کد مطلب: ۴۹۵۴۲۸

تجارت‌نیوز گزارش می‌دهد:

پیشنهاد پیش‌فروش نفت در بودجه ۱۴۰۰ / آثار تصمیم جدید دولت در بازارها

پیشنهاد پیش‌فروش نفت در بودجه 1400 / آثار تصمیم جدید دولت در بازارها

دولت در لایحه بودجه 1400 پیشنهاد داده که علاوه بر درآمدهای نفتی، درآمد حاصل از پیش‌فروش نفت هم در بودجه بیاید. این یعنی وابستگی بیشتر به نفت در اوج تحریم نفتی، آغاز تغییرات در بازارهای مالی و احتمالا کاهش التهابات در آن برای کوتاه‌مدت و البته به احتمال زیاد رکود و تورم بیشتر در آینده.

«با تمام نقدهایی که هرسال به بودجه دولت وارد است ولی ظاهرا امسال ابتکارات بودجه‌ای دولت به گونه‌ای بوده که با نگاهی به لایحه بودجه ناخودآگاه می‌گوییم صد رحمت به بودجه سال پیش».

به گزارش تجارت‌نیوز ، این‌ گفته را این روزها زیاد از کارشناسان اقتصادی می‌شنویم. امسال ظاهرا دولت میخ آخر را نیز بر تابوت اصلاحات ساختاری بودجه کوبیده و پیشنهاد داده علاوه بر درآمدهای نفتی، درآمد حاصل از پیش‌فروش نفت را هم در لایحه بگنجانند. این یعنی وابستگی بیشتر به نفت در اوج تحریم نفتی و البته پیش‌خور کردن درآمدهای آینده کشور!

درحالی که انتظارها بر این بود که در دوره تحریم‌های نفتی، دولت سعی کند وابستگی بودجه به نفت را ‌کاهش دهد؛ ظاهرا دولت مسیری خلاف آن را مد نظر دارد.

به عبارت بهتر اگر تا سال گذشته در بودجه فقط یک بیش‌برآوردی از منابع نفتی داشتیم که باید اصلاح می‌شد و نشد، امسال علاوه بر آن یک منبع جدید دیگری را به‌عنوان پیش‌فروش نفت داریم که آن‌ هم به‌معنای پیش‌خور‌کردن منابع دولت بعدی است.

البته اولین باری نیست که دولت این طرح را پیشنهاد می‌دهد، هنوز هیچ کس بیان این موضوع به عنوان گشایش اقتصادی و مخالف جدی مجلس با آن را فراموش نکرده است.

دولت قصد داشت نفت را در قالب اوراقی با سر‌رسید دو‌ساله به اشخاص حقیقی و حقوقی بفروشد و مسئولان دولتی می‌گفتند كه اگر میزان اوراق خریداری‌شده در حد صادرات باشد، حتی افراد می‌توانند محموله‌هایشان را صادرکنند.

قرار بود اوراقی با سررسید دو‌ساله منتشر شود كه نرخ سود آن معادل افزایش نرخ ارز و افزایش قیمت نفت باشد و حداقل نرخ سود بلندمدت بانکی نیز برای خریداران این اوراق تضمین شود.

در صورت گشایش در صادرات نفت یا افزایش ظرفیت پالایشگاهی کشور در دو سال آتی این اوراق با تحویل نفت تسویه می‌شد و در غیر این صورت دولت متعهد بود معادل ریالی ارزش روز نفت را به دارندگان اوراق پرداخت کند.

حالا هم دولت در تبصره ۵ پیش‌نویس لایحه بودجه 1400 بندی را آورده كه به او اجازه می‌دهد برای تأمین مالی مصارف این قانون تا مبلغ 205 هزار میلیارد تومان، پیش‌فروش نفت (ریالی-ارزی) داشته باشد.

درواقع دولت سعی کرده تا طرحی را كه در جلسه سران سه قوه رد شده، به قانون تبدیل كند.

مشکل اینجاست که با توجه به این که در این طرح رقم بدهی دولت با افزایش هم‌زمان نرخ ارز و قیمت نفت افزایش پیدا می‌کند در نتیجه تنها سناریویی که کارشناسان همواره پیش روی آن می‌بینند‌ استقراض دولت از بانک مرکزی برای جبران این بدهی است که نتیجه آن هم تورمی احتمالاً بی‌سابقه برای کشور است.

