«تجارتنیوز» گزارش میدهد:
گذار اروپا از سوختهای فسیلی به سوی انرژیهای تجدیدپذیر
بخش اعظم اروپا این هدف را در دستور کار قرار داده است که از سوختهای فسیلی که بهشدت آلاینده هستند، دور شوند و به سمت منابع انرژی تجدیدپذیر بروند.
به گزارش تجارتنیوز، در سالهای اخیر، کشورهای اروپایی تلاشهای زیادی برای کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی آلاینده و حرکت به سمت استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر انجام دادهاند. این تغییرات بهدلیل نگرانیهای محیطزیستی و نیاز به تضمین امنیت انرژی است. در ادامه، چشمانداز کنونی منابع انرژی در اروپا با استفاده از دادههای بررسی آماری انرژی جهانی 2023 مورد بررسی قرار گرفته است.
پراستفادهترین منابع انرژی در اروپا
بررسیها نشان میدهد اگرچه در اروپا، استفاده از منابع انرژی متنوع است، اما سوختهای فسیلی همچنان سهم عمدهای از منابع انرژی را تشکیل میدهند. تنها در برخی کشورها مانند سوئد و نروژ، برق آبی منبع اصلی انرژی است؛ در حالی که مصرف فنلاند تقریباً بین نفت و انرژیهای تجدیدپذیر (بهترتیب 0.33 و 0.32) تقسیم شده است.
در سال 2022، نقشه مصرف انرژی در اروپا تغییرات قابل توجهی نسبت به سال 2021 داشته است. برای مثال، در سال 2021، منبع اصلی انرژی در فرانسه هستهای بود، اما بهدلیل تعمیر و نگهداری رآکتورها، سهم انرژی هستهای در سال 2022 کاهش یافته است. با وجود این، انرژی هستهای همچنان حدود یک سوم ترکیب انرژی (31.6 درصد) فرانسه را در سال 2022 تشکیل میداد و بعد از نفت (34.7 درصد) در رتبه دوم قرار داشت.
تغییرات در مصرف گاز طبیعی
یکی از تغییرات قابل توجه در مصرف انرژی اروپا، کاهش استفاده از گاز طبیعی به عنوان منبع اصلی انرژی در چندین کشور است. این تغییرات بهدنبال جنگ اوکراین و تلاش اروپا برای کاهش وابستگی به گاز روسیه و تنوعبخشی به منابع انرژی صورت گرفته است. به عنوان مثال، در سال 2021، گاز طبیعی بزرگترین منبع انرژی در کشورهای بریتانیا، ایتالیا، مجارستان، اسلواکی، ترکیه، بلاروس و روسیه بود، اما در سال 2022، تنها در روسیه، بلاروس و اوکراین این وضعیت حفظ شد.
در سال 2022، اوکراین به میزان مشابهی به گاز طبیعی و زغالسنگ متکی بود. مصرف کلی سوخت اوکراین از 3.36 اگزاژول در سال 2021 به 2.33 اگزاژول در سال 2022 کاهش یافت. هرچند که گاز طبیعی به بزرگترین منبع انرژی اوکراین تبدیل شد، اما مصرف این کشور از گاز طبیعی نیز نسبت به سال قبل کاهش یافت.
اروپا در مسیر کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی و افزایش استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر قرار دارد. با این حال، سوختهای فسیلی همچنان نقش مهمی در ترکیب انرژی بسیاری از کشورها ایفا میکنند. تغییرات جغرافیایی و سیاسی، مانند تهاجم روسیه به اوکراین نیز تاثیرات قابل توجهی بر الگوهای مصرف انرژی در اروپا داشته است. آینده انرژی اروپا بستگی به پیشرفت در فناوریهای تجدیدپذیر و تحولات سیاسی دارد که میتواند مسیر مصرف انرژی را تغییر دهد.
اخبار حوزه محیطزیست و تغییرات اقلیمی را در صفحه اقتصاد سبز تجارتنیوز بخوانید.
نظرات