معاملات داغ بورس بر سر کدام نمادهاست؟
دیروز در معاملات بورس سهام خودرویی و بانکی بیشترین ارزش معاملات را داشتند که ارزش معاملات بانکی بیش از 300 میلیارد تومان رسید و سهام خودرویی نیز با ارزش بالای معاملات همراه بود.
به گزارش تجارتنیوز ، در معاملات روز گذشته سهام با ارزش بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان میان معاملهگران دست به دست شد تا رکورد جدیدی در معاملات بورس تهران به ثبت برسد. شاخص کل بورس تهران نیز پس از یک مسیر پرنوسان در نهایت با عقبنشینی حدود ۱۷۷۳ واحدی در کانال ۳۱۸ هزار واحد آرام گرفت.
در معاملات دیروز سهام خودرویی و بانکی بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص دادند. ارزش معاملات بانکی در حالی به بیش از ۳۰۰ میلیارد تومان رسید که اخبار پیرامون سهام متوقف بانک ملت اوج گرفته است. در حالی درخواست تعویق نماد معاملاتی سهام بانک ملت تا ۱۵ مهر بار دیگر روی «کدال» نشست که خبرها از احتمال بازگشایی این نماد تا پایان هفته جاری حکایت دارد.
چاوشی، معاون مالی بانک ملت در گفتوگو با «دنیای بورس» به محرمانه بودن مبلغ و رویه وصول آن از خزانهداری انگلستان اشاره کرده و به احتمال بازگشایی این نماد طی روزهای آینده اشاره کرده است. بازگشایی ملت در فضای مثبت گروه بانکی و اوجگیری ارزش معاملات میتواند هفته جالب توجهی را برای این گروه رقم بزند.
دیروز در گروه فرآوردههای نفتی سهام پالایش نفت اصفهان پس از دو ماه بازگشایی شد. «شسپا» که بهمنظور برگزاری مجمع عمومی سالانه بهمنظور تقسیم سود و مجمع فوقالعاده جهت انجام افزایش سرمایه ۴۷۱ درصدی متوقف شده بود در معاملات امروز با رشد بیش از ۲۰ درصدی بازگشایی شد. سهام نفت سپاهان با سرمایه جدید ۶۰۰میلیارد تومانی در فضای منفی بازار در حمایت از شاخص کل موثر بود.
این شرکت روز گذشته همچنین عملکرد ماهانه خود را منتشر کرد و با فروش ۴۰۷ میلیارد تومان در شهریور مواجه شد. نفت سپاهان در حالی تابستان را با فروش حدود ۸۳۷ میلیارد تومانی به پایان رساند که فروش این شرکت در بهار حدود ۱۲۴۲ میلیارد تومان بود و در بهار ۵۵ تومان سود به ازای هر سهم محقق کرده بود.
در شرایط کنونی موضوع مهم برای روانکاران ابهام در قیمتگذاری لوبکات بهعنوان ماده اولیه است که با رشد میانگین نرخ دلار نیمایی در تابستان نسبت به بهار مواجه شده است. این موضوع اثر محسوسی بر سودآوری نفت سپاهان و دیگر روانکاران دارد و باید در انتظار تعیین تکلیف این ابهام برای روانکاران بود.پتروشیمی پردیس سال مالی خود را با فروش ۱۶۸ میلیارد تومانی در شهریور به پایان رساند. این شرکت برخلاف دو ماه میانی تابستان نتوانست چندان در بخش فروش پرفروغ ظاهر شود.
«شپدیس» در بهار با فروش ۱۳۲۴ میلیارد تومانی سود ۱۶۱ تومانی به ازای هر سهم محقق کرده بود که از این مقدار حدود ۳۰ تومان سود به درآمدهای عملیاتی و غیرعملیاتی اختصاص داشت؛ عمدتا مربوط به تسعیر ارز. پتروشیمی پردیس در آخرین فصل از سال مالی منتهی به شهریور ۹۸ با فروش ۱۶۴۴ میلیارد تومانی همراه شده است. در چنین شرایطی باید در انتظار صورتهای مالی این شرکت در ماههای آینده و در ادامه برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه این شرکت بود.
