فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۶۹۰۰۱۰

رشد قارچ گونه آفتی برای دانش‌بنیان‌ها

رشد قارچ گونه آفتی برای دانش‌بنیان‌ها

رئیس اتاق ایران هشدار داد که حمایت‌ از دانش‌بنیان‌ها، نباید بستری را فراهم کند که عده‌ای بدون داشتن ظرفیت واقعی خود را در این صف جای دهند.

به گزارش تجارت‌نیوز به نقل از فردای‌اقتصاد ، رئیس اتاق بازرگانی ایران معتقد است تعدد شرکت‌های دانش‌بنیان ملاک موفقیت کشور در این عرصه نیست. معیار سنجش توفیق در این حوزه باید سطح بهره‌وری شرکت‌های دانش‌بنیان و رهاورد آنها برای اقتصاد باشد.

ارزیابی‌های نهادهای کارشناسی حاکی از این است که تولید دانش‌بنیان گرفتار ساده‌انگاری و خطاهای سیاستی است. نظام تصمیم‌گیری در ایران با تخصیص وام‌های ارزان، قصد دارد تا از طریق افزایش فعالیت و تعداد بنگاه‌های نوآور، به اقتصاد دانش‌بنیان دست یابد؛ اما این شیوه تصمیم‌گیری به تنهایی جوابگو نیست. یکی از تبعات این مدل سیاستگذاری، رشد قارچی دانش‌بنیان‌ها، ورود رانت‌جویان به این عرصه و حذف کارآفرینان و نوآوران واقعی است.

در همین زمینه، غلامحسین شافعی در چهل‌وچهارمین نشست هیات نمایندگان اتاق مشهد، با اشاره به تمرکز و فعالیت شرکت‌های بزرگ دنیا در بخش دانش‌بنیان و اهمیت فعالیت این عرصه در دنیای کنونی، گفت: سال‌ها پیش در درجه‌بندی و رتبه‌بندی شرکت‌های بزرگ دنیا، نام‌هایی به چشم می‌خورد که امروز دیگر در جایگاه نخست رتبه‌بندی قرار ندارند و این رتبه‌های برتر، در تسخیر شرکت‌هایی است که فعالیت‌های دانش‌بنیانی را سرلوحه کار خود قرار داده و در این عرصه می‌درخشند.

شافعی تصریح کرد: امروز انقلابی در فعالیت شرکت‌ها در سطح دنیا در حال وقوع است که اغلب به سمت‌وسوی فعالیت‌های دانش‌محور سوق یافته‌اند و بنگاه‌هایی که این مهم را نادیده بگیرند، در اصطلاح قافیه رقابت را خواهند باخت.

وی با اشاره به اینکه موضع اتاق بازرگانی در قبال حوزه دانش‌بنیان در جلسه با معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهور در اتاق ایران تشریح شده است، گفت: در نام‌گذاری سال ۱۴۰۱، موضوع دانش‌بنیان‌ها به شایستگی مورد توجه قرار گرفته، اما این مسئله و حمایت‌هایی که در حال حاضر برای شرکت‌های دانش‌بنیان ارائه می‌شود، نباید بستر آن را فراهم کند که عده‌ای به‌ظاهر و بدون داشتن ظرفیت‌های واقعی، خود را در این صف جای دهند و فرصت‌ها را از بنگاه‌های واقعی فعال در این بخش بگیرند.

به عقیده شافعی، باید معیارهای واقعی برای فعالیت دانش‌بنیان‌ها مدنظر قرار بگیرد تا هدفی که ذیل این نام‌گذاری و حمایتگری دنبال می‌شود، به شایستگی محقق شود.

رئیس اتاق ایران در ادامه گفت: در حال حاضر کمتر از دو درصد صادرات کشورمان به محصولات های‌تک و برخوردار از فناوری بالا اختصاص دارد و اگر ظرفیت‌هایمان را در این بخش تقویت نکنیم، از دیگر کشورها عقب می‌مانیم و بازارهای صادراتی را از دست خواهیم داد.

شافعی با تأکید بر اهمیت ارجح دانستن فعالیت‌های مولد بر امور غیرمولد و سوداگری، تصریح کرد: مادامی‌که سودآوری کار مولد بیش از فعالیت‌های سوداگرایانه و غیرمولد نباشد، فعالیت اقتصادی دارای ارزش‌افزوده و بهره‌وری، افزایش پیدا نمی‌کند.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.