مشکل اینجاست که با توجه به این که در این طرح رقم بدهی دولت با افزایش هم‌زمان نرخ ارز و قیمت نفت افزایش پیدا می‌کند در نتیجه تنها سناریویی که کارشناسان همواره پیش روی آن می‌بینند‌ استقراض دولت از بانک مرکزی برای جبران این بدهی است که نتیجه آن هم تورمی احتمالاً بی‌سابقه برای کشور است.

به این ترتیب با موافقت مجلس با این طرح در گام اول تورم و بدهی میراث گشایش اقتصادی بزرگ روحانی برای دولت بعدی به یادگار خواهد ماند.

بازگشت گشایش اقتصادی به بازارها !

از منظر اثرگذاری بر سایر بازارها وضعیت کمی متفاوت است و در برخی قسمت‌ها شاید بتوان منتظر اتفاقات بهتر بود اما فقط در کوتاه مدت.

انتشار اوراق پیش‌فروش نفت با تضمین حداقل سودی معادل نرخ سپرده‌های بلندمدت بانکی بیشترین اثر را بر تبدیل این نوع سپرده‌ها به اوراق مذکور خواهد داشت. پس با مصرف منابع حاصله توسط دولت سیالیت نقدینگی افزایش خواهد یافت. همچنین بانک‌ها برای حفظ سپرده‌های خود مجبور به افزایش نرخ سود سپرده خواهند بود.

به علاوه با توجه به کاهش جذابیت اوراق مالی اسلامی متعارف در مقابل اوراق پیش‌فروش نفت، تقاضا برای اوراق مالی ـ اسلامی کاهش یافته و موجب افزایش شدید نرخ سود اوراق مالی اسلامی از جمله اوراق منتشره از سوی دولت خواهد شد.

بنابراین با توجه به مرتبط بودن بازار‌های دارایی به یکدیگر این فروش اوراق نفتی ممکن است در کوتاه‌مدت بر کاهش التهابات سایر بازار‌ها اثرگذار باشد.

با این حال اواسط مردادماه امسال و همزمان با اختلاف وزارت اقتصاد و وزارت نفت بر سر همین طرح، بورس در اثر زمزمه‌ها منفی شد و مدت‌ها منفی ماند. حالا آیا بار دیگر قرار است این اوراق قاتل بورس شود؟

مرتضی عزتی، کارشناس بازارهای مالی، درپاسخ به سوال تجارت‌نیوز توضیح می‌دهد: بازار سهام این بار آسیبی نخواهد دید. حتی با توجه به شرایط فعلی، که تقاضا در بازارهای مالی بویژه در بورس و اوراق بالا است، عرضه خوب می‌تواند به ثبات این بازار و واقعی شدن بازدهی‌ها کمک کند.

مرتضی عزتی، کارشناس بازارهای مالی، درپاسخ به سوال تجارت‌نیوز توضیح می‌دهد: بازار سهام این بار آسیبی نخواهد دید. حتی با توجه به شرایط فعلی، که تقاضا در بازارهای مالی بویژه در بورس و اوراق بالا است، عرضه خوب می‌تواند به ثبات این بازار و واقعی شدن بازدهی‌ها کمک کند.

به اعتقاد او هرگونه عرضه در بازارهای مالی از جمله سهام و اوراق بهادار می‌تواند موجب کمک به افزایش اعتماد به بازار شود زیرا هر چه دارایی‌ها در بازاری متنوع‌تر باشد گزینه‌های انتخابی بیشتری وجود دارد. پس افراد متفاوتی پا به بازار می‌گذارند و این به تعمیق و گسترش بازار اوراق بهادار کمک می‌کند.

ضمنا از نگاه او مشتریان این اوراق متفاوت خواهند بود.

خریداران چه کسانی‌اند؟

عزتی معتقد است مشروط به این که در کنار عرضه شفاف‌سازی و جلب اعتماد هم صورت بگیرد، کسانی که مایل‌اند از نوسانات بازار استفاده کنند، تجار و یا تولیدکننده‌‌هایی هستند که نفت مواد اولیه آن‌هاست.

او با در نظر گرفتن احتمال افزایش قیمت نفت در آینده با توجه به تولید انبوه واکسن کرونا و از بین رفتن آثار منفی کرونا می‌گوید: در این حالت افرادی که وارد این بازار شده‌اند سود خوبی می‌برند و مردم تحریک می‌شوند که بیشتر وارد شوند.