در گروه خودرو نیز معاملات داغ سهام را شاهد بودیم. در معاملات دیروز مهلت پذیرهنویسی حق تقدم سهام گسترش سرمایهگذاری ایرانخودرو به پایان رسید. در یک اتفاق جالب روز گذشته حق تقدمهای استفاده نشده با اختلاف فاحش نسبت به قیمت سهم اصلی به فروش رسید. اختلاف قیمت سهام و حق تقدم (با لحاظ قیمت اسمی ۱۰۰ تومانی هر سهم) به بیش از ۳۰ درصد رسیده بود.
به این ترتیب درحالیکه سهم در بازار در سطوح بیش از ۹۵۰ تومان با صف خرید همراه بود احتمالا سهامدار عمده در حال عرضه «خگسترح» با قیمت ۶۳۰ تومان بود.
به این ترتیب با احتساب ۱۰۰ تومان قیمت اسمی که در زمان خرید حق تقدم از حساب خریدار کسر میشود اختلاف ۳۰ درصدی را شاهد بودیم. با این حال معاملهگران علت شکلگیری چنین اختلافی را در احتمال طولانی شدن رویه ثبت افزایش سرمایه این شرکت میدانند.
روز گذشته نیم ساعت مانده به پایان مهلت پذیرهنویسی با فروش کامل ۵۴۷ میلیون حق تقدم استفادهنشده در مدت زمان یک ماه این شرکت آماده ثبت افزایش سرمایه شد. «خگسترح» بیشترین ارزش معاملات خرد روز گذشته را با فروش حدود ۱۸۵ میلیون حقتقدم استفاده نشده به ارزش حدود ۱۱۷ میلیارد تومان در اختیار داشت.
رویه اتفاقات غیرعادی دیروز با شفافسازی «دابور» به اوج خود رسید. روز گذشته داروسازی ابوریحان از تعلیق افزایش سرمایه در دست اقدام شرکت از محل آورده نقدی خبر داد. در شفافسازی که روز گذشته روی کدال نشست داروسازی ابوریحان به تجدید ارزیابی زمین براساس دستور سهامدار عمده (تیپیکو) اشاره کرده است.
بر این اساس افزایش سرمایه جدید با در نظر گرفتن مجموع افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی، آورده نقدی و مطالبات در دستور کار قرار خواهد گرفت. درحالیکه افزایش سرمایهها بهانهای برای رشد قیمتی سهام بسیاری از شرکتها در ماههای اخیر بودهاند در شرایط کنونی زمزمهها از افزایش سرمایه شرکتهای مختلف میتواند بهانه کافی در حفظ ارزش بالای معاملات در اختیار معاملهگران قرار دهد.
این موضوع باعث شده تا سهام به رغم عدم توجیه بنیادی کافی برخلاف نظر تحلیلگران مسیر صعودی را در پیش بگیرد. سهام خودرویی روز گذشته با ارزش بالای معاملات همراه بود و درحالیکه وضعیت بنیادی ضعیف آنها بر هیچکس در بازار پوشیده نیست، شاید مهمترین بهانه نوسان قیمتی سهام خودرویی را میتوان انتظار برای افزایش سرمایههای این گروه عنوان کرد. موج افزایش سرمایه عمده گروههای بورسی را در بر گرفته است و در چنین شرایطی بهانه کافی برای داغ کردن سهام مهیا است.
در نتیجه با وجود تمامی نظرات مخالف در برابر صعود سهام همچنان با ارزش معاملات ۲۵۰۰ میلیارد تومانی نباید انتظار واکنش منطقی را از بازار داشت. با این حال همچنان این سوال مطرح میشود که اگر کل شرکتهای بازار سهام به افزایش سرمایه از تجدید ارزیابی اقدام کنند الگوی رشد قیمتی برای همه آنها تکرار میشود؟
برای مثال آمار نامناسب تولید ایرانخودرو روز گذشته منتشر شد و سایپا نیز با وجود بهبود محسوس تولید و فروش محصولات اما عمده تمرکزش بر تولید خانواده پراید بوده است.
در چنین شرایطی علت استقبال از سهام خودرویی قطعا به وضعیت عملیاتی این شرکتها مرتبط نیست و همین موضوع نگرانی را برای تحلیلگران بهوجود آورده است. با این حال در حجم بالای نقدینگی احتمالا رفتار هیجانی بازار ادامه پیدا کند.
منبع: دنیای اقتصاد
نظرات