خبر فوری:

خبر مهم:

کد مطلب: ۲۶۷۸۷۹

توسعه اقتصادی مقدم بر توسعه سیاسی و اجتماعی

توسعه اقتصادی مقدم بر توسعه سیاسی و اجتماعی

محمود سریع‌القلم ضمن اشاره به وزن عرصه‌های مختلف در توسعه‌یافتگی معتقد است که توسعه اقتصادی با تکیه بر فعالیت گسترده بخش خصوصی نسبت به توسعه اجتماعی، فرهنگی و سیاسی در اولویت است و باید توجه بیشتری به آن شود.

میلاد مرادی: نشست «چالش‌ها و موانع توسعه حکمرانی خوب» در محل اتاق بازرگانی ایران با حضور محمود سریع‌القلم، عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد.

به گزارش تجارت‌نیوز ، در این نشست که به همت شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی اتاق بازرگانی ایران برگزار شد، سریع‌القلم به بیان برخی دیدگاه‌ها در خصوص مسائل پیش‌روی توسعه حکمرانی خوب در ایران پرداخت.

عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی در ابتدای این نشست بر ضرورت و اهمیت جهانی شدن برای نیل به توسعه تاکید کرد. وی در ادامه به توسعه بخش خصوصی در کشور و تولید ثروت توسط این بخش تاکید کرد.

این استاد دانشگاه در زمینه موفقیت بنگاه‌های بخش خصوصی گفت: بنگاه‌های بخش خصوصی در اروپا و آمریکای شمالی از سال 1850 به بعد برخی اصول را در مدیریت بنگاه تحت نظر خود به کار بردند. از جمله این اصول می‌توان به تصمیم‌سازی براساس سود و زیان و کیفیت و کنترل تولید اشاره کرد.

وی افزود: این بنگاه‌ها تصمیم گرفتند که به دنبال حداکثرسازی کارآمدی نیروی کار بروند. همچنین تاکید بر وجود نظم اداری در مدیریت بنگاه و تفکیک مالکیت از مدیریت از جمله تصمیمات دیگر این بنگاه‌ها بود. که در نهایت موجب رونق گرفتن آنها شد.

سریع‌القلم به موضوع عدم استفاد از داده‌های آمارهای و فکت‌ها در تصمیم‌گیری‌های کشور اشاره کرد و افزود: مصداق بارز این مورد هم وجود این تخیل چند ساله در ساختار وزارت امور خارجه است که بدون هیچ داده‌ای، می‌خواهد اروپا را از آمریکا جدا کند. فارغ از اینکه حجم تبادلات اتحادیه اروپا با آمریکا 686 میلیارد دلار است.

وی در ادامه بر اهمیت و مزایای تصمیم‌سازی جمعی به جای تصمیم‌سازی فردی تاکید و افزود: از جمله مزایای تصمیم‎سازی جمعی اهمیت دادن به آمار و داده‌های کمی در تصمیم‌گیری است. همچنین از مزایای دیگر این نوع از تصمیم‌سازی در نظر گرفتن هزینه و فایده هر تصمیم و اولویت دادن دانش افراد بر سمت و سلسله‌مراتب سازمانی افراد است. کل‌نگر بودن و دیدن همه جوانب یک مساله در کنار تشخیص سریع اشتباهات از جمله دیگر فواید تصمیم‌سازی جمعی است.

وی در ادامه به تعطیلی کاریزما در تصمیم‌سازی جمعی گروهی اشاره کرد و افزود: در بسیاری از کشورها دیگر به کاریزمای افراد توجه نمی‌کنند و اینکه یک نفر به جای همگی تصمیم بگیرد. چرا که تصمیمات باید بر اساس نظر جمع گرفته شود. به همین خاظر است که کاریزما تعطیل شده است.

سریع‌القم در ادامه به تجربیات ایران در چند دهه اخیر اشاره کرد و گفت: ایران اکنون دارای یک نوع سرمایه‌داری ناقص است که فرآیند صنعتی شدن نیز در آن به صورت ناقص اجرا شده است. همچنین در ایران غالبا امنیت بر مسائل اقتصادی اولویت داشته است. این در حالی است که در صورتی که اقتصاد در وضعیت مناسبی باشد، امنیت نیز خود به خود حاکم می‌شود. همچنین در ایران همیشه سیاست و مسائل سیاسی همیشه بر توسعه اقتصادی و اهمیت دادن به اقتصاد در اولویت بوده است.

وی در بخش دیگری از سخنان خود افزود: در حکمرانی خوب باید به آینده‌نگری توجه شود و به همه متغیرهایی که در آینده ممکن است به وجود آید، اهمیت داده شود. این در حالی است که اکنون به آینده‌پژوهی در کشور اهمیتی داده نمی‌شود.

سریع‌القلم در ادامه به برخی آمارها در خصوص همکاری تجاری آمریکا با کشورهای مختلف دنیا اشاره کرد. به اعتقاد این استاد دانشگاه در پشت این همکاری اقتصادی یک سیستم و نظام قوی وجود دارد که منجر به چنین همکاری‌هایی شده است.

وی اشاره کرد: آمریکا در سال 2017، معادل 8.2 میلیون اتومبیل به ارزش 192 میلیارد دلار وارد کرده است. در مقابل 1.9 میلیون اتومبیل به ارزش 57 میلیارد دلار صادر نموده است. این موضوع نشان از وجود یک سیستم و نظام مالی و بانکی عظیم جهانی در پشت این قضیه دارد.

سریع‌القلم در ادامه به میزان تجارت آمریکا با برخی از کشورها اشاره کرد و افزود: آمریکا با چین، اتحادیه اروپا، کانادا، مکزیک و ژاپن به ترتیب به میزان 639، 686، 582، 557، 204 میلیارد دلار در سال تجارت دارد که حاکی از میزان بسیار قابل‌توجه آن است. این در حالی است که تجارت ایران با این کشورها بسیار کمتر است.

وی با اشاره به درهم‌تنیدگی اقتصاد آمریکا با بسیاری از کشورها افزود: به عنوان مثال، شرکت تویوتا ژاپن به مدت 32 سال در آمریکا فعالیت دارد. در این مدت اقدام به احداث 10 کارخانه با 136 هزار پرسنل کرده است. این شرکت همچنین 1500 نمایشگاه اتومبیل در آمریکا دارد و از آمریکا به 31 کشور دیگر صادرات داشته است.

وی در پایان ضمن اشاره به وزن عرصه‌های مختلف در توسعه‌یافتگی معتقد است که توسعه اقتصادی با تکیه بر فعالیت گسترده بخش خصوصی نسبت به توسعه اجتماعی، فرهنگی و سیاسی در اولویت است و باید توجه بیشتری به آن شود.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.