رضا الفتنسب، عضو هیات مدیره اتحادیه کسب وکارهای مجازی، در گفتوگو با «تجارتنیوز»:
قرار نیست دوباره به طرح صیانت برگردیم/ رئیس جمهور نمیتواند همهچیز را یک شبه رقم بزند!
دولت نمیخواهد خود را در تله جدیدی بیاندازد/ این تصور که اینترنت کشور تنها در اختیار یک رئیسجمهور یا یک دولت است، کاملاً نادرست است
عضو هیات مدیره اتحادیه کسب وکارهای مجازی گفت: انتظار میرود که دولت این مساله را شفاف کند. قرار است که رویه عوض شود. قرار نیست دوباره به طرح صیانت برگردیم؛ یعنی بعدها بخش خصوصی و ذینفعان متوجه بشوند. به هر حال آن مساله با سختی جمع شد و شاید جمع هم نشد!
شورای عالی فضای مجازی این هفته با رفع فیلتر واتساپ و گوگلپلی گام اول برای رفع فیلترینگ را برداشت اما ابهامات درباره مصوبه ۳۲ بندی این شورا نگرانیها را افزایش داده است.
درباره رفع فیلتر گوگل پلی و واتساپ و اینکه اقدامی مثبت محسوب میشود یا خیر، کارشناسان زیادی تاکنون اظهارنظر کردهاند و نظرات در این باره متنوع و متضاد بودهاند. هرچند که فیلتر شدن گوگلپلی از ابتدا بحثبرانگیز بود، عدهای که تعدادشان کم هم نبود رفع فیلتر آن را یک دستاورد نمیدانند.
فشار دولت در راستای تحقق شعار رفع فیلترینگ نتیجهبخش بود اما بسیاری از کارشناسان معتقدند که نمیتوان آن را کافی دانست. البته ستار هاشمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در پیامی که در شبکه X منتشر کرد بر این مساله تاکید داشت که این مسیر ادامه دارد و تازه اولین گام برداشته شده است.
آنگونه که از خبرها بر میآید مصوبه شورای عالی فضای مجازی 32 بند دارد و کنشگران در مورد بخشهای ناگفته این مصوبه ابراز نگرانی کردهاند. این در حالی است که بازگشایی پلتفرمهای محبوب میتواند شرایط را برای توسعه و پیشرفت کسب و کارها فراهم میآورد.
تجارتنیوز برای بررسی این مصوبه و تاثیر آن بر فضای کسب و کارهای آنلاین با رضا الفتنسب، عضو هیات مدیره اتحادیه کسب وکارهای مجازی، گفتوگو کرده و نظر او را در این مورد جویا شد. متن کامل این گفتوگو را در ادامه میخوانید.
***
افرادی در شورای عالی فضای مجازی هستند که حتی یک خط مصاحبه هم نکردهاند/ مردم نمیدانند که در شورا چه جو سنگینی حاکم است!
*با اعلام تصمیم شورای عالی فضای مجازی درباره رفع فیلترینگ گوگلپلی و واتساپ، جمع کثیری از کاربران و کارشناسان آن را نه تنها گام رو به جلو ندانسته بلکه نوعی پسرفت تلقی کردهاند. نظر شما در این رابطه چیست؟
من اینگونه نگاه نمیکنم. به نظر همین مساله که رئیسجمهور قولی داده بود و آن را پیگیری کرد میتواند ارزشمند باشد. مساله اصلی اینجاست که بسیاری از مردم نمیدانند که در شورای عالی فضای مجازی چه جو سنگینی حاکم است. افرادی در این جلسه هستند که حتی یک خط مصاحبه هم از آنها نخواندهایم.