آن‌طور که عزتی توضیح می‌دهد غالبا مصرف‌‌کننده‌ها تولیدکنندگانی از جمله پتروشیمی‌ها و پالایشگاه‌ها هستند که می‌توانند با پیش‌بینی‌ نوسانات آتی شروع به خرید نفت کنند. او تاکید دارد که ما جزو مصرف‌کنندگان بزرگ نفت در دنیا هستیم و خودمان حتی گاهی بیشتر از صادرات آخرین سال‌های غیرتحریممان مصرف داخلی داشته‌ایم، پس می‌توان مصرف داخل را پوشش داد.

عزتی می‌افزاید: ضمنا این را هم باید در نظر گرفت که دست بخش خصوصی بازتر است و ممکن است روابط خاص با فعالان برخی کشورها داشته باشند و از این طریق خودش بتواند آن را صادر کند.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • امید

    بازار سهام راه صعود رو در پیش گرفته و تا چند ماه آینده شاخص به ۲/۵ میلیون خواهد رسید

    • ناشناس

      اگه دولت بزار

    • ناشناس

      ???

  • ناشناس

    همش تبلیغاته خبری از فروش نفت به مردم نیست یکبار این طرح در مرحله پیشنهاد متوقف شد چون عملی نبود نوسان قیمت نفت جذابیتی برای هیچکی نداره الان هم که به کاهش تحریمها امیدهایی هست اصلا احتیاجی هم به آن نیست لطفا کارشناسان در پی حرفهای جدیدی باشند کمی ابتکار بیشتر بخرج دهند برای انحراف اذهان سهامدار!

  • ناشناس

    ول کن بابا این نفت رو این دولتم چسبیدھ بہ نفت برو فکر درآمدای نوین و اقتصاد بھتر باش نفت نفت
    ببین دولتای دیگہ رو چہ چیزایی کار میکنن پول در میارن

  • ناشناس

    تو شاخص یک و ششصد به دعوت همین حضرات وارد بورس شدیم و حضرت دیگر هم حمایت کردن اخرش با بیست و پنج درصد ضرر بجز تورم بجز خوابیدن پول دوباره حضرات شروع کردن اگر واقعا واقعا برای پر کردن خزانه دارید اینکارها رو میکنید لطفا دست بردارید و اگر برای تولید هست حرف دیگریست خدا اخر و عاقبت ما را با این باصلاح حضرات بخیر کند

  • ناشناس

    سلام…. میشه بجای اینکه به نفت اتکا داشته باشیم ….. به تبلیغات از تاریخ و مکان های تاریخی ایران و جذب توریست از کشورهای همسایه – اروپا- امریکای شمالی – چین – روی آورد…… البته همه ما میدونیم که برای جذب توریست زیر ساخت ها و محیط میبایستی اماده باشد…. برای مثال کشورهایی مثل امارات ( شهر دبی) هیچ نیازی به پول نفت ندارند ….. بلکه با اعتماد سازی و جذب توریست از تمام نقاط دنیا پول بسیاری نصیب کشور و مردم شون میکنند…. امیدوارم مسیولان خوب کشورمون برای آینده ما و بچه هایمان بهترین گزینه را انتخاب کنند.

    • ناشناس

      بعد توریستها میان کشور به عنوان تروریست گروگان گرفته میشن ..چند بار این اتفاق تا حالا افتاده؟

    • ناشناس

      اخه توریست چجوری بیاد ایران، وقتی که از هنگام ورود به خاک ایران باید با اجبارات ایران رو برو بشه، حداقل از پوشش بگیر تا خورد و خوراک چجوری توریست بیاد جایی که فقط بهش دیکته کنن اینکارو بکن اینکارو نکن

    • ناشناس

      تو دوست داری نیا.. هر کشوری قانون خاص خودشو داره حالا چه خوب چه بد چه خوشمون بیاد چه نیاد..

  • ناشناس

    باز دولت دید چهار روز بازار مثبته ، میشه مجلس یه طرح بده ۶ ماه مملکت بدون دولت باشه باور کن بازار بهتر میشه

  • علی

    بی خاصیت تر ازاین دولت ندیدم

  • ناشناس

    اره رشد شارپی شروع کردن .پولها که جمع کردید و نیاز ندارید بیارید تا به امید خدا سهام عدالت قابل فروش بشه و یارانه معیشتی هم پرداخت بشه و دوباره شاخص اصلاح بشه.بعدش شستا را میبندن که شاخص کل خیلی پایین نیاد ولی سهمها ۷۰ درصد اصلاح بخورن