چه محرکهایی میتوانند بورس را به حرکت در بیاورند؟
بهطور طبیعی بازار سرمایه نیازمند محرکهای جدید است و این محرکها و موتورهای رشد باید با متغیرهایی که در گذشته مشاهدهشده متفاوت باشند. بهعنوان مثال بازار سرمایه در ادامه نیازمند حمایتهای واقعی است و میخواهد این حمایتها را در عمل لمس کند و با محرکهایی که در گذشته به حرکت درآمد، قانع نمیشود.
بازار سرمایه در اولین روز معاملاتی هفته، مورخ ۲۹دیماه یک اصلاح قابلتوجه به میزان ۵۰هزار واحد در شاخصکل و بیش از ۱۲هزار واحد در شاخص هموزن بهثبت رساند، البته حرکت بازار در ادامه به سمت یک اصلاح سنگین و عمیق دور از انتظار است و بهنظر میرسد که در دو یا سه هفته آتی، بورس ایران به یک روند مثبت مانند آنچه که در ماههای اخیر رخداد، باز خواهد گشت.
بهطور طبیعی بازار سرمایه نیازمند محرکهای جدید است و این محرکها و موتورهای رشد باید با متغیرهایی که در گذشته مشاهدهشده متفاوت باشند. بهعنوان مثال بازار سرمایه در ادامه نیازمند حمایتهای واقعی است و میخواهد این حمایتها را در عمل لمس کند و با محرکهایی که در گذشته به حرکت درآمد، قانع نمیشود. بهعنوان مثال در چند ماه پیش، یکی از مسائلی که توانست به رشد بازار سرمایه قدرت ببخشد و آن را به حرکت درآورد، تغییر نگاه و تفاوت دیدگاه و رویکرد تیم اقتصادی دولت جدید بود. در ادامه بازار سرمایه نیاز دارد که این حمایتها را مانند حمایتهایی که در این مدت اخیر در عمل مشاهده کرد، بازهم تصمیمات دیگری را بهطور واقعی لمس کند.
بازار در انتظار کاهش نرخ بهره
با توجه به اینکه در هفتهجاری به پایان موعد تاریخ گواهیسپردههای خاص با نرخ بهره ۳۰درصدی نزدیک میشویم، تصمیم بانکمرکزی مبنیبر کاهش نرخ بهره میتواند از این جنس متغیرهایی باشد که یک حمایت عملی و واقعی محسوب میشود که بازار سرمایه میتواند آن را لمس کند و با حمایتهای گذشته دولت جدید متفاوت باشد. بهنظر میرسد کاهش نرخ بهره گواهیسپردههای جدید بتواند در ادامه مسیر صعودی به رشد بازار سرمایه کمک کند.
تاثیر بازگشایی نمادهای بستهشده پتروشیمی
نمادهای پتروشیمی و یوتیلیتیساز (نماد معاملاتی شرکتهای مصرفکننده و تولیدکننده سرویسهای جانبی) که مدت زیادی است به دلیل دعاوی حقوقی بسته شدهاند، در صورت بازگشایی میتوانند روی شاخصکل اثرگذار باشند. همچنین نحوه بازگشایی این نمادها نیز میتواند در رشد شاخصکل و بازار سرمایه و به حرکت در آمدن آن تاثیر بگذارد. بهنظر میرسد وضعیتی که بازار سرمایه در هفته گذشته طی کردهبود و اصلاحی که اولین روز معاملاتی هفته، شنبه مورخ ۲۹ دیماه داشتهاست، به دلیل پیشخورکردن ابهام در نحوه تعامل دولت جدید ایالاتمتحده و تحلیف رئیسجمهور جدید باشد، چراکه بسته به نحوه برخورد دولت جدید با کشورهای خارجی و ایران است و سرمایهگذاران منتظر هستند تا سایر متغیرهای اقتصادی بهخصوص متغیرهایی که مربوط به اقتصاد بینالملل کشور میشود، مشخص و شفاف شوند تا بهطور دقیقتر تصمیمگیری کنند و ترکیب سبد سرمایهگذاری خود را بهطور بهینه و صحیح مدیریت کنند. در مجموع بهنظر میرسد که بازار سرمایه در دو یا سه هفته آتی بتواند، به مسیر صعودی خود مانند گذشته بازگردد و اصلاحی که بازار سرمایه در شنبه و هفته گذشته بهثبت رساند، یک اصلاح نگرانکننده نیست.
نظرات