منظور پیشگیری از مخاطرات جبرانناپذیر، موارد ذیل را بر اساس شواهد معتبر توصیه میکند:
۱- در صورتی که درگذشتِ فرد متوفی به دلیل ابتلا به کروناویروس جدید یا بیماریهای عفونی دیگر بوده، باید برای خاکسپاری ایشان، تمهیدات خاصی در نظر گرفته شود. بدیهی است که این تمهیدات برای حفظ سلامتی بازماندگان و سایر مردم ضروری است و مسئولیت همگانی ایجاب میکند که توصیههای کارکنان بهداشتی در این زمینه به دقت رعایت گردد.
۲- در شرایط اپیدمی، احتمال آلوده بودنِ هر فرد، حتی به صورت بدون علامت به این بیماری وجود دارد؛ اگرچه ممکن است که متوفی به علت دیگری فوت شده باشد ولی احتمال ابتلای همزمان ایشان به بیماری COVID-19 منتفی نیست. این احتمال در کسانی که سابقه بستری در بیمارستان داشته و یا در مراکز درمانی فوت شدهاند، میتواند بیشتر باشد. بنابراین احتمال انتقال بیماری از هر فرد فوت شده میتواند وجود داشته باشد و باید در برخورد با جسد متوفی، این نکته در نظر گرفته شود.
۳- از سوی دیگر، احتمال انتقال از افراد حاضر در تجمعات وجود دارد و باید حتیالمقدور از قرار گرفتن در تجمعات مربوطه و ایجاد تراکم خودداری کرد. بهتر است در این دوره خاص، تسلیتگوییها عمدتا به شکل تلفنی یا از طریق اینترنت و شبکههای اجتماعی و غیرحضوری باشد. بدون شک، مردم فهیم ما و خانواده درگذشتگان، شرایط ویژه حاضر را درک میکنند و حاضر نیستند سلامت کسی برای تسلیتگویی به ایشان به خطر بیفتد.
۴- افراد دارای سابقه بیماریهای زمینهای قلبی عروقی، فشار خون بالا، سکته قلبی، سکته مغزی، بیماریهای ریوی، دیابت و بیماریهای کلیوی، افرادی که داروهای سرکوبگر سیستم ایمنی مصرف میکنند، مبتلایان به بدخیمیها (سرطانها) و بانوان باردار، در معرض خطر بالاتری برای ابتلا به کروناویروس جدید و عوارض شدید آن هستند و به آنها و نیز افراد سالخورده (مسن) به شدت توصیه میگردد از شرکت در چنین مراسمی خودداری کنند.
۵- افرادی که دارای هر یک از علائم تب، سرفه، آبریزش از بینی، گلودرد و یا تنگی نفس هستند نباید در مراسم حضور یابد. همچنین، کلیه افرادی که در طی ۱۴ روز گذشته با چنین افراد علامت داری تماس داشته و یا از ایشان مراقبت کردهاند، نباید در مراسم حضور یابند.
۶- طول مراسم باید به حداقل ممکن کاهش یابد و از خوردن و آشامیدن و پذیرایی به هر شکل در کل مراسم باید ممانعت به عمل آید. دست دادن، روبوسی و بغل کردن جهت عرض تسلیت و تسلی خاطر و همدردی میتواند برای هر دو طرف خطرناک باشد و کسی انتظار چنین رفتاری را در شرایط فعلی ندارد.
۷- حداقل فاصله بین افراد حاضر در مراسم با یکدیگر باید در حد ۱.۵ متر در نظر گرفته شود.
۸- به منظور تشییع و انتقال جسد متوفی، منحصرا جوانان بدون سابقه بیماری خاص در گذشته و بدون علامت، با استفاده از پوشش کامل، شامل حداقل ماسک و دستکش و ترجیحا گان و شیلد، انتقال جسد متوفی را انجام دهند.
۹- از لمس کفن و هر گونه تماس با تابوت، برانکارد و پارچه و وسایلی که روی جسد قرار داشته است، مانند گل و ترمه خودداری گردد. در مراسم تلقین پس از انتقال جسد به مقبره توسط افراد دارای وسایل محافظت شخصی، یک نفر با پوشش محافظتی کامل کفن را باز کرده و ضرورتهای شرعی را با رعایت احتیاط و در حداقل زمان به انجام برساند. پوشش مقبره با لحد هر چه سریعتر انجام شود تا تجمع در محل جهت عزاداری به حد اقل ممکن برسد. تمامی افراد پس از خروج دستکشها، دستها را با آب و صابون حداقل ۲۰ ثانیه بشویند.
۱۰- از افتادن بر روی مزار پس از پر کردن مزار با خاک و دست زدن به اشیاء باقیمانده اجتناب شود.
۱۱- محلولهای ضد عفونی کننده دستها با پایه الکل و ماسک جهت تمامی افراد در طول مراسم در دسترس باشد و جدیتر از همیشه، از دست زدن به صورت، بینی، چشمها و دهان در طول مراسم مطلقا اجتناب شود. لباسها پس از مراسم و به محض حضور در منزل با رعایت عدم تماس با مخاط به طور کامل خارج شده و در سبد جداگانه جهت شستشو در اولین زمان قرار داده شوند.
۱۲- توصیه میشود هرگونه مراسم دعا و عزاداری به صورت انفرادی و در منزل انجام شود و از تجمعات حتیالمقدور اجتناب شود.
۱۳- توصیه میشود مراسم صرف غذا و دیگر نذورات به زمان دیگری که شرایط اپیدمی مرتفع گردیده، موکول شود و یا هزینههای آن به شکل دیگری در موارد عامالمنفعه صرف شود.
منبع: شهروند
نظرات