بورس کالا باید به جایگاه خود برای کشف قیمت عالانه برسد
دبیر سندیکای لوله و پروفیل فولادی با یادآوری اینکه بورس کالا محلی برای تلاقی عرضهکنندگان کالا و خریداران با هدف کشف قیمت عادلانه است، گفت: این مساله مهم تاکنون اتفاق نیفتاده و باید بورس کالا در جایگاه واقعی خود قرار گیرد.
امیرحسین کاوه افزود: امروز در بورس کالا قیمتهای عادلانه کشف نمیشود و دهها کالای مهم به شکل انحصاری پذیرش شده است.
به گزارش تجارتنیوز ، وی گفت: نبود رقیب موجب میشود تا قیمتها به شکل مجهول کشف شود.
وی افزود: حدود 16 تشکل عضو اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در اعتراض به رویه عملکرد بورس کالا به وزیر امور اقتصادی و دارایی نامهای نوشتند؛ نکتهای که در نامه به آن اشاره شده، وجود تضاد و تضارب منافع در هیات مدیره بورس کالاست.
کاوه افزود: نبود نظارت کافی، موضوع مچینگ (معاملاتی که تولیدکننده، کالاهای خود را براساس کشف نرخ بورس به خریداران در درب کارخانه تحویل میدهد) که صدها میلیارد تومان معامله کالا براساس این فاکتور صورت میگیرد، اما آیین نامهای برای این روش عملکرد وجود ندارد.
به گفته وی، مرجعی حقیقی و حقوقی نیز پیگیر این شرایط در بورس کالا نیست تا نسبت به رفع این معضل اقدام کند و هر فروشنده کالایی تعریفی خود ساخته از معاملات مچینگ دارد.
کاوه یادآورشد: برخی از معاملات مچینگ به عنوان معامله مازاد عرضه یاد میکنند اما کالایی که کمبود عرضه نیز داشته به عنوان مچینگ بیرون فروخته شده است.
وی افزود: معامله بیرون از چارچوب قانونی، برای برخورداری از معافیت مالیاتی است، زیرا معاملات به روش مچینگ 10 درصد از پرداخت مالیات معاف است.
دبیر تشکل یادشده خاطرنشان ساخت: معاملهای که بیرون انجام شود و در بورس کالا ثبت کند، در واقع میلیاردها تومان مالیات پرداخت نمیشود؛ اکنون وزارت امور اقتصادی و دارایی قرار است این موضوع را پیگیری کند.
وی اضافه کرد: در برنامه پنجم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور (92-1388) و احکام دایمی برنامه ششم توسعه (1400- 1396) تاکید شده اتاقهای پایاپای بورسها در شرکت سپرده گذاری مرکزی باید ادغام شوند و همه بورسها این تکلیف را انجام دادهاند؛ در واقع با انجام این تکلیف قانونی شاهد شفافیت در معاملات، تحویل دادن پول یا تحویل ندادن آن میشویم.
مسعود کرباسیان وزیر امور اقتصادی و دارایی بهمن ماه امسال اعلام کرد، پیش از راهاندازی بورس کالا در ایران، عمده کالاها به شیوه سنتی و با اعمال نفوذ کامل دولت قیمت گذاری و معامله میشد.
وی افزود: چند سال گذشته تلاش شده است تا روند دادوستد کالاها به بورس کالا واگذار و کشف قیمتها نیز به دور از نظام دستوری و براساس مکانیسم عرضه و تقاضا انجام شود.
بورس کالا از ابتدای مهرماه سال 1386 فعالیت خود را آغاز کرد؛ این بورس با تجربهای بیش از 10 سال، به دادوستد انواع محصولات صنعتی و معدنی، فرآوردههای نفت، پتروشیمی و کشاورزی در قالب معاملات نقد، نسیه، سلف، سلف استاندارد و معاملات ابزارهای مشتقه از جمله قراردادهای آتی مشغول است.
منبع: ایرنا
نظرات