اینستکس در مرحله پایانی
خبرها حاکیست که اولین تراکنش مالی اینستکس به زودی اجرایی میشود، اما اجرایی شدن آن به فروش نفت ایران بستگی دارد.
به گزارش تجارتنیوز ، در روزهای گذشته، فرانسه و آلمان ابراز امیدواری کردند که اولین تراکنش مالی اینستکس در روزهای آینده اجرایی شود. به گفته طرفهای اروپایی، اینستکس عملیاتی شده و اولین معاملات در حال پردازش است.
از سوی دیگر، مدیرعامل ساتما، (شرکت متناظر ایرانی اینستکس) ضمن تایید خبر معاملات آزمایشی در این سامانه توضیح داد که یک مورد آزمایشی برای واردات با اینستکس هماهنگ شده که مساله پرداخت آن منوط به فروش نفت یا خط اعتباری با بازپرداخت از محل درآمدهای نفتی است.
از نگاه نوری، اجرایی شدن اینستکس منوط به خرید نفت از ایران است، در غیر اینصورت اروپاییها باید به ایران خط اعتباری تخصیص دهند. در مجموع با اظهار نظر مقامات داخلی و خارجی به نظر میرسد که فعالیت اینستکس در گامهای نهایی قرار گرفته و بهزودی در فاز اجرا قرار میگیرد.
بعد از خروج آمریکا از برجام در اردیبهشت ۱۳۹۷، کشورهای اروپایی اعلام کردند که برای حمایت از تجارت با ایران و همچنین حفظ برجام، ساز و کاری را طراحی میکنند که بتواند مبادلات تجاری ایران و اروپا را حمایت کند. در همین راستا اروپاییها سازوکار ویژه مالی خود برای تجارت با ایران را موسوم به «اینستکس» با سهامداری آلمان، انگلیس و فرانسه راهاندازی کردند.
سه ماه بعد از تاسیس اینستکس، شرکت «سازوکار ویژه تجارت و تامین مالی ایران و اروپا» یا همان «ساتما» که نهاد متناظر با سازوکار مالی اروپا بهشمار میرود، با سرمایه اولیه یک میلیارد ریال نهم اردیبهشت در تهران به ثبت رسید.
فدریکا موگرینی مسوول پیشین سیاست خارجی اتحادیه اروپا هفته گذشته اعلام کرد قرار است ۷ کشور سوئیس، اسپانیا، هلند، فنلاند، بلژیک، اسلوونی و اتریش نیز به مکانیزم مالی اروپا بپیوندند. در این میان، هلند اعلام کرده قصد دارد بهعنوان سهامدار، وارد سازوکار اینستکس شود. غیر از اینها، چین و روسیه نیز برای پیوستن به اینستکس اعلام آمادگی کردهاند.
در تهران، ارائه خدمات تسویه و پرداخت به همه صادرکنندگان و واردکنندگان اعم از حقیقی و حقوقی و همچنین به بانکهای داخلی و خارجی و نهادهای دولتی، گشایش حساب اعتبار اسنادی، تسهیلات و اعتبارات ریالی و ارزی، ضمانتنامهها و حوالهها، تامین مالی کوتاهمدت و بلندمدت نزد بانکها، موسسههای مالی و شرکتهای داخلی و خارجی بهعنوان وظایف نهاد متناظر اینستکس، اعلام شده است.
از دیگر فعالیتهای این شرکت، اخذ و اعطای نمایندگی به همه بانکها و شرکتهای داخلی و خارجی، اخذ وام و تسهیلات از همه بانکها و موسسههای اعتباری داخلی و خارجی بهصورت ارزی و ریالی، تعامل با اینستکس اروپایی و سایر کانالهای مالی و شرکتها در کشورهای دیگر است.
