فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۸۱۵۱۴۳

گزارش انجمن وی‌سی نشان می‌دهد:

سرمایه گذاری خطرپذیر در ایران ۵۰درصد کاهش یافت!

سرمایه گذاری خطرپذیر در ایران 50درصد کاهش یافت!

براساس گزارش انجمن سرمایه گذاری خطرپذیر ایران، طی سال 1401 نسبت به سال قبل از آن، حجم سرمایه گذاری در زیست‌بوم فناوری، از 2220 میلیارد تومان به 1114 میلیارد تومان کاهش یافته است. این آمار کاهش 50درصدی را در این زمینه نشان می‌دهد.

به گزارش تجارت‌نیوز ، آمارهای اعلامی از سوی انجمن سرمایه گذاری خطرپذیر ایران نشان می‌دهد که در سال ۱۴۰۱ میزان سرمایه‌گذاری خطرپذیر در ایران ۵۰ درصد کاهش داشته است.

قابل توجه است که در گزارش سال ۱۴۰۰ این انجمن، مبلغ کل قراردادهای سرمایه گذاری خطرپذیر 2220 میلیارد تومان بود.

اما آخرین گزارشی که انجمن در کانال تلگرامی خود منتشر کرده، میزان سرمایه گذاری خطرپذیر در سال ۱۴۰۱، 1114 میلیارد تومان است.

البته در این گزارش آمده است که هنوز چندین وی‌سی و صندوق پژوهش و نوآوری مانند تکنوتجارت، شناسا و… آمارهای مربوط به سرمایه‌گذاری خود را به انجمن ارسال نکرده‌اند.

بنابراین این رقم احتمالا افزایش چنددرصدی را به خود خواهد دید. اما در هر صورت، عدد فعلی، نشان می‌دهد که سرمایه گذاری خطرپذیر در ایران طی سال 1401 تا 50درصد نسبت به سال قبل از خود، کاهش یافته است.

کاهش سرمایه گذاری تقریبا در همه حوزه‌های استارتاپی و دانش‌بنیانی به چشم می‌خورد. کارشناسان مسائلی چون قطعی اینترنت، فیلترینگ گسترده، اعتراضات 1401، تورم و… را از مهمترین دلایلی می‌دانند که موجب لغزنده‌شدن زمین سرمایه‌گذاری در ایران شده و انگیزه سرمایه‌گذاران را برای توجه به حوزه‌های پرریسکی چون زیست‌بوم نوآوری ایران، کمرنگ کرده است.

آمار تسهیلات و ضمانت‌ها در حوزه سرمایه گذاری خطرپذیر

براساس گزارش انجمن، در بخش تسهیلات اعطاشده در سال ۱۴۰۰، عدد 1300 میلیارد تومان به چشم می‌خورد. اما در همین زمینه، در گزارش 1401، با عدد 1000 میلیارد تومان مواجه هستیم. مقایسه این دو عدد، کاهش بیش از 23درصدی را در بخش دریافت تسهیلات نشان می‌دهد.

شاخص دیگری که در این گزارش لحاظ شده است، مربوط به ضمانت‌نامه‌هاست. بر این اساس، صندوق‌های پژوهش و فناوری و صندوق‌های سرمایه‌گذاری جسورانه‌ در سال ۱۴۰۰ تا 3610 میلیارد تومان ضمانت‌نامه صادر کرده بودند. اما در سال ۱۴۰۱ با کاهش حدود هزار میلیارد تومانی در این زمینه مواجه هستیم.

قابل ذکر است که براساس این گزارش، اعضای انجمن سرمایه گذاری خطرپذیر شامل ۱۲۰ صندوق و شتابدهنده هستند. این اعضا طی سال 1401، ضمانت‌نامه‌هایی به ارزش 2517 میلیارد تومان صادر کرده‌اند که در این زمینه هم شاهد کاهش 30درصدی هستیم.

اما وجه نگران‌کننده این گزارش زمانی بیشتر خود را نشان می‌دهد ارزش میزان سرمایه‌ گذاری خطرپذیر طی سال 1401 را براساس ارزش روز دلار محاسبه کنیم. در این صورت مجموع سرمایه‌گذاری خطرپذیر تا 35 میلیون دلار است.

