ارقام کلیدی در بودجه ۹۹
بر اساس اعلام مسئولان سازمان برنامه و بودجه، پس از اصلاح بودجه امسال که منابع 448 هزار میلیارد تومانی به 310 هزار میلیارد تومان کاهش یافت، در بودجه 99 نیز منابع عمومی بودجه در همین حد خواهد بود.
متفاوتترین لایحه بودجه در 70 سالی که از نظام برنامهریزی ایران میگذرد، قرار است روز یکشنبه هفته آینده راهی مجلس شود.
به گزارش تجارتنیوز ، این روزها چراغهای سازمان برنامه و بودجه در میدان بهارستان تا پاسی از شب روشن است تا آخرین تغییرات ارقام لایحه دوسالانه بودجه 1399-1400 در موعد مقرر به مجلس برسد. بر اساس قانون، دولت هر ساله باید 15 آذر ماه لایحه بودجه سال بعد را به نمایندگان مجلس بدهد. اما با توجه به مصادف شدن روز 15 آذر با تعطیلی روز جمعه، تقدیم لایحه بودجه به هفته بعد موکول میشود. با توجه به این که در روز شنبه مجلس جلسه ندارد، بنابراین به نظر میرسد لایحه در روز یکشنبه یعنی 17 آذرماه به بهارستان برود.
پس از نامه مقام معظم رهبری درخصوص ضرورت اصلاح ساختار بودجه به عنوان یکی از چالشهای مهم اقتصاد ایران، دولت از آذرماه سال گذشته تدوین برنامه خود را با کمک کارشناسان و دانشگاهیان آغاز کرد و در نهایت در ابتدای سالجاری از کلیات آن رونمایی کرد.
بر اساس این کلیات لایحه بودجه سال آینده تفاوتهای اساسی با لوایح پیشین دولت دارد. مهمترین تفاوت لایحه بودجه سال آینده با قبل قطع وابستگی بودجه جاری به نفت است. بر این اساس بودجه جاری کشور که سهم عمدهای از کل بودجه عمومی کشور دارد، از نوسانات احتمالی نفت در امان خواهد بود. اما همچنان قرار است درآمدهایی که از فروش نفت به دست میآید صرف پیشرفت طرحهای عمرانی شود.
تفاوت دیگری که لایحه بودجه سال آینده با سالهای قبل دارد این است که لایحه 99 برای نخستین بار به صورت دوسالانه تدوین شده است. البته این به معنای این نیست که بودجه سالهای 1399-1400 به صورت یکجا تدوین و به تصویب برسد. درواقع لایحه بودجه سال 1399 همانند سالهای قبل به صورت کامل و جداگانه تقدیم مجلس میشود و کلیات بودجه سال 1400 نیز به اطلاع نمایندگان میرسد. برهمین اساس سومین ویژگی لایحه بودجه سال آینده یا همان «غلتان» بودن آن نمایان میشود. غلتان بودن بودجه به این معناست که بودجه انعطافپذیری بالایی دارد و در صورت تغییر شرایط میتوان اعداد و ارقام آن را اصلاح و به روز کرد.
اعداد و ارقامی که در لایحه بودجه جا میگیرد
بر اساس اعلام مسئولان سازمان برنامه و بودجه بخشی از اعداد و ارقام لایحه بودجه سال آینده تفاوت چندانی با بودجه اصلاح شده امسال نخواهد داشت. بنابراین پس از اصلاح بودجه امسال که منابع 448 هزار میلیارد تومانی به 310 هزار میلیارد تومان کاهش یافت، در بودجه 99 نیز منابع عمومی بودجه در همین حد خواهد بود.
درآمد نفتی بودجه 99
درآمدهای نفتی نیز در لایحه بودجه سال آینده طبق گفته محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه بین 10 تا 12 میلیارد دلار خواهد بود که با رقم اصلاح شده بودجه سال جاری تفاوت چندانی ندارد. در بودجه سال 97 میزان صادرات روزانه نفت 4.2 میلیون بشکه در روز، نرخ فروش هر بشکه نفت خام 55 دلار و قیمت هر دلار 3500 تومان تصویب شد.
اما در بودجه سال جاری سقف روزانه صادرات نفت به 1.5 میلیون بشکه با قیمت 54 دلار برای هر بشکه رسید که نرخ تسعیر ارز در آن 5 هزار و 700 تومان لحاظ شد که بدین ترتیب درآمد دلاری صادرات نفت به 27 میلیارد دلار میرسد.. ولی پس از اصلاح بودجه و کاهش سقف فروش نفت به روزانه 300 هزار بشکه این رقم به حدود 10 میلیارد دلار رسید. البته دراین سال نرخ تسعیر ارز نیز به حدود 8 هزار تومان افزایش یافت.
حال در لایحه بودجه سال آینده دولت صادرات روزانه 500 هزار بشکه نفت با قیمت هر بشکه 52 دلار را پیشنهاد داده است. بدین ترتیب درصورتی که این اعداد و ارقام نهایی باشد درآمد روزانه فروش نفت به 26 میلیون دلار میرسد که در یک سال حدود 9.5 میلیارد دلار میشود.
نرخ دلار در بودجه 99
طبق مصوبه اخیر هیات وزیران تامین تمام کالاهای اساسی و دارو با همان نرخ ارز 4 هزار و 200 تومانی انجام خواهد شد. این درحالی است که گمانهزنیها نشان میدهد که مابقی مصارف ارزی یعنی به غیر از کالاهای اساسی بر مبنای نرخ ارز نیمایی که هماکنون در حدود 11 هزار تومان است محاسبه خواهد شد. البته با توجه به اینکه بخش عمده ارز مصرفی صرف تامین کالاهای اساسی میشود، بنابراین نرخ غالب ارز درهمین حدود باید باشد.
67 هزار میلیارد تومان برای طرحهای عمرانی
براساس برآوردهای صورت گرفته سهم طرحهای عمرانی از بودجه سال آینده حدود 67 هزار میلیارد تومان خواهد بود که نسبت به رقم 60 هزار میلیارد تومانی سالجاری رشد 7 هزار میلیارد تومانی دارد. البته همانگونه که نوبخت پیش از این اعلام کرده بود، درکنار این رقم شرکتهای دولتی نیز 200 هزار میلیارد تومان در طرحهای عمرانی سرمایهگذاری میکنند که بدین ترتیب رقم قابل توجهی برای پیشرفت طرحهای عمرانی کشور هزینه خواهد شد. این درحالی است که طرحهای عمرانی سهم و نقش پررنگی در ایجاد اشتغالزایی و همچنین رونق اقتصاد دارد.
علاوه براین باتوجه به نرخ 4 هزار و 200 تومانی که برای دلار تعیین شده است، تمام درآمد حاصل از فروش نفت یعنی 10 تا 12 میلیارد دلار صرف اجرای طرحهای عمرانی میشود.
توزیع یارانهها میان مردم
همواره یارانهها نیز یکی از ارقام کلیدی لوایج بودجه محسوب میشود. بر اساس اعلام رئیس سازمان برنامه و بودجه حدود 302 هزار میلیارد تومان یارانه آشکار برای سال آینده پیشبینی شده است که 186 هزار میلیارد تومان آن به صورت نقدی و غیرنقدی میان خانوادهها توزیع میشود. بدین ترتیب به نظر میرسد درآمدهایی که از محل حذف یارانههای پنهان و نقدی حاصل میشود در بودجه عمومی دولت دیده نمیشود و تقریبا تمام آن بازتوزیع خواهد شد.
منبع: روزنامه ایران
نظرات