یک فعال اقتصادی در گفتوگو با «تجارتنیوز» مطرح کرد:
اتاق بازرگانی گرگان مطالبه گر باشد/ مسئولان گلستان در جذب منابع موفق نبوده اند
برخی فعالان اقتصادی گلستان معتقدند، اتاق بازرگانی گرگان با وجود کرسیهایی که در کمیسیونهای کشوری دارد، باید در مطالبهگری موفقتر باشد.
صنایع گلستان در سالهای اخیر دوره سختی را از سر گذراندهاند؛ چراکه تورم و کاهش نقدینگی در کنار نوسانات قیمت دلار، شرایط تولید را برای آنها دشوار کرده است. ضمن اینکه موانعی مانند مالیات، رفع موانع ارزی و ناترازی انرژی که منجر به تعطیلی روزانه واحدهای تولیدی میشود، عرصه را روز به روز بر افرادی که به اذعان مدیران کشور در خط مقدم اقتصاد کشور فعالیت دارند، تنگتر کرده است.
به اعتقاد برخی فعالان اقتصادی، سیاستگذاری و تصمیمات مدیران دولت در حوزه تولید به گونهای است که گویی به نفع صنایع خارج از کشور و به ضرر تولیدکنندگان داخلی کار میکنند. این موضوعی است که مژگان نادری، تولیدکننده گلستانی در گفتوگو با تجارتنیوز مطرح میکند. او معتقد است مسئولان استان در سالهای اخیر نتواستهند در جذب منابع موفق عمل کنند و همچنین اتاق بازرگانی گرگان نیز باید مطالبهگری خود را افزایش دهد.
متن کامل این گفتوگو را در ادامه میخوانید.
رجوع به تجربه جهانی برای تولیدکننده ایرانی کارگشا نیست
*صنایع گلستان در حوزه تولید با چه مشکلاتی روبه رو هستند؟
جنس مشکلاتی که تولیدکنندگان با آن مواجه میشوند، هر روز در حال تغییر است. آنها حتی نمیتوانند از تجربیات قبلی که در طول سالها کسب کردهاند، برای رفع چالشهای پیش رو استفاده کنند. تولیدکنندگان، روی کاغد، در فضایی کار میکنند که میلیونها نفر در دنیا با همین ساز و کار در آن مشغول به کار هستند؛ در نتیجه باید بدیهی باشد که وقتی با مشکلی برخورد میکنند، به الگوی عمومی در دنیا نگاه کنند. اما اکوسیستم کسب و کار در ایران و استان، به ویژه در چهار سال اخیر دچار تحولاتی شده است که رجوع به تجربه جهانی را برای تولیدکنندگان بیفایده کرده؛ برای مثال در مدت اخیر، چالش قطع برق؛ آن هم بدون برنامه، آسیب زیادی به صنایع زده است. مسئولان در ابتدای تابستان به تولیدکنندگان اعلام کردند که یک روز در هفته برق صنایع قطع میشود اما از نیمه مرداد دو روز در هفته برق صنایع قطع میشد. به این ترتیب عملاً تولیدکننده دو روز در هفته را از دست میداد. اخیراً هم به دلیل کاهش مازوتسوزی در فصل پاییز، برق صنایع را دو ساعت در روز و دو روز در هفته قطع میکنند که اطلاعرسانی آن ساعت ۸ صبح همان روز انجام میشود.
افزایش هزینه برق
*اخیراً صنایع استان گلستان گلایهای را مطرح میکنند که هزینه برق واحدهای تولیدی دوبار در سال ۱۴۰۲ محاسبه شده است، شما هم این موضوع را تائید میکنید؟
بله. متأسفانه این اتفاق افتاده است و صنایع سال گذشته دوبار هزینه برق را پرداخت کردند. این موضوع که شرکت توزیع برق به عنوان اصلاح نرخ تعرفه از آن یاد میکند، باعث بروز مشکلاتی در اظهارات مالیاتی و مباحث مالی صنعت شده است؛ چراکه کسب و کارها موضف هستند، خرید و فروش خود را به صورت فصلی اعلام کنند. آنها پیش از این، هزینه برق را با نرخی که در قبضها درج شده بود، به اداره مالیات اعلام کرده بودند اما پس از آن، اصلاحیهای برای تعرفههای قبض برق دریافت کردند که تغییر این هزینه در ارائه اظهارنامه فصلی میسر نیست. از سوی دیگر، اگر تولیدکنندگان برای تأمین هزینه برق واحد تولیدی خود، از انرژی برق خورشیدی استفاده کنند، اداره دارایی تجهیزات آن را جزء مایملک واحد در نظر میگیرد و مالیات آن را محاسبه میکند. در حالی که اصل باید بر عدم پرداخت مالیات باشد و دولت باید اثبات کند که مستحق دریافت آن است. با وجود همه این چالشها، اداره برق مورد جدید دیگری به نام ترانزیت را، در قبضها اضافه کرده که هزینه آن قابل توجه است و کسی هم نمیداند که این مؤلفه بر چه اساسی محاسبه شده است.