درحالی‌که براساس گزارش‌های موجود، طی سال گذشته شمسی، کمپانی‌های بزرگی چون مایکروسافت، اپل، گوگل و… با تعهد سرمایه‌گذاری 9 میلیارد دلاری وارد عربستان شده‌اند. همچنین براساس گزارش دیگری که در تجارت‌نیوز منتشر شده، تا سال 2023، بیش از 250 یونیکورن در خاورمیانه و منطقه منا متولد می‌شود. ارزش هر یونیکورن بیش از 10 میلیارد دلار است. رسیدن به این تعداد کسب‌وکار با ارزش 10میلیارد دلاری، نیازمند حجم بالایی از سرمایه‌گذاری است.

این در حالی است که در سال ۲۰۲۲ استارتاپ‌های امارات متحده عربی به میزان ۱.۸۵ میلیارد دلار در ۲۵۰ معامله به دست آوردند. (افزایش ۵ درصدی از نظر ارزش سرمایه گذاری) عربستان سعودی با افزایش ۹۰۷ میلیون دلاری از طریق ۱۵۳ معامله (افزایش ۴۰ درصدی در ارزش سرمایه‌گذاری) در رتبه دوم قرار گرفت. همچنین حجم سرمایه‌ گذاری خطرپذیر در مصر طی سال 2022، ۷۰درصد نسبت به سال ۲۰۲۱ رشد داشته و با ۱۸۰ معامله به ارزش ۷۳۶ میلیون دلار رتبه سوم را در منطقه منا به دست آورده است.

حضور سرمایه‌گذاران و کمپانی‌های بزرگ جهانی در کشورهای منطقه

براساس گزارش شنبه ، عدم ارتباط با کشورهای جهان، تحریم‌های بین‌المللی، قطعی و کاهش سرعت اینترنت، فیلرینگ، قوانین و ممیزی های سخت‌گیرانه، ناامیدی بخشی از کارآفرینان جوان و مهاجرت آنان، جهش ناگهانی دلار و بی‌ثباتی در نرخ ارز، از بین رفتن استارتاپ‌های کوچک و متوسط، کاهش قدرت خرید مردم، از دست رفتن سرمایه‌های اجتماعی و… سیاست‌های اشتباه مسئولان در این حوزه و دلایل متعدد دیگر دست به دست هم داده که سیر سرمایه گذاری خطر پذیر سال به سال روند نزولی داشته باشد.

یکی دیگر از نکات قابل تامل در این آمار این است که اسامی صندوق های پژوهش فناوری و حتی صندوق‌های جسورانه که در سال ۱۴۰۱ در اکوسیستم استارتاپی ایران سرمایه گذاری کرده اند، نشان می‌دهد بخش قابل توجهی از سرمایه‌گذاری در اکوسیستم استارتاپی ایران توسط صندوق‌ها و سرمایه‌گذاران بخش خصوصی اتفاق نیفتاده است بلکه از سوی مجموعه‌های دولتی و حاکمیتی انجام شده که از بودجه عمومی کشور ارتزاق می‌کنند.

لذا با تشدید تحریم‌ها و با کاهش منابع دولت و نهادهای خصولتی شاهد کاهش سرمایه‌گذاری آنان طی سال ۱۴۰۱ در زیست‌بوم فناوری ایران هستیم.

از این رو با ادامه روند فعلی (دولتی و خصولتی شدن صندوق‌های سرمایه گذاری خطرپذیر ) و عدم بازگشت صندوق‌های بخش خصوصی و سرمایه‌گذاران خارجی به چرخه طبیعی سرمایه‌گذاری، شاهد ورشکستی اقتصادی اکوسیستم استارتاپی کشور خواهیم بود.

چرا که نبود سرمایه در آینده نزدیک، به مثابه خشکسالی است که گریبان استارتاپ ها و صندوق‌های سرمایه گذاری خطرپذیر و کلیت اکوسیستم استارتاپی ایران را خواهد گرفت.

دیگر دلایل کاهش سرمایه گذاری خطرپذیر در ایران

سرمایه گذاری

محدود و حذف کردن صندوق‌ها و سرمایه‌گذاران بخش خصوصی و از طرفی گسترش و تاسیس صندوق‌های سرمایه گذاری خطرپذیر متصل به دولت و خصولتی ها خطری بود که از سه سال پیش توسط کارآفرینان و سرمایه‌گذاران بخش خصوصی گوشزد شد اما فعالان استارتاپی، انجمن‌ها و مسئولان توجهی به آن نکردند.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.