تلاش برای گسترش مناسبات اقتصادی و تجاری
سفر پیش روی حسن روحانی رئیسجمهوری ایران به هند و دیدار با مقامهای عالیرتبه این کشور، تلاشی در راستای توسعه مناسبات اقتصادی و تجاری فیمابین است و به نظر میرسد تهران و دهلینو در دولت دوازدهم عزم خود را برای رفع برخی موانع و گسترش همکاریها جزم کردهاند.
روابط ایران و هند در چند سال گذشته و بویژه پس از برجام و سفر نخست وزیر هند به ایران توسعه یافته است؛ هرچند در این رهگذر، فعالان اقتصادی و تجاری از مشکلات بانکی و کمبود سرمایهگذاریهای مشترک به عنوان مهمترین مشکلات یاد میکنند.
به گزارش تجارتنیوز ، سفر خرداد ماه سال گذشته نخست وزیر هند به ایران و دیدار با رهبر معظم انقلاب اسلامی، رئیس جمهوری و مقامهای عالیرتبه و امضای توافقنامه سه جانبه ترانزیتی ایران، هند و افغانستان بدون شک یکی از مهمترین رخدادهای در روابط دو کشور محسوب میشود.
این سفر که نخستین دیدار یک نخست وزیر هند در 15 سال گذشته بود، 12 توافقنامه در زمینههای سیاسی، اقتصادی و تجاری در زمینههای مختلف امضا شد.
همچنین امضای توافقنامه ترانزیتی سه جانبه چابهار در حضور حسن روحانی، «نارندرا مؤدی» نخست وزیر هند و «اشرف غنی» رئیسجمهوری افغانستان گام مهمی برای همکاری سه کشور محسوب میشود.
حسن روحانی در مراسم امضای این توافقنامه گفته بود امضای این سند پیامی برای هر سه کشور منطقه است که میتوانند بر مبنای دالان جدید بینالمللی فعالیت کنند.
در همین پیوند، «ابراهیم جمیلی»، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و هند در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا افزود: روابط سیاسی تهران و دهلی نو پس از سفر اخیر نخست وزیر این کشور به ایران وارد دور تازهای شده و قراردادهای مختلفی به امضا رسید.
به گفته این مقام مسئول، کشور هندوستان از اقتصادی «در حال تغییر و تحول» برخوردار است که روابط سنتی حسنهای با جمهوری اسلامی ایران دارد.
وی یادآور شد: هندیها حتی در زمان تحریمها ایران را تنها نگذاشتند و از معدود کشورهایی بود که به خرید نفت و گاز از کشورمان ادامه داد.
تراز تجاری مثبت 200 میلیون دلاری ایران
جمیلی با اشاره به مشارکت هندیها در بندر اقیانوسی چابهار، ادامه داد: این بندر یکی از پروژههای مشترک خوب دو کشور است که میتواند در توسعه ترانزیت کالاهای طرفین بسیار موثر باشد.
وی خاطرنشان کرد: نفت، گاز طبیعی، گاز مایع، میعانات نفتی، قیر، آمونیاک، کود کشاورزی، روغن مایع، سرب و روی و الکل عمده صادرات ایران به هند را تشکیل میدهد.
رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و هند ادامه داد: در مقابل، هندیها نیز بطور عمده به صادرات ماشین آلات، برنج، چای، اکسید آلومینیوم، محصولات فولادی و روغنهای ترانسفورماتور به کشورمان میپردازند.
وی تصریح کرد: صادرات جمهوری اسلامی ایران به هند در 9 ماهه امسال نزدیک به یک میلیارد و 700 میلیون دلار بوده که تراز تجاری کشور 200 میلیون دلار مثبت است.
لزوم تعریف تعرفههای ترجیحی
به گفته جمیلی، هند یکی از بزرگترین خریداران خرمای ایران است و بازار بسیار خوبی برای صادرات سیب درختی، پسته و زعفران به شمار میرود؛ با این حال توسعه روابط تجاری با این کشور پیش از هر چیز مستلزم توافق در زمینه تعرفههای تجاری ترجیحی است.
وی با بیان اینکه محصولات صادراتی ایران و هند مکمل یکدیگرند، ادامه داد: تاریخ اقتصادی دو کشور حاکی از حدود هزار سال مراوده و رابطه تجاری است و این رابطه هیچ گاه متوقف و مسکوت نبوده است.
لزوم انجام سرمایهگذاریهای مشترک
رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و هند در ادامه بر لزوم انجام هرچه بیشتر سرمایه گذاریهای مشترک بین دو کشور تاکید کرد و گفت: هندیها از نیروی کار ارزان برخوردارند و دارا بودن جمعیت بیش از یک میلیارد و 200 میلیون نفری و نیز سهولت امکان انتقال کالاها به بازار جنوب شرق آسیا، سایر مزایای اقتصادی و تجاری این کشور محسوب میشود.
