کد مطلب: ۳۷۳۵۲۵

رد پای ارز نیمایی در گرانی‌های اخیر

رد پای ارز نیمایی در گرانی‌های اخیر

دبیر انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان ماکارونی ایران می‌گوید: در پی حذف یارانه گندم، قیمت گندم به عنوان ماده اولیه اصلی ماکارونی بیش از ۸۵ درصد افزایش داشته و از ۹۹۰ به ۱,۸۵۰ تومان رسیده است.

افزایش قیمت کالاهایی چون ماکارونی و تن ماهی این نگرانی را در بین خانواده‌ها ایجاد کرده است که بازار با کمبود کالا مواجه شده است و برخی از مردم که با چنین دلهره‌ای مواجه شدند روی به احتکار خانگی آوردند.

به گزارش تجارت‌نیوز ، در فروشگاه‌های زنجیره‌ای تعداد قابل توجهی از مردم برای خرید کالاهای یاد شده اقدام می‌کنند. اما محدودیت خرید باعث شده که قفسه کالاها خالی نشود. در فروشگاه‌های زنجیره‌ای سهمیه هر فرد تنها 5 تن ماهی است و در مورد ماکارونی این سهم به سه بسته رسیده است.

مسئولان فروشگاه‌های زنجیره‌ای می‌گویند اطلاع‌رسانی هماهنگ دولت به اصناف و فروشگاه‌های زنجیره‌ای باعث شد که تدابیر لازم برای مواجه شدن با خریدهای بالای مردم صورت گیرد.

محدودیت‌هایی که صورت گرفته باعث نارضایتی مردم نشده است. با این شرایط قفسه‌ها و مغازه‌های سطح شهر خالی از کالا نیست. وقتی قفسه‌های خالی باشد نگرانی مردم بیشتر خواهد شد و تصور می‌کنند به خاطر تحریم کشور با کمبود مواجه شده است.

اما چه اتفاقی رخ داد که قیمت این کالاها در سبد خرید مردم به خصوص قشر ضعیف جامعه است، گران شد؟ مهم‌ترین دلیل این است که در مورد ماکارونی مجلس تصمیم گرفت که به جای ارز دولتی، تولیدکنندگان آن از ارز نیما استفاده کنند که البته ارز نیما هم در مقایسه با ارز دولتی ارزان‌تر است. افزایش قیمت گندم و سایر مواد جانبی همچون سلفون و کارتن هم از دیگر دلایل گرانی این کالای محبوب است.

سید ارمیا واعظ لاری، دبیر انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان ماکارونی ایران می‌گوید: «در پی حذف یارانه گندم، قیمت گندم به عنوان ماده اولیه اصلی ماکارونی بیش از ۸۵ درصد افزایش داشته و از ۹۹۰ به ۱,۸۵۰ تومان رسیده است. از طرفی قیمت ماکارونی از سال ۱۳۹۴ تا شهریور سال 97 افزایش نداشته و در نهایت در مهر ماه سال گذشته افزایش ۱۵ درصدی را تجربه کرده است».

تن ماهی هم به خاطر حذف ارز دولتی و استفاده از ارز نیما با گرانی مواجه شده است. سال گذشته قیمت هر بسته تن ماهی 7 هزار و 300 تومان بود ولی با محاسبه ارز نیما قیمت هر بسته تن ماهی به 15 هزار تومان نزدیک شده است.

کاوه زرگران دبیر کانون انجمن‌های صنایع غذایی در مورد افزایش قیمت تن ماهی می‌گوید: حدود ۶ ماه قبل گوشت ماهی تن از لیست کالاهای گروه یک یعنی کالاهایی که ارز دولتی به آنها تعلق می‌گرفت، خارج شد، بنابراین اکنون واردات این کالا باید با ارز مبادلاتی انجام شود.

وی با بیان اینکه تهیه گوشت ماهی تن تا یک ماه آینده هم از طریق صید داخلی امکان‌پذیر است، گفت: بنابراین تا یک ماه آینده تامین گوشت ماهی تن برای تهیه کنسرو ماهی از محل صید داخلی خواهد بود. به گفته زرگران براساس محاسبات انجام شده، قیمت هر کیلوگرم گوشت ماهی تن وارداتی ۲۵ هزار تومان خواهد بود.

با این تفاسیر در هر دو کالا به خاطر حذف ارز دولتی قیمت‌ها بالا رفته است. از این‌رو مردم برای آن‌که بتوانند کالای ارزان‌تری خریداری کنند، سراغ تولیدات سال گذشته رفتند که حجم آنها در فروشگاه‌های زنجیره‌ای بیشتر است. آن‌گونه که کارخانه‌های تولیدکننده عنوان کردند با اصلاح قیمت‌ها عرضه تن ماهی و ماکارونی افزایش خواهد یافت.

فروش کالاهای 97 با قیمت 98 تخلف است

نکته دیگری که طی روزهای اخیر در بازار کالایی اتفاق افتاده است، فروش اجناس قدیم با قیمت جدید است. محمدرضا مرتضوی، رئیس هیات‌مدیره کانون انجمن‌های صنایع غذایی ایران عرضه محصولات با قیمتی بالاتر از قیمت درج شده روی کالا را تخلف دانست و گفت: این تخلف در عرضه مستقیم نمایندگی برخی شرکت‌ها هم دیده شده است. یعنی برخی شرکت‌ها کالای تولید قدیم را با قیمت جدید به فروش می‌رسانند. اگر این تخلف به ما گزارش شود آن را منعکس می‌کنیم.

وی با اشاره به اینکه سود حاصل از فروش محصولات قدیمی به قیمت جدید، سود تصادفی است، اظهار کرد: گرانفروشی می‌تواند از سوی اصناف یا کارخانه‌ها صورت بگیرد که من خودم شاهد این تخلف از سوی یک کارخانه بوده‌ام. رئیس هیات‌‌مدیره کانون انجمن‌های صنایع غذایی ایران همچنین تصریح کرد: کارخانه‌ها برای افزایش قیمت باید بسته‌بندی خود را اصلاح و قیمت جدید را روی آن درج کنند، اما افزایش قیمت کالا با بسته‌بندی قبلی تخلف است. مرتضوی همچنین با اشاره به اینکه کانون انجمن‌های صنایع غذایی وظیفه دارد به این تخلف‌ها رسیدگی کند، اظهار کرد: خریدارانی که با این تخلف‌ها مواجه می‌شوند، می‌توانند از طریق تلفن گزارش آن را به کانون انجمن‌های صنایع غذایی منعکس کنند تا ما به این تخلفات رسیدگی کنیم. وی افزود: بنابراین واحد صنفی نباید کالای قدیمی را به قیمت جدید عرضه کند و کارخانه نیز در صورتی که بخواهد قیمت محصولات خود را افزایش دهد حتما باید از بسته‌بندی جدید استفاده کند.

منبع: روزنامه ایران

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.