فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۷۵۰۴۶۵

تجارت‌نیوز گزارش می‌دهد:

کندی اینترنت چه بر سر سلامت دیجیتال آورد؟

کندی اینترنت چه بر سر سلامت دیجیتال آورد؟

مدیرعامل پلتفرم سلامت بقراط می‌گوید که مشکلات اینترنت که در ماه‌های گذشته شاهدش بودیم باعث به هم خوردن تمام معادلات سلامت دیجیتال شده و تمام اعتمادی که سال‌ها برای جلبش تلاش کرده بودیم این روزها نقش بر آب شده است.

به گزارش تجارت‌نیوز ، شاید تا 7 سال پیش سلامت دیجیتال و الکترونیک به معنی کنونی در ایران وجود نداشت و جز در سطح بیمارستان‌ها و درمانگاه‌های بزرگ مجهز به سیستم HIS، آن هم به صورت محدود و معدود، اغلب موارد مربوط به سلامتی به صورت فیزیکی و کاغذی پیش می‌رفت. سلامت دیجیتال معنی امروزی را نداشت و نهایتا محدود به چند سایت نوبت‌دهی و نرم‌افزارهای آفلاین بود.

کرونا نقطه عطف توسعه سلامت دیجیتال؟

مهرشاد تیموری، مدیرعامل سامانه سلامت بقراط در مورد سیر تحول سلامت دیجیتال گفت: «زمانی که ما کار خود را شروع کردیم، ابتدا استارتاپمان به صورت نرم‌افزار مدیریت مطب بود؛ وقتی وارد زمین بازی سلامت دیجیتال شدیم، به نوبه خود محصول منحصر به فردی وارد بازار کرده بودیم. اما واقعیت این بود که موضوع سلامت آنلاین هنوز بین پزشکان جا نیفتاده بود. پزشکان هنوز دیدگاهی در راستای ذخیره الکترونیکی پرونده‌ها، گزارش گیری از پرونده بیمار، نوبت دهی و ثبت آن به صورت سیستمی و حتی مدیریت و گزارش مالی منظم مطب نداشتند. همین موضوع مسیر ابتدایی ما را سخت کرده بود.»

او در این باره ادامه می‌دهد:«موضوع امنیت اطلاعات و اینترنت دو دغدغه مهم پزشکان بود و ما تلاش‌های زیادی کردیم تا این روند را بین اهالی صنعت درمان جا اندازیم و بالاخره تلاش‌های ما نتیجه داد و اعتمادی که باید، شکل گرفت. در آن سال‌ها در حوزه سلامت دیجیتال قدم‌های اولیه خود را بر می‌داشت و آرام آرام در حال رشد بود تا اینکه به سال 98 رسیدیم. سال پاندمی کرونا؛ سالی که برای همه پر از استرس و ترس بود. بیراه نیست اگر از دو موضوع کرونا و الزام نسخه الکترونیک به عنوان نقطه عطف در صنعت سلامت دیجیتال نام ببریم».

گسترش کرونا در سال 98، تعطیلی مراکز درمانی و مطب‌ها را به دنبال داشت و به صورت غیرمنتظره دامن پزشکان را هم مانند سایر کسب‌و‌کارها گرفت. خیلی از مراکز درمانی مجبور به تعطیلی شدند و بسیاری از بیماران ترجیح می‌دانند مراجعه حضوری نداشته باشند. همین موضوعات تبدیل به نقطه عطفی در حوزه سلامت دیجیتال شد و به یک باره حوزه سلامت دیجیتال را به جهش روبه بالای خاصی همراه کرد.

پس از کرونا اوضاع سلامت دیجیتال روبه رو رشد بود

پس از آن میزان استفاده پزشکان و بیماران از خدمات سلامت دیجیتال روز به روز بیشتر شد و علاوه بر رشد چند بازیگر انگشت شماری که در بازار وجود داشتند، باعث شکل‌گیری استارتاپ‌های زیادی در این حوزه شد. بالطبع وجود بازیگران بیشتر در حوزه بکر و دست نخورده‌ای مثل سلامت دیجیتال باعث رشد و دیده شدن بیشتر این حوزه شد. تب و تاب مشاوره آنلاین پزشکی بالا گرفت و به مرور با کم شدن کرونا و ورود واکسن؛ استرس‌ها کم و کمتر شد.