به نظرم من این مصوبه در قدم اول خوب است. حالا این مساله که گوگلپلی ما را تحریم کرده مساله دیگری است. به نظر من این اتفاق خوبی بود. با توجه به جو حاکم در شورای عالی فضای مجازی و خصوصا این مساله که به هر حال آقای پزشکیان از همان زمان انتخابات تا به امروز دائما دارد میگوید که میخواهیم با رویکرد وفاق کارها را انجام بدهیم. خیلیها هستند که میگویند آقای پزشکیان رئیس شورای عالی فضای مجازی است و اختیار دارد و میتواند از آنجا این کار را انجام بدهد.
رئیسجمهور نمیتواند همهچیز را یک شبه رقم بزند
*ما میدانیم که خروجی جلسه شورای عالی فضای مجازی مصوبهای 32 بندی بوده که غیر از بخش مربوط به رفع فیلترینگ واتساپ و گوگلپلی، بخشهای دیگر آن به صورت رسمی اعلام نشده است. همین گمانهزنیها درباره بخشهای دیگر این مصوبه نگران کننده است. به عنوان مثال در مورد «اینترنت اقشار» کنشگران زیادی اظهار نظرکردهاند.
مسیر پیشرو و نحوه مذاکره دولت به مسائل متعددی گره خورده است. به هر حال وقتی به جو سنگین شورای عالی فضای مجازی اشاره میکنیم و با توجه به چیزهایی که داریم میبینیم ادامه مسیر نگران کننده نیست. عرض من این است که رئیس جمهور یا یک دولت نمیتواند همه چیز را یک شبه رقم بزند.
در مورد این 32 بندی که شما میفرمایید بعضی از آقایان که در جلسه بودند این مساله را تکذیب کردند. یعنی من همچین مصاحبهای را دیدم که تکذیب کرده بودند.
دولت نمیخواهد خود را در تله جدیدی بیاندازد/ قرار نیست دوباره به طرح صیانت برگردیم
*بسیاری نگراناند که رویه طرح صیانت دوباره تکرار شود. اینترنت اقشار برای بسیاری یادآور همان شیوه مدیریتی است. به طور کلی شما این مصوبه را چگونه ارزیابی میکنید؟
انتظار میرود که دولت این مساله را شفاف کند. قرار است که رویه عوض شود. قرار نیست دوباره به طرح صیانت برگردیم؛ یعنی بعدها بخش خصوصی و ذینفعان متوجه بشوند. به هر حال آن مساله با سختی جمع شد و شاید جمع هم نشد!
به هر حال باید مراقبت کنیم اما اینکه تصور کنیم اینترنت کشور تنها در اختیار یک رئیسجمهور یا یک دولت است، کاملاً نادرست است. حاکمیت کشور درگیر این مساله است. مسائل امنیتی در آن دخیل هستند. به نظر من با همه این احول وقتی جمعبندی میکنیم، این اتفاق خوبی است. اگر بخواهیم دم دستی نگاه کنیم و بخندیم به آن، چرا که خیلیها امروز خندیدند نباید اینگونه مسائل را تحلیل کرد. اتفاقا من میگویم اتفاق مثبتی بوده است.
از یک منظر دیگر وقتی نگاه میکنیم به این نتیجه میرسیم که کار سختی انجام شده و موفق بوده است. مهم اینجاست که رها نشود. در واقع این موضوع باید ادامهدار شود و برنامهریزی داشته باشد. من بعید میدانم که دولت بخواهد خودش را در تله جدیدی بیاندازد.
در مورد اینترنت اقشار هم فعلا نمیتوان اظهار نظر کرد. ما همواره اعلام کردهایم با این مساله که برخی افراد به اینترنت بدون فیلتر دسترسی داشته باشند و برخی دیگر خیر، مخالف هستیم. اما اگر کودکان را به عنوان یک قشر تعریف کنیم خب خیلی از پلتفرمها چنین قابلیتی دارند. من به عنوان یک پدر، دوست دارم فرزندم بر اساس استانداردهای مشخصی از اینترنت استفاده کند.
اخبار حوزه استارتاپ و فناوری اطلاعات را در صفحه علم و فناوری تجارتنیوز بخوانید.
نظرات