عدم پرداخت تسهیلات، تولید را دشوار کرده است
*بنگاههای اقتصادی معمولا از عملکرد دستگاههای اجرایی رضایت چندانی ندارند. شما به موضوع برق اشاره کردید. مهمترین چالشهای دیگری که این روزها با ادارات دولتی دارید، چه مواردی هستند؟
سازمان تأمین اجتماعی، اخیرا بدعتی را گذاشته است که بر اساس آن، اگر شرکت تولیدکننده مواد اولیه خود را از شرکت دیگری خریداری کند، قراردادی را که بین طرفین امضا میشود به عنوان پیمانکاری در نظر میگیرد و هزینه تأمین اجتماعی را از آن کسر میکند. در حالی که عرضه مواد اولیه از کارخانهای به زنجیره تولید، قرارداد پیمانکاری محسوب نمیشود. مشکل بعدی صنایع گلستان، بانکها هستند که در بیشتر از دو سال گذشته، سیاست انقباضی را در پیش گرفتهاند وهیچ تسهیلاتی پرداخت نمیکنند. این موضوع، با توجه به افزایش قیمت مواد اولیه، تولید را برای صنایع دشوار کرده است.
ارز ترجیحی برای تولیدکنندگان خارجی!
*این روزها درباره افزایش قیمت ارز ترجیحی در سال آینده صحبت میشود، نظر شما در این مورد چیست؟
به نظر میرسد که دولت، ارز ترجیحی را برای تولیدکنندگان خارجی در نظر گرفته است و تولیدکنندگان ایرانی مشمول آن نمیشوند؛ چراکه واحدهای تولیدی و صاحبان صنایع، برای واردات مواد اولیه مورد نیاز خود، از دلار ۶۸ هزار تومانی به اضافه بهای آتی ارز با ضریب انتظار استفاده میکنند اما برخی کالاها به راحتی با ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی وارد کشور میشوند. این شیوه واردات را میتوان کمک به چرخه تولید در خارج از کشور محسوب کرد.
ضعف اتاق بازرگانی گرگان در مطالبهگری
*با توجه به تغییر استاندار گلستان، شما چه مطالبات و انتظاراتی در حوزه اقتصادی از تیم سیاسی جدید استان دارید؟
مدیران استانی گلستان، اعم از استاندار و معاونان او، در مقطعی توانستند برای دریافت منابع از تهران شجاعت و درایت به خرج دهند اما در سالهای اخیر این وضعیت دیده نمیشد. مدیران کنونی باید شجاعت لازم را برای جذب منابع داشته باشند. از سوی دیگر، بانکهای استان رویه سختگیرانهای را برای تعیین و دریافت وثیقه از صنایع به منظور پرداخت تسهیلات اعمال میکنند؛ در حالی که در دیگر استانها، این قوانین دست و پا گیر در مقابل راه تولیدکننده قرار ندارد. به همین دلیل، برخی فعالان اقتصادی گلستان، به ناچار حسابهای اصلی خود را به استانهای دیگری چون اصفهان و مشهد منتقل کردهاند؛ چرا که بانکهای این دو استان برای پرداخت تسهیلات همراهی بیشتری با واحدهای تولیدی دارند. البته در این میان، بخش خصوصی استان هم تلاشی در حوزه مطالبهگری در سطح کشوری نمیکند و اتاق بازرگانی گرگان باید مطالبهگری خود را برای کمک به واحدهای تولیدی افزایش دهد.
نظرات