به مرور علاقه به مشاوره آنلاین کم‌تر شد، اما در برخی تخصص‌ها مثل مشاوره و روان‌پزشکی همچنان محبوبیت خود را حفظ کرد. اما در تخصص‌هایی که حداقل در مراجعه اول نیاز به معاینه بالینی دارد به مرور با روندی کاهشی مواجه شد.

با وجود این، با تمام این اوصاف این موضوع در مقایسه با پیش از پاندمی کرونا همچنان دارای درصد بالایی است و همین نشان می‌دهد کرونا زمینه مشاوره آنلاین در ایران و حتی جهان را تقویت کرد. علاوه بر مشاوره آنلاین، نوبت‌دهی آنلاین هم با رشد قابل توجهی در پاندمی کرونا مواجه شد و به مرور برخی سرویس‌هایی دیگر به صورت موازی به بسیاری از پلتفرم‌ها اضافه شد.

آزمایش در محل هم به عنوان یکی از خدمات حوزه دیجیتال در پاندمی کرونا رواج پیدا کرد و با رشد قابل توجهی مواجه شد و همین هم رشد خوبی برای پلتفرم‌ها به‌دنبال داشت. کرونا باعث شد بخشی از جامعه پزشکی با پلتفرم‌های آنلاین به صلح رسیده و سعی کنند به استفاده از این نرم‌افزارها روی بیاورند. اما هنوز بخشی از پزشکان بودند که وارد صلح با نرم افزارها نشده بودند.

بنابراین شاید نقطه عطف بعدی در مسیر رشد حوزه سلامت دیجیتال در ایران، بحث الزام نسخه الکترونیک و نسخه پیچی بود. همین باعث شد بخش دیگر جامعه پزشکی و درمانی نیز به سمت استفاده از پلتفرم‌ها سوق پیدا کنند.

کندی اینترنت معادلات سلامت دیجیتال بهم زد؟

تیموری درباره مشکلات اینترنت اضافه کرد: «مشکلاتی که در ماه‌های گذشته در اینترنت کشور شاهدش بودیم باعث به هم خوردن تمام این معادلات شده و تمام اعتمادی که سال‌ها برای جلبش تلاش کرده بودیم این روزها نقش بر آب شده است. اختلالات اینترنتی مشاوره‌های آنلاین را با اختلالات زیادی مواجه کرده است. نسخه نویسی و ثبت آن بارها دچار مشکل شده و بارگذاری و مشاهده پرونده‌های پزشکی دچار چالش شده است. قطعی اینترنت بین المللی خواسته و ناخواسته بسیاری از سرویس های مورد استفاده ما مانند سرویس‌ها و گواهینامه‌های امنیتی و… را با اختلال همراه کرده و همین مستقیما روی عملکرد خدمات تاثیر گذاشت است. انگار که برگشتیم به سال‌های قبل و دقیقا با همان مشکلات دست به گریبان شده‌ایم».

نگاهی به سال‌های اخیر نشان می‌دهد در حال حاضر سلامت آنلاین به نسبت سال‌های پیش تقریبا در جایگاه خوبی قرار دارد. اما این معادله صرفا به صورت اسمی و روی کاغذ است.

مشکلات اینترنتی ماه‌های اخیر تبدیل به آفتی شده که بر تمام کاشته‌های تمام فعالین حوزه سلامت دیجیتال زده و تمام رشته‌ها پنبه شده است.

فعالان حوزه سلامت دیجیتال سال‎‌ها تلاش کردند. اما اگر شرایط به همین شکل پیش برود همین اعتماد نصفه نیمه باقی مانده هم از بین خواهد رفت و حوزه سلامت دیجیتال کشور با لطمه بزرگی مواجه خواهد شد.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.