فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۹۵۸۴۹۸

«تجارت‌نیوز» در گفت‌وگو با کارشناسان بررسی کرد:

تعرفه بالا، فولادسازان را از صادرات ناامید کرد/ سودسازی شرکت‌های فولادی زیر تیغ نظام تعرفه‌ای

تعرفه بالا، فولادسازان را از صادرات ناامید کرد/ سودسازی شرکت‌های فولادی زیر تیغ نظام تعرفه‌ای

انجمن فولاد ایران به‌تازگی در نامه‌ای به نرخ صادرات صنایع فولادی اعتراض کرده است. نامه‌ای که جزئیات آن هنوز منتشر نشده اما کارشناسان را با خود همراه کرده است. ناظران اقتصادی معتقدند نرخ تعرفه بالا برای صادرات محصولات فولادی، سبب کاهش انگیزه و رغبت صادرکنندگان و کاهش میزان سودسازی آنها می‌شود. تجارت‌نیوز در گفت‌و‌گو با یک فعال صنعت فولاد و یک کارشناس بازار سرمایه این موضوع را بررسی کرده است.

به گزارش تجارت نیوز،

کمیسیون اقتصادی دولت، در بهمن‌ماه 1402، نرخ جدید عوارض صادراتی زنجیره فولاد در سال 1403 را تصویب کرد و به منظور تایید و ابلاغ به دفتر هیات دولت فرستاد.

هیات دولت در تاریخ 9 اسفندماه 1402، نرخ عوارض صادراتی برخی کالاها از جمله محصولات زنجیره فولاد را برای سال 1403 اصلاح کرد.

بر این اساس، نرخ عوارض صادراتی کنسانتره سنگ آهن پنج درصد اعلام شد که به میزان 15 واحد درصد نسبت به گذشته کاهش پیدا کرده است. عوارض گندله سنگ آهن نیز دو درصد شد که به میزان 18 واحد درصد کاهش یافته است.

گفتنی است در این مصوبه نرخ عوارض آهن اسفنجی مانند گذشته همان پنج درصد بوده و تغییری نکرده است. این مصوبه همچنان و تا به امروز پابرجا  بوده و تغییری در آن رخ نداده است.

طی چند روز گذشته انجمن فولاد نسبت به این تعرفه‌ها در نامه‌ای اعتراض کرده، اما هنوز جزئیات این نامه اعلام نشده است.

در شرایط کنونی وجود تعرفه برای تامین نیاز داخلی، برای صنعت فولاد توجیه ندارد

بهرام سبحانی، رئیس انجمن فولاد ایران، در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز علت اعتراض انجمن فولاد به تعرفه صادرات را این‌گونه توضیح داد: «در حال حاضر دو مساله وجود دارد؛ ابتدا اینکه ما در تمامی زمینه‌ها در صنعت فولاد مازاد تولید داریم و وجود تعرفه در شرایط کنونی برای تامین نیاز داخلی توجیهی برای صنایع فولادی ندارد.»

او ادامه داد: «اعداد و ضریبی که برای تعرفه صادرات لحاظ شده است نیز هیچ‌گونه منطق کارشناسی‌ای ندارد و در برخی از محصولات این تعرفه‌ها بسیار بالاست.»

سیاست‌های دولت باید برای تولیدکنندگان انگیزه ایجاد کند

رئیس انجمن فولاد ایران تاکید کرد: «سیاست های دولت باید به گونه‌ای باشد که باعث ایجاد انگیزه برای تولیدکنندگان شود، اما سیاست‌های فعلی باعث کاهش رغبت و انگیزه برای صادرات خواهد شد.»

سبحانی افزود: «در گذشته صادرات فولادسازان معاف از مالیات بود، اما در شرایط کنونی این معافیت برداشته شده است.»

دولت از طریق وضع تعرفه بر کالاهای صادراتی و وارداتی نظام تجاری خود را تنظیم می‌کند

علیرضا قدرتی، کارشناس بازار سرمایه، در گفت‌و‌گو با تجارت‌نیوز درباره آثار تعرفه و عوارض بالا صادرات محصولات فولادی بر این صنعت توضیح داد: «نظام تعرفه‌ای یکی از ابزارهای مهمی است که از سمت دولت‌ها به کار گرفته می‌شود. دولت‌ها از طریق وضع تعرفه‌های مختلف بر کالاهای وارداتی و صادراتی نظام تجاری خود را تنظیم می‌کنند.»

او تشریح کرد: «هدف نهایی از وضع تعرفه، افزایش صادرات محصولات با ارزش افزوده بالاتر و تراز تجاری مثبت است. در کشور ایران به دلیل افزایش میزان صادرات و جلوگیری از خام فروشی مواد اولیه، نظام تعرفه‌ای به کار گرفته شده است.»

تعرفه زنجیره فولاد، خلاف روح حاکم در نظام تعرفه‌ای است

قدرتی گفت: «متاسفانه نظام تعرفه‌ای که برای زنجیره فولاد در نظر گرفته شده خلاف روح حاکم در نظام تعرفه‌ای است؛ زیرا تعرفه باید بر محصولات نهایی کمتر باشد تا صادرکننده انگیزه بیشتری برای تولید و صادرات داشته باشد.»

بازار صادراتی فولاد با رنج و تلاش فراوان صادرکنندگان به‌ دست آمده است

این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: «به طور کلی فضای رقابتی حاکم در دنیا و محدودیت‌های تحریمی که بر دوش صنایع افتاده، موجب رنج صنایع برای پیدا کردن بازارهای صادراتی شده است.»

او افزود: «اندک صادراتی که از سوی صنایع به‌ویژه صنعت فولاد انجام می‌شود، با کوشش و تلاش‌های فراوان صورت گرفته است.»

وضع قوانین و مقرارت باید موجب تسهیل صادرات شود

قدرتی اظهار کرد: «نگاه دولت نسبت به صنعت فولاد باعث جلوگیری از صادرات آنها خواهد شد. در فضای تحریمی که مقدار ارز دریافتی حاصل از صادرات برای کشور مهم است، باید نگاه ویژه‌ای به شرکت‌های صادرات‌محور داشته باشیم.»

این کارشناس بازار سرمایه توضیح داد: «وضع قوانین و مقررات باید به گونه‌ای باشد که موجب تسهیل‌گری در صادرات شود. صنعت فولاد ایران در سال‌های گذشته قدم‌های بسیاری برای توسعه برداشته و اتفاقات خوبی را برای کشور رقم زده است.»

صنعت فولاد در سال‌های گذشته در زمینه تولید و فروش عقب‌نشینی نکرده است

قدرتی گفت: «صنعت فولاد از معدود صنایعی بوده که طی سال‌های گذشته ‌در حوزه تولید و فروش خود عقب‌نشینی نکرده است. این صنعت توانسته بازارهای صادراتی خوبی به دست آورد و درصد قابل‌ توجهی از صادرات غیرنفتی کشور را به خود اختصاص دهد.»

این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: «انتظار می‌رود دولت برای جلوگیری از زیان صادرکنندگان و از دست رفتن بازارهای صادراتی، نگاه ویژه‌ای به این صنعت داشته باشد.»

گزارش‌های بیشتر را در صفحه بازار سرمایه بخوانید.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

تیترِ یک

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار