تجارتنیوز برررسی کرد:
چگونه تازهواردان وارد بورس شوند؟
تازه واردان بورس میتوانند با دو روش رسمی سبدگردانی اختصاصی و صندوقهای سرمایهگذاری مشترک در بورس اوراق بهادار سرمایهگذاری غیرمستقیم کنند.
به گزارش تجارتنیوز، این روزها با رشد بیسابقه شاخص کل بورس و زمزمه آزادسازی قیمتها در بورس کالا این تصور و ذهنیت در برخی سرمایهگذاران ایجاد شده که برای کسب سود بیشتر بهتر است که نقدینگی خود را از بانکها خارج کرده و روانه بازار سرمایه کنند، اما سوال این است که آیا یک فرد عادی که اطلاعات کافی و تخصصی از نحوه خرید و فروش سهم در بازار سرمایه ندارد، میتواند با سرمایه اندک خود در سرمایهگذاریهای بزرگ شریک شود؟
تاکنون عملکرد بازار سرمایه به ویژه بورس اوراق بهادار حاکی از آن است که هر فرد هر چند غیرمتخصص به میزان دارایی و سرمایه خود میتواند در یک یا چند شرکت بزرگ سرمایهگذاری کند و در سود آنها شریک شود اما این کار در بلندمدت چقدر ریسک دارد؟
روش سرمایهگذاری و خرید و فروش سهام در بازار سرمایه به این صورت است که سرمایهگذاران میتوانند به دو روش مستقیم و غیرمستقیم در بورس سرمایهگذاری کنند.
منظور از روش مستقیم این است که سرمایهگذار با افتتاح حساب نزد کارگزاریها میتواند به صورت مستقیم اقدام به خرید و فروش سهام در تالار بورس کند، اما در روش غیرمستقیم سرمایهگذار مدیریت سرمایه خود را به افراد متخصص و باتجربه واگذار میکند.
در حال حاضر از دو روش رسمی سبدگردانی اختصاصی و صندوق سرمایهگذاری مشترک جهت سرمایهگذاری به روش غیرمستقیم در بورس اوراق بهادار استفاده میشود.
صندوقهای سرمایهگذاری مشترک توسط کارگزاران رسمی بورس تاسیس میشود و تحت نظارت سازمان بورس و با مدیریت افراد متخصص فعالیت دارند. مدیران صندوقهای سرمایهگذاری مشترک وجوهی را که سرمایهگذاران در اختیار آنها قرار دادهاند را در سبد متنوعی از سهام سرمایهگذاری میکنند.
در نتیجه ریسک سرمایهگذاری در بورس برای تازه واردان کاهش پیدا میکند. اما سبدگردانی فرآیندی است که طی آن فرد خبره و متخصص براساس سطح ریسکپذیری و میزان سرمایه سرمایهگذار، سبدی مناسب و اختصاصی برای سرمایهگذار تشکیل میدهد و به صورت مستمر نیز بر آن نظارت و اعمال مدیریت دارد.
سوالی که مطرح میشود این است که آیا روش سبدگردانی برای سرمایهگذاری غیرمستقیم در بازار سرمایه بهتر است یا روش سرمایهگذاری در صندوقها؟ در این مورد باید متذکر شد که در فرآیند سبدگردانی برای هر یک از سرمایهگذاران به صورت جداگانه سبدی تشکیل میشود که محتوای سبد با توجه به سطح ریسک پذیری سرمایهگذار تعیین و نظرات شخصی وی در مورد سرمایهگذاری در نظر گرفته میشود.
سرمایهگذار در سبدگردانی مالکیت مستقیم بر داراییهای سبد خود دارد، اما در صندوقها این مالکیت مشاع است. مزیت عمده سبدگردانی در استفاده از توان حرفهای مدیر سبد و مشاورههای تیم مدیران سرمایهگذاری است و این مسئله باعث میشود که تمام تصمیمات با بررسی لازم و دقیق گزارشهای مالی و اخبار بازار سرمایه گرفته شود. همچنین کارمزدها و ساختار هزینهای مناسبتر هم از دیگر مزایای سبدگردانی در مقایسه با صندوقهای سرمایهگذاری است.
تازهواردان غیرمستقیم سرمایهگذاری کنند
احسان مرادی، کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه در گفتگو با تجارتنیوز، در خصوص نحوه سرمایهگذاری تازهواردان و آماتورها در بازار سرمایه، گفت: در حال حاضر ابزار لازم برای ورود اقشار مختلف جامعه به بازار سرمایه فراهم است. تازه واردان بازار سرمایه بهتر است که به صورت غیرمستقیم در بورس سرمایهگذاری کنند که دو روش مرسوم در بورس برای سرمایهگذاری غیرمستقیم خرید واحدهای صندوقهای سرمایهگذاری و ایجاد سبد اختصاصی توسط شرکتهای سبدگردان است.
این کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه تصریح کرد: تازه واردان با مراجعه به سایت مرکز پردازش اطلاعات مالی ایران میتوانند صندوقهای سرمایهگذاری را مورد بررسی قرار دهند و تشخیص دهند که کدام صندوقها طی دوره بلندمدت بازدهی عملکرد بهتری داشتهاند و سپس متناسب با آن در صندوقها سرمایهگذاری کنند.
مرادی یادآور شد: در حال حاضر شرکتهای سبدگردان به وفور در بازار سرمایه تشکیل شدهاند که سرمایهگذار به راحتی میتواند با انتخاب یک شرکت سبدگردان و انعقاد قرارداد با آن شرکت در بازار سرمایه به روش غیر مستقیم سبدگردان اختصاصی سرمایهگذاری کند.
نظرات