تاثیر افزایش قیمت حاملهای انرژی بر طبقات مختلف جامعه
بودجه امسال چندین ویژگی خاص داشت که یکی از آنها همین افزایش حاملهای انرژی بود. این افزایش حاملها بر روی طبقات مختلف جامعه تاثیرات مختلفی میگذارد. به عنوان مثال، اگر بنزین در همه جا به میزان برابر افزایش پیدا کند، به طور مستقیم تمام آحاد جامعه را تحت تاثیر قرار میدهد.
علیاصغر سعیدی، استاد دانشگاه و مدیر گروه برنامهریزی اجتماعی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران در پاسخ به سوالی در مورد دلایل لغو افزایش قیمت حاملهای انرژی در کمیسیون تلفیق مجلس، گفت: بودجه امسال چندین ویژگی خاص داشت که یکی از آنها همین افزایش حاملهای انرژی بود.
به گزارش خبرنگار تجارتنیوز ، این استاد دانشگاه ادامه داد: این افزایش حاملها بر روی طبقات مختلف جامعه تاثیرات مختلف میگذارد. به عنوان مثال، اگر بنزین در همه جا به میزان برابر افزایش پیدا کند، به طور مستقیم تمام آحاد جامعه را تحت تاثیر قرار میدهد. در این مورد باید گفت برخی از اقتصاددانها این نظر را دارند که قیمت انرژی باید بر اساس مناطق مختلف مکانی و جغرافیایی تعیین شود.
وی افزود: به عنوان مثال در پمب بنزینهای بالای شهر بنزین با قیمت بیشتری عرضه شود و برعکس. به نظرم چنین راهحلهایی میتواند اجرا شود. اما اگر در تمام کشور با نرخ برابر اجرا شود، همه را به طور مستقیم تحت تاثیر قرار میدهد. در حال حاضر افراد زیادی از طریق اتومبیل خود درآمدزایی میکنند و افزایش بنزین درآمدشان را تحت تاثیر قرار میدهد. لذا موجب بروز نارضایتی میشود.
او ادامه داد: همچنین علاوه بر این گروههای دیگری از اقشار مختلف مردم به علت افزایش تورم ناشی از قیمت بنزین، تحت تاثیر قرار میگیرند. لذا به نظرم باید دولت برنامه دیگری برای این امر باید داشته باشد. چون این رویکرد موجب بروز اعتراضاتی میشود.
سعیدی در مورد تاثیر اعتراضات اخیر بر از دستور کار خارج شدن افزایش قیمت حاملهای انرژی گفت: بله قطعا اعتراضات تاثیرگذار بود. یک نوع فرهنگ رانتی در کشور ما وجود دارد که باعث شده تمام گروهها، حتی گروههای با درآمد بالا نیز خودشان را برای درآمدهای دولت صاحب حق بدانند. الان حتی گروههای با درآمد بالا نیز به افزایش عوارض خروج اعتراض میکنند.
وی افزود: ببینید معمولا در یک کشور باید گروههای بالای درآمدی هزینه رفاه گروههای پایین درآمدی را بپردازند. اما در مقابل نیز باید امتیازاتی دریافت کنند. این امتیازات در کشور ما برای گروههای بالای درآمدی روشن نیست. یکی از آن امتیازات حمایت و احترام به مالکیت خصوصی است که برای کارآفرینان و سرمایهگذاران بسیار مهم است. وقتی چنین حمایتهایی صورت نگیرد، این قشر نیز با مواردی از قبیل افزایش عوارض خروج یا پرداخت مالیات مخالفت میکنند.
استاد دانشگاه تهران در پاسخ به سوالی در مورد تامین منابع ایجاد اشتغال از طریق فروش کالای قاچاق، گفت: هر زمان که خواسته شود کالای عمومی به کالای خصوصی تبدیل شود، بدترین ضربهها را میزند.
سعیدی ادامه داد: به عنوان مثال سربازی یک کالای عمومی است و اگر دولت بخواهد درآمدهای خود را با فروش آن جبران کند، ضربات زیادی را میزند. چرا که تنها بخشی از افراد میتوانند سربازی را بخرند و باعث ایجاد نابرابری میشود. حتی خدمات بهداشت و درمان، آموزش، حفظ مرزها و برخی خدمات دیگر نیز اینگونه است. لذا به نظرم این شیوه یکی از بدترین شیوهها است.
نظرات