سرایت تنش ریاض به بازار جهانی
بازار سهام عربستان سعودی روز یکشنبه در واکنش به نگرانی سرمایهگذاران از روابط این کشور با ایالات متحده نزدیک به ۷ درصد افت کرد.
بازار سهام عربستان سعودی روز یکشنبه در واکنش به نگرانی سرمایهگذاران از روابط این کشور با ایالات متحده نزدیک به ۷ درصد افت کرد. هرچند در معاملات پایانی همان روز شاخص «تداول» ریزش خود را تا ۴ درصد تقلیل داد؛ اما بازارهای آسیا و اروپا در واکنش به ریسکهای ژئوپلیتیک مربوط به عربستان و تاثیر آن بر بازار جهانی نفت روند نزولی هفته گذشته را ادامه دادند.
به گزارش تجارتنیوز، شاخصهای بازار سهام چین، ژاپن و تایوان افت نزدیک به ۵/ ۱ درصدی را تجربه کردند. بازارهای اروپایی که با ریسک مذاکرات برگزیت نیز مواجه بودند، تا ساعت ۵ بعد از ظهر روز دوشنبه نزدیک به ۵/ ۰ درصد تضعیف شدند.
واکنش بازارها به تنشهای نفتی
افزایش بهای نفت بهدنبال تشدید تنشهای سیاسی در عربستان بازارهای سهام آسیایی را وارد دومین هفته با صف فروش کرد. تهدید متقابل مقامات سعودی خطاب به واشنگتن نگرانی نسبت به عدم همکاری این کشور در افزایش سقف تولید، بهای نفت برنت را نزدیک به یک درصد افزایش داد. رشد بازدهی بازارهای کالایی به نفت محدود نبود.
بهای اونس طلا نیز پس از ۳ ماه به بالای سطح ۱۲۳۰ دلاری صعود کرد. افزایش حجم سرمایه ورودی به بازار ذخایر امن با توجه به نااطمینانیهای موجود در فضای بازار جهانی سهام دلیل اصلی رشد ارزش فلز زرد محسوب میشود. اونس هفته جدید خود را از قیمت ۱۲۱۹ دلاری استارت زد. بهای هر اونس از این فلز گرانبها تا عصر روز گذشته بیش از ۱۱ دلار رشد و قیمت ۱۲۳۲ دلاری را نیز لمس کرد.
همزمانی رشد افزونبر یک درصدی طلا با رشد ارزش ین ژاپن در برابر دلار آمریکا و رشد بازدهی نرخ بازدهی اوراق خزانه ایالات متحده با سررسید ۱۰ ساله بر تغییر مسیر جدی سرمایهگذاران به سمت مکانهای امن در شرایط نااطمینانی حکایت میدهد. برابری دلار به ین دیروز پایینتر از نرخ ۱۱۲ ثبت شد و بازدهی اوراق خزانه بار دیگر به بالای سطح ۲/ ۳ درصدی صعود کرد؛ درحالیکه شاخص دلار روند خطی خود حول سطح ۹۵ واحدی را ادامه میداد، پوند استرلینگ در برابر این ارز ۵/ ۰ درصد تضعیف شد.
پایان آخرین نوبت مذاکرات برگزیت بدون نتیجه مثبت، عامل اصلی افت ارزش پوند محسوب میشود. نرخ برابری یورو به دلار برخلاف پوند ۲/ ۰ درصد افزایش یافت تا شاخص دلار با شیب اندکی به زیر سطح ۹۵ واحدی هدایت شود. اثر نوسان بازارهای آسیا و اروپا شاخصهای آتی والاستریت را نیز تحتتاثیر قرار داد. پیش از آغاز معاملات رسمی در بازار نقدی والاستریت، شاخصهای آتی با افت ۴/ ۰ درصدی به استقبال نوسان محتمل در بازار سهام نیویورک رفتند.
نزول سرمایهگذاری خارجی در عربستان
سرمایهگذاری مستقیم خارجی در عربستان سعودی از سال ۲۰۱۱ میلادی وارد روند نزولی با شیب تندی شده بود که نزدیک به یک سال ادامه داشت. از سال ۲۰۱۷ میلادی شیب نزولی بار دیگر افزایش یافت و نگرانی جهانی درخصوص خروج سرمایه در بازارهای نوظهور و در حال توسعه را در بازارهای ریاض نیز نمایان کرد. مقامات اقتصادی از ابتدای سال ۲۰۱۸ تلاش خود برای تغییر مسیر سرمایه به سمت این کشور را آغاز کردند؛ اما ریسکهای ژئوپلیتیک، سیاستهای کاخ پادشاهی تحت نفوذ محمد بن سلمان و نوسانات بازار جهانی نفت اجازه کاهش حساسیت سرمایهگذاران را نداد.
بروز نگرانی و افت چشمانداز سرمایهگذاران خارجی نسبت به آینده بازارهای عربستان رابطه نزدیکی با یکدیگر دارند. از همین رو، کنترل جهت جریان سرمایه نسبت به تشدید تنشهای سیاسی واکنش نشان خواهد داد.
همانطور که روز یکشنبه تهدیدهای متقابل واشنگتن و ریاض شاخص سهام تداول را نزدیک به ۵/ ۳ درصد کاهش داد، تداوم تنشهای سیاسی میتواند بازارهای عربستان و روند سرمایهگذاری را باز هم دچار اختلال کند. مدیر شرکتهای بزرگ بینالمللی حضور در کنفرانس اقتصادی عربستان را تحریم کردند.
مدیران مطرحی از جمله «جیمی دیمون» از «جیپیمورگان»، «لری فینک» از «بلکراک»، «استفن شوارتزمن» از «بلکاستون» و «آجی بانگا» از «مسترکارد» در سمینار سرمایهگذاری عربستان که قرار است چند هفته دیگر برگزار شود، رسما عدم حضورشان را اعلام کردهاند. پس از افزایش تعداد مدیران تحریمکننده کنفرانس عربستان که بهدلیل وضعیت روزنامهنگار منتقد کاخ پادشاهی این تصمیم مشترک را گرفتند، سایت رسمی که اسامی شرکتکنندگان را منتشر میکرد، بهکل حذف شد.
مدیران آژانسهای خبری معتبر نیز نسبت به ناپدید شدن و گمانهزنیهای مربوط به قتل وی واکنش مشابهی داشتند. مدیران سیانبیسی، فایننشالتایمز، سیانان و نیویورکتایمز مهمترین اسامی لیست تحریمکنندگان سمینار اقتصادی عربستان هستند.
بیل فورد از شرکت فورد موتورز نیز اعلام کرد در این مراسم شرکت نخواهد کرد. عدمحضور مدیران ارشد این شرکتها به معنای کاهش احتمالی سرمایهگذاریهای خارجی در عربستان خواهد بود.
منبع: روزنامه دنیای اقتصاد
نظرات