«تجارتنیوز» گزارش میدهد:
آیا اروپا می تواند به طور کامل از شر سوخت های فسیلی خلاص شود؟
در شش ماه نخست سال 2024، نیمی از برق اتحادیه اروپا از منابع تجدیدپذیر تأمین شده است. این منابع شامل انرژی خورشیدی، بادی و سایر منابع پاک هستند. یکی از مهمترین دستاوردها این است که انرژی باد برای اولین بار از گاز طبیعی به عنوان دومین منبع بزرگ تولید برق پس از انرژی هستهای پیشی گرفته است. همچنین در سال 2023، اتحادیه اروپا موفق شد با نصب 56 گیگاوات انرژی خورشیدی، رکوردی جدید به ثبت برساند.
اتحادیه اروپا در تلاش است تا با افزایش استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر، به اهداف خود برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای و دستیابی به بیطرفی آبوهوایی دست یابد. در سالهای اخیر، اروپا موفقیتهای چشمگیری در حوزه تولید انرژی از منابع تجدیدپذیر، مانند باد و خورشید، به دست آورده است. گزارش جدید کمیسیون اروپا نشان میدهد که در نیمه اول سال 2024، انرژیهای تجدیدپذیر برای اولین بار از سوختهای فسیلی پیشی گرفتهاند و سهم عمدهای در تولید برق اتحادیه اروپا داشتهاند.
دستاوردهای انرژی تجدیدپذیر در اتحادیه اروپا
در گزارش یورونیوز، آمده است که در شش ماه نخست سال 2024، نیمی از برق اتحادیه اروپا از منابع تجدیدپذیر تأمین شده است. این منابع شامل انرژی خورشیدی، بادی و سایر منابع پاک هستند. یکی از مهمترین دستاوردها این است که انرژی باد برای اولین بار از گاز طبیعی به عنوان دومین منبع بزرگ تولید برق پس از انرژی هستهای پیشی گرفته است. همچنین در سال 2023، اتحادیه اروپا موفق شد با نصب 56 گیگاوات انرژی خورشیدی، رکوردی جدید به ثبت برساند.
تأثیرات بر تقاضا و مصرف انرژی
در کنار افزایش تولید انرژی از منابع تجدیدپذیر، تقاضا برای برق نیز کاهش یافته است. این کاهش مصرف بخشی از تلاشهای اتحادیه اروپا برای بهبود بهرهوری انرژی و کاهش مصرف تا 11.7 درصد تا سال 2030 است. با این حال، همچنان نیاز به تلاشهای بیشتری برای رسیدن به این هدف وجود دارد.
امنیت انرژی و ثبات قیمتها
یکی از چالشهای اصلی اتحادیه اروپا در سالهای اخیر، تأمین امنیت انرژی و کاهش وابستگی به واردات گاز از روسیه بوده است. سهم گاز روسیه در واردات اتحادیه اروپا از 45 درصد در سال 2021 به 18 درصد در سال 2024 کاهش یافته است. این کاهش تا حد زیادی به دلیل افزایش واردات از کشورهای دیگر مانند نروژ و آمریکا و همچنین کاهش تقاضای گاز در این دوره بوده است. همچنین قیمتهای انرژی نسبت به اوج بحران انرژی در سال 2022، کاهش یافته و به ثبات رسیده است.
چالشهای پیش رو
اگرچه اتحادیه اروپا در مسیر درستی حرکت میکند، اما هنوز چالشهای بزرگی باقی مانده است. این چالشها شامل شکاف بین اهداف بهرهوری انرژی و انرژیهای تجدیدپذیر و واقعیت فعلی، فقر انرژی، تفاوت قیمت انرژی با رقبا در بازارهای جهانی و همچنین وابستگیهای استراتژیک جدید است. برای حل این مشکلات، کمیسیون اروپا خواستار تلاشهای بیشتر در سطح سیاستگذاری و همکاری کشورهای عضو است.
برنامههای ملی انرژی و آب و هوا
یکی از اقدامات مهم برای دستیابی به اهداف اقلیمی 2030، ارائه و بهروزرسانی برنامههای ملی انرژی و آب و هوای (NECP) کشورهای عضو اتحادیه اروپاست. این برنامهها باید نشان دهند که هر کشور چگونه به کاهش انتشار گازهای گلخانهای و افزایش استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر کمک میکند. اما تا به حال تنها 10 کشور از کشورهای عضو این برنامهها را نهایی کردهاند و بسیاری از آنها هنوز از مهلت مقرر عبور کردهاند.
گزارش اخیر نشاندهنده پیشرفتهای چشمگیر اتحادیه اروپا در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر است. با این حال، برای رسیدن به اهداف بلندمدت اقلیمی و حفظ امنیت انرژی، تلاشهای بیشتری نیاز است. کشورهای عضو باید برنامههای ملی خود را بهروزرسانی کنند و در راستای اهداف 2030 قدمهای مؤثرتری بردارند تا بتوانند به یک آینده پایدارتر و کمتر وابسته به سوختهای فسیلی دست یابند.
اخبار حوزه محیطزیست و تغییرات اقلیمی را در صفحه اقتصاد سبز تجارتنیوز بخوانید.
نظرات