فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۱۶۸۵۵۷

جزئیات استفاده از فاینانس و ری‌فاینانس‌های خارجی

جزئیات استفاده از فاینانس و ری‌فاینانس‌های خارجی

آگاهی درباره شیوه بهره‌مندی از فاینانس و ری‌فاینانس برای تامین مالی واردات کالاهای ضروری، اساسی، دارو و تجهیزات پزشکی برای بسیاری از بازرگانان ایرانی اهمیت دارد.

آگاهی درباره شیوه بهره‌مندی از فاینانس و ری‌فاینانس برای تامین مالی واردات کالاهای ضروری، اساسی، دارو و تجهیزات پزشکی برای بسیاری از بازرگانان ایرانی اهمیت دارد.

به گزارش تجارت‌نیوز ، پس از امضای قرارداد هسته‌ای برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) بانک‌های خارجی اقدام به تامین فاینانس و ری‌فاینانس برای تامین مالی واردات کالاها کرده‌اند.

در آخرین مورد آن قرارداد تامین مالی واردات کالا و خدمات از کره‌جنوبی در قالب اعتبار خریدار با عاملیت 12 بانک ایرانی و محور بانک مرکزی به امضای 2 طرف رسید. شیوه استفاده از تسهیلات، گشایش اعتبارات اسنادی وارداتی و مدت زمان اعتبار قرارداد 2 سال از تاریخ توافق تعیین شده است.

در همین پیوند، بانک توسعه صادرات ایران 100 میلیون دلار خط اعتباری کوتاه مدت و هشت میلیارد یورو خط اعتباری میان و بلندمدت از اگزیم‌بانک کره‌جنوبی دریافت کرده است.

همچنین انعقاد قرارداد 25 میلیون یورویی با بانک تجارت پاریس، خط اعتباری 100 میلیون دلاری از اگزیم‌بانک کره‌جنوبی و قرارداد 25 میلیون یورویی با اکوبانک ترکیه از دستاوردهای حوزه تامین مالی خارجی در قالب ری‌فاینانس در ماه‌های اخیر بوده است.

همچنین به گفته معاون اداره تامین مالی و سرمایه‌گذاری بین‌الملل بانک توسعه صادرات، مذاکره با میربیزنس بانک، اگزیم‌بانک، سابربانک گازپروم و پرومسیازبانک روسیه، یی‌آی‌اچ آلمان، بانک ملت سئول، اگزیم‌بانک مجارستان، اگزیم‌بانک رومانی و اگزیم‌بانک ترکیه به سرانجام رسیده است.

ری‌فاینانس

بر اساس سیاست‌های اخیر بانک مرکزی تسهیلات ری‌فاینانس برای تامین مالی واردات کالاهای ضروری، اساسی، دارو و تجهیزات پزشکی (ری‌فاینانس شش‌ماهه) و مواد اولیه مورد نیاز واحدهای تولیدی (ری‌فاینانس یک‌ساله) قابل استفاده است.

وزارت‌خانه‌های اعطا کننده این مجوز شامل وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت جهاد کشاورزی و وزارت بهداشت، درمان و اموزش پزشکی است.

در گزارش شنبه تارنمای بانک توسعه صادرات، داریوش یوسفی در اتاق بازرگانی ایران و کره‌جنوبی درباره استفاده از تسهیلات ری‌فاینانس گفت: برای استفاده از ری‌فایناس انعقاد قرارداد خط اعتباری کوتاه مدت ریفاینانس بین بانک توسعه صادرات و بانک تامین مالی کننده خارجی ضروری است.

در گام بعدی گشایش خط اعتبار تحت خط اعتباری توسط وارد کننده ایرانی در بانک توسعه صادرات است.

پس از آن بانک اقدام به گشایش اعتبار اسنادی برای وارد کننده ایرانی به نفع صادرکننده خارجی می کند و به صادرکننده خارجی، این اعتبار را ابلاغ می کند و در ادامه صادر کننده خارجی کالای خود را ارسال می‌کند.

یوسفی افزود: در مرحله بعد اسناد حمل برای معامله توسط فروشنده (صادرکننده خارجی) به بانک تامین مالی کننده ارائه و معامله اسناد و پرداخت وجه اعتبار به صادرکننده خارجی انجام می‌شود.

بعد از آن مرحله اعلام پرداخت وجه و سررسید بازپرداخت به همراه نرخ سود به بانک توسعه صادرات است و در پایان اصل و سود تسهیلات در سررسید مقرر توسط خریدار از طریق بانک صورت می‌پذیرد.

استفاده از خط اعتباری ری‌فاینانس کره‌جنوبی

معاون اداره تامین مالی و سرمایه‌گذاری بین‌الملل بانک توسعه صادرات گفت: فرایند استفاده از خط اعتباری ری‌فاینانس کره‌جنوبی با انعقاد قرارداد تجاری بین صادر کننده کره‌جنوبی و وارد کننده ایرانی آغاز می‌شود.

درخواست وام و درخواست استفاده از خط اعتباری از سوی واردکننده ایرانی توسط بانک توسعه صادرات دریافت و به اگزیم‌بانک کره ارسال می‌شود.

پس از آن با تصویب این درخواست از سوی طرف کره‌ای، اگزیم‌بانک کره اقدام به گشایش اعتبار اسنادی وارداتی کرده و آن را به صادرکننده کره‌ای ابلاغ می‌کند.