آغاز فعالیت ساتما در ایران طی ماههای گذشته دائما در سایه اینستکس بوده است؛ اینکه آیا بالاخره سازوکار مالی اروپاییها برای تجارت با ایران عملیاتی میشود یا خیر. عملیاتی شدن اینستکس در نهایت با اعمال فشار سیاسی ایران ممکن شد و ابتدا عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر خارجه و سپس فدریکا موگرینی در پی برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام در وین، روز هشتم تیرماه اعلام کردند نخستین تراکنش مالی اینستکس طی روزهای پیشرو انجام میشود.
اروپاییها اعلام کردند یک خط اعتباری «چند میلیون یورویی» برای انجام نخستین تراکنش در چارچوب اینستکس گشوده میشود.
اجرایی شدن استانداردهای بینالمللی
اگرچه آغاز بهکار مبادلات مالی میان ساتما و اینستکس متاثر از مسائل سیاسی بوده اما به گفته مدیرعامل ساتما، هماهنگیهای عملیاتی، هماهنگی استانداردها و رفع موانع فنی نیز لازمه آغاز همکاری بوده است.
علیاصغر نوری در گفتوگو با روابطعمومی اتاق بازرگانی ایران در تشریح این نکته گفت: برای یک معامله تجاری صحیح، استانداردهایی در سطح دنیا تعریف شده که مهمترین آنها مربوط به تطبیق و راستیآزمایی است؛ در حالحاضر هم بانکهای ایرانی این استانداردها را رعایت میکنند و فراتر از آن در کشورهای دنیا، شرکتهای بزرگ نیز ملزم به تبعیت از این استانداردها هستند.
به گفته نوری از زمان تاسیس شرکت متناظر اینستکس در تهران موسوم به ساتما، اقدامات لازم جهت رعایت استانداردهای بینالمللی صورت گرفته است.
مدیرعامل ساتما در ادامه با بیان اینکه این شرکت درصدد تست کانالهای پرداخت و واریز مربوط به صادرات و واردات است، افزود: موانع متعددی از جمله مشکلات مربوط به مسائل بانکی پیش روی صادرکنندگان قرار دارد. به همین دلیل در فاز اول از برخی تجار که مستقیما به اروپا صادرات دارند درخواست کردیم که از طریق ساتما صادرات آزمایشی انجام دهیم. در همین زمینه با برخی از صادرکنندگان نمونه و باسابقه صحبت شده و تعدادی از آنها قول همکاری دادهاند.
نوری همچنین تصریح کرد: یک مورد آزمایشی برای واردات با اینستکس هماهنگ شده که مساله پرداخت آن منوط به فروش نفت یا خط اعتباری با بازپرداخت از محل درآمدهای نفتی اعلام شده است.
اروپاییها بانکی معرفی نکردند
مدیرعامل ساتما در مورد آخرین وضعیت تراکنش مالی وعده داده شده در قالب همکاری دو شرکت ایرانی و اروپایی تاکید کرد: در حال حاضر درخواست ما از طرفهای اروپایی این است که آنها بانکی معرفی کنند که واسط خریدار و فروشندگان ایرانی و اروپایی باشد. رایزنیها در این زمینه انجام شده اما هنوز بانکی بهطور رسمی به ما معرفی نشده است. برخی معتقدند شرکتهای اروپایی از ترس تحریمهای آمریکا تاکنون وارد تعامل تجاری با ایران نشدهاند و اگر از طریق سازوکار اینستکس وارد تجارت با ایران شوند، مشمول تحریمهای آمریکا خواهند شد.
نوری در این رابطه توضیح داد: اینستکس برآمده از دل برجام است و در برجام هم بحث تحریمهای آمریکا اصلا مطرح نیست؛ چرا که اگر قرار بود تحریمها این شرکت را تحت تاثیر قرار دهد، بنابراین از اول چرا اروپاییها تصمیم به تاسیس این شرکت گرفتند؟
خرید نفت از ایران ضروری است
اینستکس به عواید حاصل از فروش نفت اختصاص دارد یا عواید حاصل از صادرات؟ نوری در پاسخ به این سوال تاکید کرد که عمده منابع مالی آن به خرید نفت از ایران اختصاص دارد. او افزود: اگر بخواهیم وارداتی داشته باشیم، در رابطه با بحث تامین نقدینگی آن، اروپاییها باید نفت ما را بخرند تا عواید حاصل از آن به این شرکت واریز شود تا از محل آن بتوانیم واردات انجام دهیم.
