گزارش گمرک در رابطه با سهم واردات ایران از کالاهای سرمایهای، واسطهای و مصرفی
گمرک ایران در گزارشی تفصیلی بر اساس استانداردهای بین المللی سهم واردات ایران از کالاهای سرمایه ای، واسطه ای و مصرفی را اعلام کرد.
استانداردهای بینالمللی در طبقهبندی کالاهای سرمایهای، واسطهای و مصرفی
نحوه تعیین گروهبندی کالاهای سرمایه ای، واسطهای و مصرفی
کالاها از نظر نحوه استفاده در سه دسته کالاهای مصرفی، واسطهای و سرمایهای طبقهبندی میشوند. گمرک ایران برای اولینبار در سال 1379، اقدام به انتشار آمار واردات به تفکیک کالاهای سرمایهای، واسطهای و مصرفی نمود. با توجه به جداول موجود اتصال کدهای SITC و BEC به HS، امکان طبقهبندی کالاها بر اساس مصرف نهایی آنها وجود خواهد داشت. گروهبندی مذکور بر اساس کد تعرفه H.S و اختصاص سهم در هر یک از گروهها تنظیم شده و الگوی بینالمللی بر مبنای کد BEC، مبنای این گروهبندی قرار گرفته که در الگوی مذکور به هر ردیف سهم 100 تعلق میگیرد و این مبنا بر اساس الگوی مصرف کالاهای وارداتی در داخل کشور، دستخوش تغییرات در سهم شده است.
تعاریف طبقهبندی مذکور به شرح زیر مبنا قرار گرفته است:
کالاهای سرمایهای : به کالاهایی اطلاق میگردد که در تولید سایر کالاها و خدمات به کار رفته و طول عمر آن بیش از یک سال باشد. کالاهای سرمایهای نیز در ایجاد کالاهای دیگر مورد استفاده قرار میگیرند. ماشین چاپ، تراکتور، دستگاه جوش، دستگاه تراشکاری و موارد مشابه، در زمره «کالاهای سرمایهای» لحاظ میگردند.
کالاهای واسطهای : به کالاهایی اطلاق میگردد که در تولید سایر کالاها و خدمات به کار میرود. به عبارت دیگر این کالاها، به عنوان واسطه و وسیلهای به منظور تولید کالاهای نهایی به شمار میآیند. مواد اولیه مورد استفاده در صنایع گوناگون، قطعات و لوازم اولیه اتومبیل و موارد مشابه به عنوان کالاهای واسطهای به شمار میآیند.
کالاهای مصرفی : به کالاهایی اطلاق میگردد که در تولید سایر کالاها و خدمات به کار نرفته و مستقیم در مصرف خانوار مورد استفاده قرار میگیرد. به تعبیری دیگر کالاهایی که در سطح خردهفروشی خریداری میشوند و در نهایت به مصرف خانوارها میرسند، کالاهای مصرفی نامیده میشوند و خود به دو دسته قابل تقسیمبندی هستند. برخی از کالاهای مصرفی، از نوع کالاهای مصرفی بیدوام یا کمدوام به شمار میآیند که عموما با مصرف توسط خانوارها، پایان پذیرفته و عملا چیزی از آن باقی نخواهد ماند، این نوع کالاها سریعا فرسوده شده و از میان میروند. انواع خوراکیها، از این دسته کالاها به شمار میآیند. در مقابل برخی دیگر از کالاهای مصرفی از نوع کالاهای مصرفی بادوام هستند که با یکبار مصرف توسط مصرفکننده پایان نپذیرفته، بلکه قابلیت استفاده برای مدت زمانهای طولانی را دارا هستند. یخچال، تلویزیون و جارو برقی، نمونههای از کالاهای مصرفی با دوام هستند.
نکته مهم در طبقهبندی مذکور این است که سهم کالاها در هر طبق بر مبنای الگوی مصرف در داخل هر کشور تعیین میگردد. بر این اساس برخی از کالاها هم میتوانند به عنوان کالاهای مصرفی و هم به عنوان کالاهای واسطهای طبقهبندی شوند. چنانچه یک کالای مصرفی بیدوام مانند شکر و گندم در صنایع تولیدی نظیر شکلات و شیرینی مورد استفاده قرار گیرد، به عنوان یک کالای واسطهای محسوب خواهد گردید. علاوه بر این برخی از کالاها هم میتوانند به عنوان کالاهای مصرفی و هم به عنوان کالاهای سرمایهای طبقهبندی شوند. به عنوان مثال چرخ خیاطی اگر توسط خانوار مورد استفاده قرار گیرد، به عنوان کالای مصرفی بادوام و چنانچه در کارگاه تولیدی پوشاک مورد استفاده واقع شود، به عنوان کالای سرمایهای در نظر گرفته خواهد شد.
نکته حائز اهمیت پاسخ به این سؤال است که؛ یک کالا در گروه کالاهای مصرفی طبقهبندی شود یا در کالاهای واسطهای یا سرمایهای؟ پاسخ سؤال در مورد بسیاری از کالاها، از پیش مشخص و واضح نیست. آنچه مسلم است، آن است که عامل اصلی در این مورد، به هدف خریدار برای خرید کالای مزبور و شیوه استفاده از آن کالا، باز میگردد.
با توجه به مطالب فوق، نحوه مصرف کالا ها در داخل کشور بر اساس جدول داده ستانده مرکز آمار ایران و میزان مصرف خانوار، میزان مصرف به منظور تولید کالا در صنایع تولیدی بر اساس اطلاعات موجود در وزارتخانههای مرتبط نظیر وزارت جهاد و کشاورزی، بازرگانی، صنعت، معدن و تجارت، بانک مرکزی و… احصا و بر همین اساس سهم کالاهای وارداتی در هر گروه تعیین گردیده است.
به طور مثال، «دانه گندم خوراکی»، به طور 100% کالای واسطهای محسوب شده که به عبارتی به طور خام و به شکل اولیه مورد مصرفی نبوده و پس از طی فرایندهایی تغییر کاربری مییابد. بیشترِ کالاهایی همچون «محصولات شیمیایی»، «کودها»، «چدن، آهن و فولاد» و… در این دسته قرار دارند. کالاهای مصرفی نیز، کالاهایی هستند که بیواسطه و به طور مستقیم مورد مصرف قرار میگیرند، مانند«پوشاک»، «خوراکیها»، «زیورآلات»، «گوشت» و… در مقابل، کالاهایی مانند «حیوانات زنده مانند اسب برای مولد نژاد»، «ماشینآلات و دستگاههای برقی»، «وسائط نقلیه هوایی» در گروه کالاهای سرمایهای قرار دارند. برخی کالاها نیز، از هر یک از دو یا سه گروه کالایی سهم دارند.
نظرات