وی خاطرنشان کرد: مزایای انرژی ارزان ایران و وجود منابع غنی نفت و گاز، همچنین امکان تولید محصولات صنایع پایین دست پتروشیمی، امکان انجام سرمایه گذاری مشترک بین سرمایه گذاران ایرانی و هندی را میسر میکند.
شهرک صنعتی ایران و هند
جمیلی از برنامه ریزی برای ایجاد شهرک صنعتی ایران و هند در منطقه چابهار خبر داد و افزود: هدف اصلی از این مهم، ارتباط دادن شرکتهای ایرانی و هندی به منظور انجام کار و سرمایهگذاری مشترک است.
وی تاکید کرد: اگر سرمایه گذاران دو کشور دست به دست هم بدهند، امکان تبادل بیش از 260 قلم کالا که بطور مستقیم بر اقتصاد و تجارت طرفین تاثیرگذار باشد، مقدور است.
این مقام مسئول یادآوری کرد: پتانسیل هند در صنایع نساجی و لوازم بهداشتی و آرایشی، مزیت بالای هندیها در صنعت سینما و فیلم سازی، کشاورزی پیشرفته و توسعه یافته این کشور و اشتیاق مردم هند برای استفاده از کالاهای ساخته شده در ایران، از جمله قابلیتهای موجود برای توسعه مراودات فیمابین است.
تداوم مشکلات بانکی
وی در ادامه، تداوم یافتن مشکلات بانکی را مهمترین چالش فراروی توسعه تجارت دو کشور برشمرد و گفت: به دلیل فشارهای آمریکا، این مشکلات کماکان پابرجاست.
جمیلی خاطرنشان کرد: با این وجود سه بانک ایرانی پاسارگاد، پارسیان و سامان برای حضور در هند درخواست گشایش نمایندگی و شعبه دادهاند.
رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و هند در پایان، از پیشنهاد ایجاد یک مرکز داوری مشترک برای حل دعاوی بین بازرگانان دو کشور و معرفی اتاق بازرگانی ایران به این منظور خبر داد و اظهار داشت: همچنین این اتاق مشترک پیشنهاد داده که مرکز پشتیبانی و حمایت از سرمایه گذاران هندی به این اتاق واگذار شود.
بنا به این گزارش، پیشتر «اس.سی راجان» مدیر عامل فدراسیون سازمانهای صادراتی هند، با اشاره به ظرفیتهای ایران و هند برای گسترش روابط تجاری گفت: مهمترین مانع توسعه روابط بین تهران و دهلی نو مشکلات بانکی است.
وی از بانک مرکزی هند خواست برای رفع مشکلات تجاری بین دوکشور هرچه زودتر مجوز فعالیت این بانکها را صادر کند.
بنا به این گزارش، هند با بیش از یک میلیارد و 250 میلیون نفر جمعیت، به عنوان دومین کشور پرجمعیت جهان دارای فرصتهای طلایی بی شماری برای گسترش روابط تجاری با کشورهای مختلف بویژه ایران است.
هند پس از چین چهارمین مصرفکننده نفت جهان و دومین مشتری بزرگ نفت ایران است.
به گفته کارشناسان، حجم تجارت بین ایران و هند با استفاده از طرح توسعه بندر چابهار، کریدور شمال و جنوب و ایجاد بازارچه مشترک ایران و هند در چابهار میتواند به سرعت گسترش یابد.
در حال حاضر بیشترین صادرات ایران به هند را پس از نفت با 70 درصد، محصولات شیمیایی و پتروشیمی، قیر، خشکبار، خرما و مقدار کمی میوه تشکیل میدهد.
برنج مهمترین محصول صادراتی هند به ایران است و این کشور در سالهای گذشته نزدیک به یک میلیون تن برنج باسماتی به ایران صادر کرده است.
صادرکنندگان ایرانی، وجود قوانین دست و پاگیر گمرکی، تحمیل هزینههای جانبی، تعرفه بالای گمرکی و مشکلات بانکی را از مهمترین عوامل افزایش حجم مبادلات تجاری دو کشور میدانند.
به گفته فعالان امور صادراتی دو کشور این مشکلات سبب شده که تجار ایرانی، توان رقابت با کالاهای کشورهای دیگر را که با هزینههای گمرکی بسیار پایین و حتی صفر وارد بازار هند میشود، نداشته باشند.
منبع: اکونومیست
نظرات