نوری در پاسخ به این سوال که عواید حاصل از فروش نفت ایران به کدام مشتری یا مشتریان نفتی قرار است به اینستکس وارد شود، گفت: در این خصوص صحبتی نشده است؛ تاکید تنها بر بحث درآمدهای نفتی و واریز آن به اینستکس است. ما قبلا هم به یونان، ایتالیا و کشورهای اروپایی صادرات نفت داشتیم. بنابراین بخشی از اینستکس میتواند از طریق فروش نفت به کشورهای اروپایی تامین شود. علاوه براین، طی صحبتی هم که شده تاکید کردیم اگر اروپا نمیتواند خریدار نفتی ما باشد باید خط اعتباری تخصیص دهیم. به این معنا که اروپا باید به ما تسهیلات ارائه دهد و در مقابل، بازپرداخت تسهیلات نیز از محل فروش نفت باشد.
نوری در پاسخ به این سوال که آیا خرید نفت شرکتهای اروپایی از ایران، آنها را در معرض تحریم آمریکا قرار نمیدهد، تاکید کرد: این مشکل به ما مربوط نیست؛ موضع ما روشن است. شرکتی که اروپاییها برای تبادلات تجاری بشردوستانه تاسیس کردهاند نیاز به منابع دارد؛ بنابراین یا باید مانند قبل از ما نفت بخرند یا باید خط اعتباری اختصاص داده شود. نمیشود که اروپاییها شرکتی تاسیس کنند اما راهحلی برای عملیاتی شدن آن نداشته باشند.
وضعیت پیوستن روسیه و چین
وی در پاسخ به این سوال که با توجه به اعلام روسیه و چین مبنی بر پیوستن به اینستکس و همچنین اعلام آمادگی دولت هلند برای سهامداری در این شرکت، آینده اینستکس را چطور ارزیابی میکنید، گفت: این موارد هنوز رسمی نشده است؛ چه آنهایی که دولتشان اعلام آمادگی کرده و چه آنهایی که بیانیه دادهاند. در حال حاضر موسس و سهامدار اینستکس بهعنوان یک شرکت تجاری آلمان، فرانسه و انگلیس هستند که قوانین تجاری مختص به خود را هم دارند. اگر کشورهای دیگر بخواهند به این شرکت بپیوندند باید دید که این امر بر اساس مقررات تجاری فرانسه امکانپذیر است یا خیر.
حجم معاملات مشخص نیست
مدیرعامل ساتما در این گفتوگو تاکید کرد در حال حاضر نمیتواند هیچ پیشبینیای از مبلغ تراکنش این شرکت با توجه به معاملات پیش رو داشته باشد.
نوری در پاسخ به نبود اطلاعات دقیق در مورد سازوکار اجرایی ساتما برای ارائه خدمات به فعالان بخش خصوصی، تصریح کرد: در طول حدود دو ماه که این شرکت در تهران تأسیس شده تلاش کردیم تا با برقراری ارتباطات، بسترهای تبادلات مالی، نحوه حسابداری و سایر اموری که لازمه کار بین اینستکس و ساتماست را انجام دهیم. پروسهای که باید در هر صورت طی شود؛ بنابراین تا زمانی که بهصورت قطعی سازو کارهای مالی و نحوه تبادلات مشخص نشود، نمیتوان زمان مشخصی برای راهاندازی قطعی این سازوکار ویژه مالی و آغاز زمان ارائه خدمات به شرکتهای بخش خصوصی را مشخص کرد.
منبع: دنیای اقتصاد
نظرات