کد مطلب: ۹۵۴۹۳۵

«تجارت‌نیوز» گزارش می‌دهد:

خطرات ورود فاضلاب به خلیج فارس؛ تهدید سلامت مردم و کاهش جمعیت آبزیان

خطرات ورود فاضلاب به خلیج فارس؛ تهدید سلامت مردم و کاهش جمعیت آبزیان

معاون سازمان حفاظت محیط زیست از مجموعه‌های وزرات نفت خواسته است که از ورود پساب‌های آلوده به خلیج فارس جلوگیری کنند. کارشناسان در گفت‌وگو با «تجارت‌نیوز» تاکید کرده‌اند که ورود فاضلاب به این پهنه آبی، به اکوسیستم آن آسیب زده است.

به گزارش تجارت نیوز،

احمدرضا لاهیجان، معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست، امروز در سفر به بوشهر، درباره تبعات ورود فاضلاب به دریا هشدار داد و گفت مدیریت نامناسب منابع و ذخایر و آلودگی‌های ناشی از فعالیت‌های انسانی، بسیاری از گونه‌های زیستی خلیج فارس را در معرض آسیب جدی و حتی خطر انقراض قرار داده است.

او تاکید کرد صنایع از جمله شرکت‌های نفتی باید در فعالیت‌های خود رویکردهای محیط زیستی را در نظر بگیرند و به گونه‌ای عمل کنند که هیچ‌گونه خروجی آلاینده به دریا نداشته باشند (مهر).

ورود فاضلاب خانگی و صنعتی به خلیج فارس

در همین زمینه سیدمحمدرضا فاطمی، استاد بازنشسته محیط زیست، در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز توضیح‌ می‌دهد ورود فاضلاب‌های شهری و صنعتی به خلیج فارس، اکوسیستم این پهنه آبی را به خطر انداخته و باعث کاهش جمعیت آبزیان شده است.

او می‌گوید ورود پساب به دریا در شمال و جنوب و همچنین رودخانه‌های کشور، اتفاق جدیدی نیست و سال‌های است که به‌ویژه فاضلاب شهری، پهنه‌ها و منابع آبی را در مناطق مختلف آلوده می‌کند.

فاطمی می‌افزاید در جنوب کشور، نفت از طریق چاه‌های نفتی و تاسیسات پوسیده به خلیج فارس نشت می‌کند و برخی از پالایشگاه‌ها نیز فاضلاب خود را به سمت دریا رها می‌کنند اما معضل اصلی، پساب‌هایی است که از طریق شهرها و مناطق مسکونی وارد خلیج فارس می‌شوند.

آسیب دیدن سلامت انسان و اکوسیستم خلیج فارس

این کارشناس محیط زیست توضیح می‌دهد، فاضلاب مسکونی حاوی عناصر سنگین، مواد عالی مضر و مواردی همچون انواع شوینده‌هاست و اگر ورودی‌های کشاورزی به آن افزوده شود، سموم را نیز دربر می‌گیرد؛ ورود این مواد به آب می‌تواند فاجعه‌هایی برای سلامت انسان و اکوسیستم خلیج فارس به بار آورد. 

فاطمی می‌گوید: «بسیاری از مواد موجود در فاضلاب سرطان‌زا هستند و ضررهای جدی برای سلامت انسان دارند. به‌ویژه که با فناوری موجود شیرین‌سازی آب در کشور، برخی از آنها را نمی‌توان تصفیه کرد.»

او می‌افزاید: «آزمایش‌ها نشان می‌دهند گوشت برخی از انواع‌ ماهی‌ها و میگوهایی که از بستر خلیج فارس تغذیه می‌کنند، از طریق رسوبات فاضلاب به فلزات سنگین آلوده می‌شود و مصرف آنها می‌تواند برای انسان مضر باشد.»

کاهش جمعیت آبزیان

فاطمی در ادامه به تاثیر آلودگی‌های فاضلاب بر جمعت آبزیان خلیج فارس اشاره می‌کند و توضیح می‌دهد: «ورود این آلاینده‌ها، به‌ویژه در مناطق کم‌عمق، زاد و ولد و تولید مثل آبزیان را مختل کرده و به کاهش جمعیت آنها منجر شده است.»

به گفته او، این اتفاق علاوه بر پهنه خلیج فارس در برخی تالاب‌های جنوب کشور از جمله هورالعظیم نیز رخ داده است. 

این کارشناس محیط زیست تاکید می‌کند: «اختلاف در فرایند تخم‌ریزی آبزیان، تغییرات بسیار گسترده‌ای در اکوسیستم خلیج فارس و دیگر پهنه‌های آبی ایجاد کرده و ممکن است انقراض برخی آبزیان را رقم بزند.»

مسئولیت صنایع برای رعایت پیوست‌های محیط‌زیستی

بوهندی کمالی، کنشگر اجتماعی بوشهر، نیز در مورد ورود فاضلاب صنعتی به خلیج فارس می‌گوید: «صنایع از جمله شرکت‌های نفتی و پتروشیمی، ملزم به رعایت پیوست‌های محیط زیستی و بهداشت و درمان برای هر یک از پروژه‌های خود هستند که متاسفانه توجه به این موضوع در عسلویه ضعیف است.»

او به تجارت‌نیوز می‌گوید: «همین بی‌توجهی باعث شده است اکنون بعضی از شرکت‌ها فاضلاب خود را در دریا رها کنند و این اقدام، آسیب جدی به اکوسیستم خلیج فارس از جمله جمعیت آبریان زده است.»

او بر مسئولیت شرکت‌ها برای کنترل یا تصفیه پساب‌های تولیدی‌شان تاکید می‌کند و می‌گوید: «متاسفانه شرایط فعلی با استانداردهای مربوطه فاصله زیادی دارد.»

به گزارش تجارت‌نیوز، خلیج فارس اکوسیستمی غنی و ارزشمند، نه‌تنها در بعد ملی که در سطح جهانی محسوب می‌شود اما اقدامات انسانی در دو سوی شمال و جنوب آن (ایران و کشورهای حاشیه خلیج فارس) آسیب‌‌ جدی به این پهنه آبی مهم وارد کرده است. بر همین اساس، کارشناسان بر رعایت مصالح محیط‌زیستی خلیج فارس در اقدامات توسعه‌ای کشورها تاکید می‌کنند.

برای اطلاعات بیشتر مطالعه دو گزارش تداوم صید ترال / فاجعه ای برای خلیج فارس و خطر آب شیرین کن ها برای معیشت مردم هرمزگان پیشنهاد می‌شود.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.