تجارتنیوز گزارش میدهد:
جزئیاتی جدید از یارانه پدرانه / یارانه نقدی جای خود را به کدام کالاها میدهد؟
یارانه پدرانه طرحی است که با اجرا شدن آن، باید واریز یارانه نقدی ماهانه به حساب سرپرستان خانوار قطع شود و در عوض خانوارها برخی از کالاها و خدمات را یارانهای دریافت میکنند.
به گزارش تجارتنیوز ، یارانه پدرانه جدیدترین اصطلاح در حوزه پرداخت یارانهها است. پیشنهاد آن را مرکز پژوهشهای مجلس داده و در گزارشی اعلام کرده است که نظام پرداخت مستقیم یارانهها در قالب پول نقد به حساب سرپرستان خانوار را کنار گذاشته و بهجای آن با الگو گرفتن از تجربه دیگر کشورها به سمت یارانههای شبه نقدی حرکت کنند.
مرکز پژوهشهای مجلس از گزینه یارانههای شبه نقدی، بهجای پرداخت مستقیم پول نقد رونمایی کرد که به نوعی میتواند یارانه پدرانه باشد. در این گزارش یارانه شبه نقدی را به یارانه پدرانه تغبیر کرده که دولت در مقام پدر جامعه میخواهد و میتواند مردم را به مصرف یک کالا یا خدمت خاص ترغیب کند.
یارانه پدرانه چیست؟
یارانه شبه نقدی در جهان معمولا شامل یارانه مسکن، سلامت، آموزش، تغذیه، نگهداری کودکان و بهبود فضای بازار کار است.
اگر دولت بخواهد به دلایلی مصرف یک کالا یا خدمت خاص نظیر توزیع شیر مدارس را به افراد خاص تحمیل کند یا با دادن یارانه به شکل کالایی فقرا را از ثروتمندان جدا کند که فقط برای اقشار فقیر جذابیت داشته باشد؛ نظیر یارانه خانههای کوچک.
یارانه آموزش برای ارتقای سطح آموزش شهروندان یا ایجاد تغییر بزرگ در یک بازار نظیر یارانه مسکن که در نهایت به کاهش قیمت مسکن کمک کند، از جمله مصداقهای شبه یارانه است.
دولتهای قبلی شبیه این طرح را سالها قبل با عنوان سبد کالا اجرا کردند. این طرح به هدف نرسید. حتی یکی از قدیمیترین و طویلترین صفهای تشکیل شده در اقتصاد ایران به بهمن ماه سال ۹۲ برمیگردد که با اتفاقاتی که در این صفهای سبد کالا رخ داد رئیس جمهور عذرخواهی هم کرد.
در طرح یارانه پدرانه ، قرار است با تعداد زیادی خردهفروش مواد غذایی قرارداد منعقد شود و مشمولان یارانه، محدود به خرید مواد غذایی از این فروشگاهها شوند تا در این صورت، افراد در انتخاب کیفیت اجناس مصرفی آزادی داشته و جلوی فساد در توزیع کالاها گرفته شود.
مردم: یارانه پدرانه نمیخواهیم، یارانه نقدی را قطع نکنید
مردم نیز نسبت به این پیشنهاد مرکز پژوهشهای مجلس معترض هستند، آنها میگویند که این طرح را نمیخواهند و دولت اجازه دهد یارانه نقدی سر جای خودش باقی بماند، چرا که از طریق همین یارانهها بخشی از هزینهها را پرداخت میکنند.
«ما یارانه پدری نمیخوایم ما همین یارانه نقدی رو با افزایش قابل توجه میخوایم که بزنیم به درد زندگیمونن»
«من موافق نیستم باید یارانه را هر ماه نقدبه حساب سرپرست واریز کنید»
«من خانمی هستم سرپرست با سه تا قرزند یارانه را افزایش بدهید بهتر هست کرایه خانه قبض مریضی خیلی سختی های دیگه»
«این یارانه خیلی خیلی ناچیز چیه که دولت ومجلس دائم درباره اش تصمیم گیری میکنید ،واقعا جای تاسف داره»
«تو رو خدا ما با همین یارانه که میدین خرج بچهها و خودمون میگذرونیم دیگه درآمدی نداریم لطفا یکم بیشترش کنید خوراک پوشاک گرون نمیتونیم سرکنیم با اینکه وضع»
نظرات