«تجارتنیوز» گزارش میدهد:
زنگ خطر انتشار گاز SF۶ در چین؛ ۲۴ هزار برابر قویتر از دی اکسید کربن
انتشار گاز SF6 در چین به طور قابل توجهی افزایش یافته است. این گاز گلخانهای در گرم شدن کره زمین تاثیر زیادی دارد.
به گزارش تجارتنیوز، در حالی انتشار گاز SF6 در چین افزایش یافته است که این گاز گلخانهای خطرناک با نام علمی هگزا فلوراید گوگرد، 24 هزار برابر قویتر از دیاکسید کربن است.
دی اکسید کربن نوعی گاز گلخانهای محسوب میشود که به طور طبیعی در جو وجود دارد اما توسط احتراق سوخت فسیلی انسان توربوشارژ میشود و بزرگترین عامل بحران آبوهوایی است.
اما بار بیش از حد کربن تنها گازی نیست که آبوهوای زمین را تهدید میکند. موافقت نامههای بینالمللی تعدادی از گازهای دیگر از جمله گروهبندی گازهای فلوئوردار (F) ساخته دست بشر را پوشش میدهد . هگزا فلوراید گوگرد موسوم به SF6 در این خانواده قرار میگیرد. گازی بی رنگ و بی بو است که اغلب برای عایق کاری خطوط برق استفاده میشود.
دنیای ما که به سرعت در حال برقی شدن است باعث افزایش قابل توجه غلظت SF6 در اتمسفر در این قرن شده است. آمارهای بینالمللی جدید نشان میدهد که چین پشت بخش عمده این انتشارات در دهه گذشته است. اما انتشار گاز SF6 در چین و دیگر کشورهای جهان چه پیامدهایی دارد؟
چرا انتشار گاز SF6 خطرناک است؟
به گزارش یورونیوز، گازهای گلخانهای از نظر پتانسیل گرمایش جهانی (اندازهگیری میزان جذب انرژی گرمایی آنها در هر تن) بسیار متفاوت هستند.
هگزا فلوراید گوگرد دارای پتانسیل گرمایش جهانی حدود 24 هزار و 300 در مقایسه با دی اکسید کربن است و انتظار میرود انتشار آن بیش از هزار سال در جو دوام داشته باشد.
رونالد، یکی از نویسندگان مقاله گاز SF6 میگوید: «هرگونه افزایش در انتشار گاز SF6 در این قرن به طور مؤثری بودجه رادیواکتیو سیاره ما (توازن بین انرژی ورودی از خورشید و انرژی خروجی از زمین) را بسیار فراتر از چارچوب زمانی چند دهه سیاستهای آبوهوایی فعلی تغییر میدهد. به همین دلیل ضروری است که انتشار گاز SF6 در چین و دیگر کشورها با اقدامات فوری کاهش یابد و در نهایت برنامهها به سمت حذف انتشار گاز SF6 بروند.»
چگونه اروپا با انتشار گاز SF6 مقابله میکند؟
انتشار گاز SF6 در چین در سال 2021، به حدود 1 درصد از کل انتشار کربن این کشور رسید. این با مجموع انتشار دی اکسید کربن هلند یا بلژیک نیز قابل مقایسه است.
از آنجایی که چین در فهرست کشورهای صنعتی که توسط کنوانسیون آبوهوای سازمان ملل در دهه 1990 تهیه شده است، قرار ندارد، این کشور همانند کشورهای اروپایی برای مقابله با انتشار گازهای گلخانهای خود تعهدی نداده است.
کشورهای موجود در این فهرست، با کاهش گاز SF6 در تجهیزات الکتریکی، انتشار آن را در 30 سال گذشته کاهش دادهاند. اما این موضوع برای جبران افزایش کشورهای در حال توسعه که با روند افزایشی تقاضای برق روبرو هستند و در نتیجه به سمت رشد و جذب سریع فناوریهای انرژی تجدیدپذیر رفتهاند، کافی نیست.
آلمان از سال 2010، با فاصله کمی بیشترین میزان انتشار گاز SF6 را در بین کشورهای اروپایی به خود اختصاص داده بود. اما اکنون رکورد آن به لطف تعهد داوطلبانه صنعت و سرمایهگذاری در گزینههای جایگزین بهبود یافته است.
در اتحادیه اروپا، مقررات جدیدی برای گازهای فلوئوردار(F) در ماه گذشته اجرایی شد که انتشار این گازهای قوی را تا سال 2050 سختتر میکند. البته مقررات جدید، به اندازه پیشنهاد اولیه که به دنبال حذف تدریجی انتشار گاز SF6 در تمام تجهیزات انتقال الکتریکی تا سال 2031 بود، قوی نیستند.
انتشار گاز SF6 در چین چقدر افزایش یافته است؟
انتشار گاز SF6 در چین از 2.6 گیگا گرم (Gg) در سال 2011 (زمانی که 34 درصد از انتشار جهانی را تشکیل میداد)، تقریباً دو برابر شد و به 5.1 گیگا گرم در سال 2021 رسید؛ به معنای 57 درصد از کل انتشار جهانی.
این آمار را محققان برنامه مشترک MIT در علم و سیاست تغییر جهانی (شامل دانشگاههای فودان، پکن و بریستول و مرکز رصد هواشناسی در اداره هواشناسی چین)، اعلام کردهاند.
بر اساس مطالعهای که ماه گذشته در مجله Nature Communications منتشر شد، افزایش انتشار گاز SF6 در چین طی دوره 10 ساله، کاهش انتشار در دیگر نقاط جهان را بیاثر کرد.
مایند آن سرپرست تیم تحقیق MIT، میگوید: «اتخاذ شیوههای تعمیر و نگهداری که نرخ نشت SF6 را به حداقل میرساند یا استفاده از تجهیزات فاقد این گاز گلخانهای یا جایگزینهای آن در شبکه برق، به کاهش انتشار گاز SF6 در چین کمک میکند.»
اخبار حوزه محیطزیست و تغییرات اقلیمی را در صفحه اقتصاد سبز تجارتنیوز بخوانید.
نظرات