تجارتنیوز گزارش میدهد:
رمزارزها وارد میدان تجارت میشوند / نظر کارشناسان چیست؟
اخبار مربوط به امکان وارادات کالا با رمزارزها مورد توجه بسیاری قرار گرفت؛ اما لازم است این فرصت جدید در حوزه تجارت، بیشتر مورد بررسی کارشناسان قرار بگیرد.
به گزارش تجارتنیوز ، چندسال اخیر اخبار پراکندهای از ممنوعیت یا قانونی بودن استخراج رمزارزها در فواصل زمانی گوناگون به گوش میرسد. بعضی مواقع استخراج کنندگان متهم به مصرف غیر متعارف برق میشدند؛ زمانی دیگر به عنوان تنها علت خاموشیها در اذهان نقش میبستند. البته میتوان دلیل این امر را مشخص نبودن جایگاه استخراج کنندگان رمزارز در فضای اقتصادی کشور ارزیابی کرد.
عدم وجود تعریفی رسمی از کارکرد استخراج ارزهای دیجیتال، بر شایعات و همچنین فهم نادرست این فعالیت نوظهور دامن میزد. از همان ابتدا مسوولین در سطوح مختلف تصمیمگیری نیز نگاهی همراه با شک و گمان به موضوع داشتند.
طی دو روز گذشته و با اعلام مدیرکل بانک مرکزی و همچنین رئیس کل سازمان توسعه تجارت مبنی بر استفاده از رمزارزها در امر واردات، امیدهایی بین فعالان رمزارز و کارشناسان این حوزه شکل گرفت.
نقش بانک مرکزی
امید علوی رئیس هیات مدیره انجمن بلاکچین در خصوص اخبار اعلام شده به تجارت نیوز گفت: «از ۱۳۹۸/۰۵/۱۳ که مصوبه هیات دولت در خصوص رمزارزها ابلاغ شد؛ در یکی از بندها اشاره شدهبود که بانک مرکزی موظف است سازو کاری اتخاذ کند که واردات با رمزارزهای تازه استخراج شده صورت بپذیرد. اما متاسفانه تا سال ۱۴۰۱ سازوکاری مشخص نشد.»
او در ادامه افزود: «باتوجه به اعلام رئیس کل سازمان توسعه تجارت و همچنین مدیر کل بانک مرکزی این امکان فراهم شد. این خبر بسیار خوب و باعث دلگرمیست.»
علوی معتقد است تا امروز خروجی محصول ماینرها نامشخص بود و آنها کار خاصی نمیتوانستند با رمزارز استخراجی خود انجام دهند. حتی امر واردات که در مصوبه هیات وزیران هم بود برای ایشان صورت نمیگرفت. رئیس هیات مدیره انجمن بلاکچین گفت: «با این اقدام هم خود ماینرها میتوانند واردات کنند هم ارز استخراجی را میتوانند در اختیار بانک مرکزی قرار دهند تا در نهایت به دیگر واردکنندگان تعلق بگیرد.»
امید علوی تصمیمات اتخاذ شده را باعث گردش رمزارزها در کشور میداند. همچنین نقش بانک مرکزی را ناظری بر تبادل رمزارزها از هر حیث بین استخراج کنندگان و واردکنندگان معرفی میکند.
چه ابهاماتی وجود دارد؟
عباس آشتیانی مدیرعامل انجمن بلاکچین نیز مانند علوی نظر مثبت بر این تصمیمات و اقدامات دارد. اما بر این باور است که وضوح بیشتر در انجام اقدامات و شفاف سازی تصمیمات و کارها میتواند فعالان این حوزه را متوجه ابعاد موضوع کند.
این کارشناس حوزه بلاکچین ابلاغ مصوبه تا زمان اعلام عملیاتی شدن آن را فاصلهای طولانی ارزیابی کرد و گفت: «در این فاصله زمانی تفاهم نامهای بین وزارت صمت و بانک مرکزی امضا شد و نمونهای به عنوان پایلوت اجرا شد که در سایت سازمان توسعه تجارت این شکل آزمایشی باز است. شرکتها آنجا میتوانند ثبت درخواستها را انجام دهند.»
از نظر آشتیانی ابهاماتی در این خصوص وجود دارد و بعضی از موضوعات هنوز مشخص نیست. مدیر عامل انجمن بلاکچین گفت: «معلوم نیست این فرآیند تنها با رمزارز استخراج شده در کشور صورت میپذیرد. یا کلیه رمزارزها که با منشا بینالمللی یا داخلی خریداری شدهاند نیز شامل این مکانیزم میشوند؟»
عباس آشتیانی افزود: «امیدوارم این فعالیت با رمزارزهای خریداری شدهو استخراج شدهپیگیری شود. چراکه میزان رمزارز استخراجی به دلیل سیاستهای غلطی که طی چند سال گذشته در این زمینه وجود داشت، در داخل کشور بالا نیست. بنابراین اجازه استفاده از همه داراییهای دیجیتال میتواند امری سازنده و مثبت برای تجار خرد و متوسط باشد.»
استفاده از رمزارز در صادرات
مدیرعامل انجمن بلاکچین به موضوع صادرات نیز اشاره کرد و گفت: «باید ببینیم که این امر آیا میتواند برای صادرات نیز صورت بپذیرد و یا تنها برای واردات امکان پذیر است؟ یعنی تجار خارجی نیز میتوانند با رمزارزها از تولید کننده ایرانی خرید کنند یا نه؟ همچنین لازم است در این حوزه نرخ گذاری دستوری صورت نگیرد. مانند آنچه در مواردی همچون سامانه نیما رخ داد. اگر نرخ گذاری دستوری در این موضوع انجام شود با توجه به ماهیت دستور ناپذیر رمزارزها کل خواستها شکل نگرفتهاز بین خواهند رفت.»
آشتیانی این گام را بسیار بزرگ قلمداد کرد و ادامه داد: «ما تا قبل از این نمیتوانستیم به عنوان یک کلاس دارایی به رمزارزها استناد کنیم یا مبادلات رسمی با آنها را در دستور کار دهیم. اما اکنون با این تصمیمات مسوولان، نگاهها و مواضع بسیار تغییر کردهاست. این جای تقدیر و تشکر دارد.»
او در پایان ابراز امیدواری کرد؛ ابهامات در این خصوص برطرف و نظرات کارشناسی نیز اعمال شود.
نظرات