مروری بر روزنامههای پنجشنبه ۱۳ دی ماه ۱۳۹۷
آزادسازی هزاران دستگاه خودرو وارداتی / چرایی جهش نرخ ارز از زبان دولت
روزنامه هفتصبح از آزادسازی هزاران دستگاه از خودروهای وارداتی در گمرک خبر داده و دنیای اقتصاد چرایی جهش نرخ ارز از زبان دولت را روایت میکند. اعتماد به واکنش متفاوت نوبخت و واعظی به استعفای وزیر بهداشت اشاره میکند و در نهایت خراسان وضعیت آماری بیکاری و اشتغال را روشن میسازد.
مرکز آمار ایران با انتشار گزارشی میزان بیکاری و نرخ جمعیت فعال کشور در پاییز 97 را اعلام کرد. منظور از جمعیت فعال آن دسته از افرادی هستند که یا شاغل بود یا در جستجوی شغل هستند.
به گزارش تجارتنیوز، روزنامه خراسان در گزارشی به « رشد ۶۰۰ هزار نفری شاغلان و بیکاری ۳۱ درصدی جوانان » اشاره کرده است. این روزنامه مینویسد: در پاییز امسال 27 میلیون و 96 هزار و 70 نفر متقاضی شغل بودند که از این تعداد 23 میلیون و 937 هزار نفر شاغل بودند و سه میلیون و 158 هزار نفر بیکار ماندند. به این ترتیب نرخ بیکاری، یعنی نسبت بیکاران به جمعیت فعال، بدون تغییر نسبت به پاییز گذشته در سطح 11.7 درصد مانده است.
لازم به ذکر است که نرخ بیکاری جوانان 15 تا 25 سال به 31 درصد رسیده که نسبت به مدت مشابه سال قبل به میزان 1.1 درصد افزایش داشته است. همچنین 27.5 درصد از جوانان 15 تا 29 سال در پاییز امسال بیکار بودهاند.
« حبس خودروها تمام شد » تیتری است که روزنامه هفتصبح برای آزادسازی خودروهای وارداتی از گمرک زده است. آنگونه که این روزنامه روایت کرده از هفته آینده درهای گمرک به روی 13 هزار خودرو وارداتی باز میشود. تویوتا، رنو، میتسوبیشی و تیوولی به بازار سرازیر خواهند شد.
هفتصبح در این باره مینویسد: انبارها تخلیه میشوند تا دولت برای سال جدید میلادی برنامههای بعدی خود را عملیاتی کند. در اولین قدم هم پس از توافق سران قوا مقرر شده تا تعداد 13 هزار دستگاه از خودروهای انبار شده در گمرک از درهای ممنوعیت بگذرند و روانه بازار مصرف شوند.
هفتصبح در مورد تاثیر این اتفاق بر بازار خودرو مینویسد: طبیعتا مهمترین تاثیری که این اتفاق بر بازار خواهد داشت، کاهش قیمت برخی مدلها است. اما آیا همه این افت قیمت میتواند ابعادی گسترده به خود گرفته و موجب رونق بازار شود، این نکتهای است که کارشناسان نسبت به وقوع آن تردید دارند.
روزنامه دنیای اقتصاد نیز با عنوان « نقطه جهش قیمت ارز » به نقل از گزارش سازمان برنامهوبودجه به دلایل بالا رفتن قیمت ارز در سال جاری پرداخته است. آنگونه که این روزنامه روایت کرده سازمان برنامهوبودجه در گزارش خود 4 عامل اصلی را در جهش قیمت ارز دخیل دانسته است.
این روزنامه به نقل از گزارش مذکور عامل اول را کاهش نرخ سود به 15 درصد در شهریور ماه سال جاری میداند. چرا که این اقدام موجب خروج سپردهها و سرازیر شدن آن به بازارهای مختلف از جمله بازار ارز شد. دلیل دوم به اقدامات آمریکا از جمله خروج از برجام ارتباط دارد که در جهش نرخ ارز بیتاثیر نبوده است.
این روزنامه در ادامه به یک دلیل دیگر پرداخته و به نقل از گزارش مذکور مینویسد: مداخله بانک مرکزی از طریق تزریق ارز زیر قیمت به بازار آزاد و افزایش تقاضای سفتهبازی، از عوامل موثر رشد قیمت در پاییز سال گذشته بهحساب میآیند. علاوه بر اینها، اجرای طرح مالیات بر ارزش افزوده ۵ درصدی از تراکنشهای بانکی در امارات متحده عربی منجر به این شد تا تجار ایران در نقل و انتقال حواله ارزی با محدودیت شدیدی مواجه شوند و این مساله رشد ارز در دی ماه را تمدید کرد بهطوریکه نرخ ارز در پایان دی ماه به بیش از ۴۵۰۰ تومان رسید.
دنیای اقتصاد دلیل آخر جهش قیمت ارز را به تثبیت آن مرتبط دانسته و روایت میکند: مطابق محاسبات انجام شده، پس از تعدیل نرخ ارز در سالهای ۹۰ و ۹۱، بهدلیل عدم افزایش متناسب نرخ ارز با نرخ تورم در فاصله سالهای ۹۲ تا ۹۶، نرخ ارز حقیقی تا ابتدای سال ۹۶ به شکل مستمر، روند کاهشی را طی کرده است. از اینرو، عدم تعدیل مناسب نرخ ارز در فاصله سالهای ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۵، باعث شد تا بخشی از تورم انباشتشده در سال ۹۶ تخلیه شود.
روز گذشته خبری در رسانهها منتشر شد که نشان از واکنش تند محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامهوبودجه به استعفای قاضیزاده هاشمی، وزیر بهداشت داشت. روزنامه اعتماد در گزارش امروز خود به « یک بام و دو هوا در حیاط پاستور » پرداخته است.
اعتماد روایت میکند که نوبخت و واعظی، رئیس دفتر رئیسجمهور هر کدام واکنش متفاوت به استعفای وزیر بهداشت داشتهاند. لازم به ذکر است که رئیس دفتر رئیسجمهور و رئیس سازمان برنامهوبودجه معمولا دارای مواضع مشترک هستند و اختلاف آنها بر سر وزیر بهداشت قابلتوجه است.
این روزنامه در ادامه واکنش نوبخت را اینگونه بیان میکند: وزارت بهداشت به حد کافی مشکل دارد و بدهکار است. نمیتوانیم مانند دستگاههای دیگر از دو ردیفی که برداشت انجام شده، برداشت کنیم.
این در حالی است که واعظی در مقابل میگوید: وزیر بهداشت یکی از وزرای بسیار موفق است که فعالیتهای بسیار خوبی داشته و از همه مهمتر اینکه طرح تحول سلامت را به خوبی پیش برده است.
نظرات