«تجارتنیوز» گزارش میدهد:
اینفوگرافی| درآمد سرانه ایرانیها در یک نگاه
درآمد سرانه ایرانیها در 13 سال گذشته چگونه بوده است؟
درآمد سالانه ایرانیها در ۱۳ سال گذشته تصویر روشنی از وضعیت رفاه ما را نشان میدهد. شوکهای اقتصادی و تحریمها زندگی ما را به یک تردمیل تبدیل کردهاند؛ بهگونهای که درآمد سال 1402 هر ایرانی، نسبت به ۱۳ سال قبل حدود ۲۲ میلیون تومان کمتر شده است!
گزارش مرکز آمار از درآمد سرانه با قیمتهای ثابت و سال پایه ۱۴۰۰ منتشر شده و به دلیل اینکه اثر تورم در آن تعدیل شده است، امکان مقایسه دادههای بین سالهای مختلف وجود دارد. بر این اساس مقایسه درآمد در سیزده سال گذشته نشان میدهد که خالص سرانه درآمد هر ایرانی در این سالها تا بیست درصد کاهش پیدا کرده؛ به طوری که از ۱۱۰ میلیون تومان در سال ۱۳۹۰ به ۸۸ میلیونتومان در سال ۱۴۰۲ رسیده است.
پس از سال ۱۳۹۰ و افزایش فشار تحریمها بر فروش نفت، درآمد سرانه در سال ۱۳۹۴، ۸۵ میلیون تومان پایین آمده است. با وجود افزایش فروش نفت پس از اجرای برجام، این شاخص تا ۱۰۱ در سال ۱۳۹۶ افزایش یافته است.
اثرات منفی ناشی از احتمال اعمال دور دوم تحریمها در اواخر سال ۱۳۹۶ و اجرایی شدن آنها در اوایل ۱۳۹۷، مجددا روند نزولی درآمد خالص ملی سرانه را رقم زد. در نتیجه، در سال ۱۳۹۹ به دلیل تشدید تحریمها و شروع همهگیری کرونا یکی از کمترین میزان درآمد خالص ملی سرانه برای اقتصاد کشور ثبت شد.
در سال ۱۴۰۰ با بهبود شرایط ناشی از همهگیری کرونا، افزایش فروش نفت و بهرهگیری از ظرفیتهای تولیدی، اقتصاد کشور توانست تاحدی بهبود یابد و درآمد خالص ملی سرانه نسبت به سال ۱۳۹۹ با افزایش مواجه شد.
از آنجا که درآمد سرانه بر حسب جمعیت بیان میشود، «افزایش میزان جمعیت» در سالهای گذشته هم در کاهش این شاخص موثر است. بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۰، جمعیت ایران در این سال حدود ۷۵ میلیون نفر اعلام شد، این در حالی است که در سیزده سال گذشته دستکم ۱۰ میلیون نفر دیگر بدون افزایش درآمدها به این تعداد اضافه شده است.
دادههای سرانه درآمد در ایران نشان میدهد که برخلاف روند جهانی و منطقهای ثروت ایران نه تنها افزایش نداشته بلکه کاهشی هم بوده است. سایر گزارشها و دادههای رسمی نیز این واقعیت را تأیید میکنند که اقتصاد ایران در یک دههٔ گذشته رو به افول بوده است.
نظرات