تجارتنیوز گزارش میدهد:
پرداخت نقدی یارانه معیشتی پایان میگیرد؟
تجربه نشان میدهد که هر بار مسئولان یا مقامات موضوعی را تکذیب و منکر شدهاند، مردم با وضعیتی برعکس مواجه شدند. به همین دلیل صحبتهای اخیر وزیر اقتصاد و امور دارایی در خصوص واریز نقدی یا کالایی یارانه معیشتی برای طرفداران دریافت نقدی یارانه حائز اهمیت است.
به گزارش تجارتنیوز ، با وجود انکارهای قبلی پرداخت کالایی یارانه جدید از سوی مقامات رسمی، صحبتهای امروز احسان خاندوزی وزیر اقتصاد یکبار دیگر این احتمال را زنده کرد.
شخص رئیسجمهور در زمان اعلان اجرای برنامه اصلاح ارزی دولت گفته بود که تا دو ماه یارانه جدید به صورت نقدی پرداخت میشود و بعد از فراهم شدن زیر ساختهای بانکی به صورت کالایی در اختیار شهروندان قرار خواهد گرفت.
این مهلت دو ماهه بعدتر به سه ماه رسید و در نهایت هربار که صحبت از پرداخت کالایی و غیر نقدی به میان آمد، مسئولان انجام آن را تا اطلاع ثانونی به زمان دیگری موکول کردند.
با این حال مواردی مثل معاون استاندار ایلام هم بودند که از اجرای آزمایشی پرداخت کالایی یارانه معیشتی در بخشهایی از حوزه استحفاظی خود سخن بگویند.
پرداخت کالایی یا نقدی یارانه معیشتی جدید از آن حیث اهمیت دارد که بسیاری از شهروندان دریافت پول نقد را بر دریافت کالا ترجیح میدهند.
به باور طیفی از کارشناسان اقتصادی، مبلغ یارانههای نقدی هرقدر هم که ناچیز باشد برای بخشهای آسیبپذیر جامعه تنها منبع اصلی و پایدار درآمد تلقی میشود. شاهد این ادعا واکنشهای منفی است که افکار عمومی نسبت به پرداخت غیر نقدی یارانه دارند.
در چنین شرایطی دور انتظار نیست که یک بار دیگر نظیر چنین واکنشی نسبت به صحبتهای اخیر احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد و امور دارایی اتخاذ شود.
خاندوزی در مورد یارانهها چه گفت؟
به روایت ایسنا ، وزیر اقتصاد در پاسخ به سوال آیا طرح کالابرگ الکترونیک تا پایان امسال اجرا میشود؟ تصریح کرد: دولت هنوز تصمیم قطعی در این رابطه نگرفته است.
قرار بود بعد از آماده شدن مقدمات این موضوع در یکی از جلسات رسمی دولت مطرح شود و رئیس جمهوری تصمیم نهایی را ابلاغ کنند. بهتر است پاسخ این سوال بعد از آن جلسه داده شود تا پاسخ درستی باشد.
این پاسخ شاید در ظاهر وفق مراد طرفداران واریز نقدی یارانه باشد اما تجربه نشان میدهد که هر بار مسئولان یا مقامات موضوعی را تکذیب و منکر شدهاند، مردم با وضعیتی برعکس مواجه شدند.
محض نمونه در رابطه با همین برنامه اصلاح ارز ترجیحی، در همان روز اول نان، انرژی و دارو از شمول این برنامه مستثنی شدند اما در هفتههای گذشته اتفاقاتی افتاد که نشان داد دولت تمایل دارد هرچه زودتر قواعد پرداخت یارانه به این سه بازار را نیز تغییر دهد.
نمونه دیگر که بازهم به اجرای برنامه اصلاح ارز ترجیحی، مربوط میشود، شرطی محقق نشدهای است که مجلس برای ثابت ماندن بهای اقلام اساسی به نرخ شهریور ماه سال ۱۴۰۰ گذاشته بود.
صرف نظر از تغییر قیمتهایی که در فاصله پاییز سال گذشته تا میانه بهار امسال اتفاق افتاد، تنها در سه ماهی که از زمان اجرای برنامه اصلاح ارز ترجیحی میگذرد، قیمتها مجددا دست خوش تغییر شدهاند.
برای همین است که نمیتوان بی اعتنا از صحبتهای امروز خاندوزی در رابطه با پرداخت کالایی یارانه گذشت.
نظرات