حمل کالا به مقصد ایران مستلزم ارائه اسناد حمل توسط صادرکننده کره‌جنوبی به هانا بانک کره‌جنوبی است و اسناد معامله شده توسط هانا بانک کره‌جنوبی به اگزیم‌بانک کره‌جنوبی برای معامله دوباره ارائه می‌شود.

سپس اسناد حمل به بانک توسعه صادرات ایران ارائه شده و بانک توسعه صادرات پس از بررسی، پیام پذیرش اسناد حمل را اعلام می‌کند.

وی افزود: پرداخت وجه صادرکننده کره‌ای توسط اگزیم‌بانک کره‌جنوبی از طریق هانابانک کره‌جنوبی انجام می پذیرد و این پرداخت به بانک توسعه صادرات ایران اعلام می‌شود.

به گفته معاون اداره تامین مالی بانک توسعه صادرات بازپرداخت وجه توسط بانک توسعه صادرات ایران به اگزیم‌بانک کره جنوبی در سررسید مقرر 180 یا 360 روزه است.

فاینانس

معاون اداره تامین مالی و سرمایه‌گذاری بین‌الملل بانک توسعه صادرات درباره خطوط اعتباری فاینانس (بلندمدت) گفت: پس از برجام شاهد انعقاد قرارداد فاینانس هشت میلیارد یورویی با اگزیم‌بانک کره جنوبی، قرارداد یک میلیارد یورویی با اوبربانک اتریش، قرارداد 10 میلیارد یورویی با موسسه سیتیک‌تراست چین و مذاکره با بانک روسی وی‌تی‌بی، بانک ایران اروپا یی‌آی‌اچ، اگزیم‌بانک روسیه و اگزیم بانک چین بوده‌ایم.

قرارداد تامین مالی واردات کالا و خدمات از کره‌جنوبی در قالب اعتبار خریدار با عاملیت 12 بانک ایرانی با محور بانک مرکزی به امضای 2 طرف رسید. شیوه استفاده از تسهیلات، گشایش اعتبارات اسنادی وارداتی و مدت زمان اعتبار قرارداد 2 سال از تاریخ توافق تعیین شده است.

یوسفی گفت: هزینه مدیریت و هزینه یکپارچه کلی در قرارداد به ترتیب 0.5 درصد سالیانه در مورد هر مبلغ تسهیلات بصورت غیرقابل برگشت تعیین شده و حق‌بیمه اگزیم‌بانک کره‌جنوبی به صورت درصدی از میزان پوشش بیمه‌ای ارائه شده حسب مورد محاسبه شده و غیرقابل برگشت است. همچنین هزینه سندیکایی به صورت درصدی از مبلغ تسهیلات سندیکایی و هزینه‌های نماینده تسهیلاتی اگزیم بانک کره‌جنوبی نیز حسب مورد تعیین شده‌اند.

به گفته وی، بنا بر مفاد قرارداد امضا شده، بازپرداخت تسهیلات باید بصورت اقساط مساوی و متوالی 6 ماهه در 10 سال انجام بپذیرد و نرخ سود تسهیلات نیز بر اساس نرخ شناور EURIBOR بعلاوه حاشیه سود یا نرخ ثابت سی‌آی‌آرآر (CIRR) محاسبه می‌شود.

نکته‌های قانونی

یوسفی درباره قانون‌های بهره‌مندی از فاینانس گفت: طبق ماده 20 قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه جمهعوری اسلامی ایران، قانون بودجه سنواتی کل کشور، ماده 62 قانون محاسبات عمومی و دستورالعمل چکونگی صدور مجوز تسهیلات مالی خارجی (فاینانس) مصوبه شماره 145018 مورخ پنجم مهرماه 1394 و اصلاحیه شماره 1447422 مورخ بیست و دوم مهرماه 1396 شورای اقتصاد، طرح مورد نظر باید بر اساس ماده 2 مصوبه اولویت ارزآوری از توجیه‌پذیر فنی، مالی و اقتصادی برخوردار باشد و بازپرداخت اصل و سود و سایر هزینه‌ها از محل عواید طرح انجام بپذیرد.

همچنین اعلام کفایت درآمدهای طرح پیشنهادی در قبال هزینه‌های طرح توسط بالاترین مقام دستگاه به شورای اقتصاد به همراه تکمیل و ارسال فرم‌های مربوطه به شورای اقتصاد ضروری است.

یوسفی تاکید کرد به‌منظور استفاده از تسهیلات فاینانس باید از موافقت اولیه بانک عامل برخوردار باشیم. همچنین پیشنهاد طرح‌هایی با قابلیت تامین مبلغ پیش پرداخت، رعایت شرایط زیست محیطی و ارائه مجوز مربوطه در اولویت است.

وی اضافه کرد: برای استفاده از فاینانس یاد شده باید قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تامین نیازهای کشور رعایت شود و تاییدیه بانک مرکزی و وزارت امور اقتصادی و دارایی (بانک مرکزی و وزارت اقتصاد ظرف یک ماه موظف به پاسخ شده‌اند) ارائه شده و امکان تامین مالی طرح‌های فاقد توجیه در صورت تصویب در بودجه‌های سنواتی باید فراهم شود.

یوسفی اضافه کرد: عاملیت در بانک توسعه صادرات در صورتی پذیرفته می‌شود که طرح‌های انتخابی، صادرات محور بوده و امکان پرداخت اقساط از محل عواید ارزی را داشته باشند.

همچنین طرح‌های کوچک و متوسط توسط خود بانک توسعه صادرات و طرح‌های بزرگ (مگاپروژه‌ها) به صورت سندیکایی با مشارکت سایر بانک‌ها انجام می‌شود.

منبع: ایرنا

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.