گفتگوی تجارتنیوز با کتایون سپهری، بنیانگذار شتابدهنده «منش»:
مسیر درست جذب سرمایهگذار برای استارتاپ /به هر کسی نباید عنوان «منتور» داد
کتایون سپهری میگوید: تعداد زیادی از استارتاپها در مرحله ایده سراغ سرمایهگذار میروند. در حالی که باید اول یک تیم منسجم بسازند، ایده را اعتبارسنجی کنند، پیوِتهای لازم برای فیت شدن با بازار را انجام دهند و حداقل محصول نهایی ساخته باشند، خواستههای مشتری را شناسایی کنند و تازه در این مرحله سراغ سرمایهگذار بروند.
کتایون سپهری یکی از فعالان حوزه کسبوکارهایاینترنتی و کارآفرینی، مدیر و بنیانگذار شتابدهنده «منش» و یکی از سرمایهگذاران و منتورهایی است که در اکوسیستم استارتاپی شناخته شده است. سپهری در رابطه با آن دسته از منتورها و مشاورهایی که این روزها با عنوان نوابغ جیب خالی کردن شناخته میشوند با تجارتنیور به گفتگو نشست.
اکوسیستمی که سریع رشد کرد
سپهری صحبتهایش را با عدم آشنایی کودکان و نوجوانان با کارآفرینی شروع میکند: متاسفانه در سیستم آموزشی ما ضعفهای بزرگی در زمینه آموزش فضای استارتاپ وجود دارد و فرزندانمان را با سیستم کارآفرینی آشنا نمیکنیم. از زمانی که سیستم استارتاپی در ایران مطرح شد، تقریبا از سال 90 به بعد بحث کارآفرینی داغ و شناختهتر و با استقبال گستردهای از طرف مخاطبان خصوصا جوانان روبهرو شد. با این استقبال بود که انجمن کارآفرینی شکل گرفت و با مفاهیم جدید دنیای کارآفرینی در ایران آشنا شدیم.
وی ادامه میدهد: من به شخصه تلاش کردم در این مسیر همراه با بچههای استارتاپ پیش بروم و داشتهها، اندوختهها و تجربیاتم را به عنوان منتور و سخنران به اشتراک بگذارم.
منتورهای ساختگی
سپهری با اشاره به اشخاص به اصطلاح منتوری که با دریافت هزینههای هنگفت کنفرانسهای متفاوتی تشکیل میدهند اضافه میکند: به نظر من کسی که واقعا منتور باشد در مقابل صرف انرژی و وقت هیچ دستمزدی دریافت نمیکند. برای برگزاری کنفرانسی دو روزه در شهرستان چهار روز زمان صرف میکند. دو روزش را صرف رفتوآمد میکند و بدون دریافت هیچ هزینه و چشمداشتی تجربیاتش را به اشتراک میگذارد. به نظرم بهتر است کسانی که به این شکل کار نمیکنند و با دریافت هزینههای هنگفت به پر کردن جیبشان فکر میکنند را اصلا در زمره منتورها قرار ندهیم. جزو افراد متخصص این حوزه حساب نکرده هیچ بهایی ندهیم و صحبتی در موردشان نکنیم.پ
در جذب سرمایهگذار عجله نکنید
سپهری در ادامه و توضیح عواملی که استارتاپ ها در جذب سرمایهگذار با شکست روبهرو میشوند و در نهایت به دره شکست میرسند، میگوید: دلایل زیادی دستبهدست هم میدهند و مقدمات زمین خوردن یک استارتاپ را میسازد. تعداد زیادی از استارتاپها در مرحله ایده سراغ سرمایهگذار میروند. در حالی که باید اول یک تیم منسجم بسازند، ایده را اعتبارسنجی کنند، پیوِتهای لازم برای فیت شدن با بازار را انجام دهند و حداقل محصول نهایی ساخته باشند، خواستههای مشتری را شناسایی کنند و تازه در این مرحله سراغ سرمایهگذار بروند. اغلب بچه های استارتاپی در این مسیر اشتباه میکنند و زمان مناسب جذب سرمایهگذار را در نظر نمیگیرند.
وی تصریح میکند: در مواردی ایدههای تکراری که قابلیت رشد در بازار داغ رقابتی را ندارند نظر سرمایهگذاران را جلب نمیکند. در برخی موارد سرمایهگذار شناختی از فیلد انتخابی استارتاپهای جدید ندارد و ترجیح میدهند وارد میدان نشوند و ریسک نکنند. تمام این موارد ریشههای اصلی شکست استارتاپها در جذب سرمایهگذار را میسازند، استارتاپها باید با درست حرکت کردن و شناسایی موقعیتهای مناسب برند خودشان را بسازند.
نظرات