چگونه خودرو پیشفروش بخریم؟
منظور از قراردادهای پیشفروش، چیزی شبیه قراردادهای پیشفروش عادی است که در آن قیمت خودرو معادل قیمت در زمان تحویل است. بازه زمان این قراردادها حداکثر یک ساله تنظیم میشود.
به گزارش تجارتنیوز ، با ورود مجدد شورای رقابت به عرصه قیمتگذاری و فروش فوقالعاده اخیر، چرخ فروش خودروسازان مجدد تکانی خورده است. همزمان، تغییراتی که در مدل فروش، علاوه بر شیوه ثبت نام خودرو داده شده، برای خریداران سوال برانگیز شده است.
پیشتر، ۵ روش برای خرید از خودروسازان در قانون تعریف شده بود که گویا هماینک تمرکز روی سه شیوه فروش فوقالعاده، پیشفروش و مشارکت در تولید است. ضمن اینکه تغییراتی در مفاد این شیوه ها داده شده و روش فروش فوقالعاده نیز به جمع مدلهای خرید خودرو اضافه شده است. با این اوصاف در گزارش امروز، آخرین تغییرات صورت گرفته در مدلهای خرید از خودروسازان را بررسی میکنیم.
فروش فوقالعاده
فروش فوق العاده روش جدیدی است که بر اساس تصمیمات گرفته شده، به روشهای فروش خودروسازان اضافه شده و از برخی جهات شبیه روش تحویل فوری است که قبلا اجرا شده است. در این روش خریداران خودرو با پرداخت قیمتهای مشخص، میتوانند حداکثر تا مدت سه ماه، خودروی خود را تحویل بگیرند. سود مشارکتی برای وجوه خریداران در میان نیست و سود انصراف نیز وجود ندارد اما اگر شما به عنوان خریدار، خودرو را دیرتر از موعد سه ماهه تحویل بگیرید، به ازای هر روز تاخیر، معادل ماهانه سه درصد به شما بابت جبران تاخیر در تحویل تعلق خواهد گرفت. به عنوان مثال برای تاخیر در تحویل یک خودرو با قیمت ۷۰ میلیون تومان، خودروساز باید روزانه حدود ۷۰ هزار تومان به شما جریمه تاخیر بدهد. این موارد، چیزهایی است که تا الان روی کاغذ میبینیم.
با این حال، تجربه اولین فروش فوقالعاده خودروسازان که هماینک در جریان است، نشان میدهد که نکات ظریف دیگری در قرارداد خودروسازان وجود دارد. به عنوان مثال، و در شرایطی که گفته میشود سند خودروهای فروش فوقالعاده تا یک سال نزد خودروسازان باقی میماند مبلغ چک با موعد یک سال آینده، که با سود حدود ۳۳ درصد نسبت به بقیه مبلغی که خریدار باید بپردازد، محاسبه شده است!
پیشفروش خودرو
دومین روشی که با تغییرات صورت گرفته، قرار است برای اولین بار در نیمه دوم خرداد ماه به اجرا درآید، روش پیشفروش با تحویل یک ساله است.
پیشتر، دو مدل پیشفروش برای خرید مشتریان تعریف شده بود. پیشفروش قطعی و عادی. در پیشفروش قطعی، قیمت خودرو در زمان قرارداد مشخص بود و خریدار در نهایت میتوانست ۹ ماهه خودروی خود را تحویل بگیرد. حداقل سود مشارکت در این روش برابر حداقل سود سپرده در مدت قرارداد بود. برای انصراف از قرارداد هم سودی معادل حداکثر ۳ درصد کمتر از نرخ سود سپرده یک ساله بانکی دیده شده بود. با این حال، به نظر میرسد این روش جزو روشهایی است که فعلا کنار گذاشته شده است.
بر این اساس، زین پس منظور از قراردادهای پیشفروش، چیزی شبیه قراردادهای پیشفروش عادی است که در آن قیمت خودرو معادل قیمت در زمان تحویل است. بازه زمان این قراردادها حداکثر یک ساله تنظیم میشود، اما سود مشارکت، بر خلاف گذشته که به میزان حداقل سود سپرده یک ساله نظام بانکی تعریف شده بود، متغیر است. هیات وزیران درتصمیم اخیر خود، تعیین این رقم را به تشخیص وزارت (صمت) محول و قید کرده که بر اساس شرایط بازار و تا سقف سود سپرده یک ساله نظام بانکی (۱۵ درصد) تعیین شود. از سوی دیگر، حداقل سود انصراف نیز دیگر به مانند قبل و به میزان «حداکثر ۳ درصد کمتر از نرخ سود سپرده یک ساله نظام بانکی» نیست و قرار بر این شده که این نرخ برای انصرافیها، ۳ درصد کمتر از نرخ سود مشارکت مندرج در قرارداد باشد. در باره جبران تاخیر در تحویل در این قراردادها، با توجه به اینکه تصمیم جدیدی گرفته نشده، به نظر میرسد فرمول قبلی یعنی سود مشارکت به علاوه یک درصد ماهانه همچنان بر قرار باشد.
مشارکت در تولید
این شیوه برای آنهایی که عجلهای برای خرید خودرو نداشتند، با توجه به بازه طولانی قرارداد مناسب بود، با این حال، با تغییرات جدید به وجود آمده، و همچنین نیاز خودروسازان به نقدینگی معلوم نیست استقبال از این مدل خرید از خودروسازان چگونه خواهد شد؟ در این شیوه که قیمت آن در زمان تحویل خودرو مشخص میشود. بازه تحویل، حداکثر ۳ ساله است. سود مشارکت، انصراف و جبران تاخیر در تحویل نیز به مانند شیوه پیشفروش عادی تعیین شده است.
۳ مدل خرید خودرو که فعلا به پارکینگ منتقل شدهاند!
همانگونه که دیده میشود، در شرایط کنونی و با توجه به وضعیت خودروسازان و بازار، کانال های خرید خودرو از خودروسازان، بسیار محدود شده است. قبلتر، شیوه تحویل فوری با بازه زمانی یک ماهه برقرار بود که هماکنون بعید است، به زودی شاهد آن باشیم. از سوی دیگر با توجه به حساسیتهای موجود مبنی بر رساندن خودرو با قیمت کارخانه به دست مصرف کننده واقعی، امکان صلح از قراردادهای خودرو برداشته شده است. همچنین قبلتر، طرحهای لیزینگی خودرو نیز با شرایطی نسبتا بهتر نسبت به بازار وجود داشت که با توجه به وضعیت موجود، به نظر میرسد این کانال خرید خودرو نیز فعلا در دسترس نباشد.
منبع: خراساننیوز
نظرات