تجارتنیوز بررسی کرد:
رشد ۵۵۰۰ واحدی بورس ونزوئلا در سال ۲۰۱۹
شاخص بورس ونزوئلا، کشوری که سالهاست با ابرتورم دستوپنجه نرم میکند، در سال 2019 حدود پنج هزار و 521 درصد رشد کرده است. اما چه عواملی موجب رکوردشکنیهای شاخص بورس در این کشور شده است؟
بر اساس گزارشها شاخص بورس ونزوئلا در سال 2019 حدود پنج هزار و 521 درصد رشد کرده است.
به گزارش تجارتنیوز ، در حالیکه شاخص بورس این کشور (IBVC) در دسامبر سال 2018 در سطح هزار و 605 واحد قرار داشت، در آخرین روز از دسامبر 2019، به سطح 90 هزار و 224 رسید.
این در حالی است که ونزوئلا در سالهای اخیر با ابرتورم دستوپنجه نرم میکند و بر اساس آخرین رتبهبندی شاخص فلاکت، برای پنجمین سال متوالی رتبه اول فهرست را به خود اختصاص داده است.
نمودار زیر روند شاخص بورس ونزوئلا از دسامبر 2018 تا فوریه 2020 نشان میدهد:
رشد 5500 واحدی شاخص بورس ونزوئلا در سال 2019
بولیوار، پول ملی ونزوئلا بهقدری بیارزش شده که بر اساس گزارش اخیر رویترز ، بیش از 52 درصد از اقلام اساسی از جمله غذا و پوشاک در کاراکاس، به یورو و دلار خریدوفروش میشود. این رقم در شهرهای مرزی حدود 90 درصد است.
اما علیرغم ابرتورم و نرخ بیکاری، چه عواملی موجب رکوردشکنیهای شاخص بورس در این کشور شده است؟
واقعیت این است که در شرایط فعلی ونزوئلا، شرکتهای این کشور هیچگونه فعالیتی ندارند. جریان نقدینگی کسبوکارهای کوچک و محلی و همچنین سرمایههای شخصی به بورس برای حفظ پساندازها از سقوط ارز و تورم، منجر به رشد بازار سهام شده است.
به طور کلی تا زمانی که تورم قابل پیشبینی است، از آنجا که نگرانی برای ناپایداری و عدم اطمینان وجود ندارد، میتوان ریسک سهم را بر اساس ارزش اسمی پیشبینی کرد. اما زمانی که نرخ تورم غیرقابل پیشبینی باشد، شرایط کاملا متفاوت است.
در شرایط تورمی سود اسمی شرکتها و به دنبال آن قیمت اسمی سهام افزایش مییابد. این در حالی است که از ارزش ذاتی هر سهم کاسته میشود.
از سوی دیگر، در شرایطی که نگرانیهای اقتصادی وجود دارد، جو سرمایهگذاری پررنگ میشود و بازار نقدشونده بورس در مقایسه با سایر بازارها برای سرمایهگذاران جذابتر است.
به عبارت دیگر، بازار سهام از جمله بازارهای مالی است که میتواند به حفظ ارزش پول در مقابل تورم کمک کند. به همین دلیل، رشدهای تورمی در بازار سرمایه تنها برای هماهنگی با قیمتهای نسبی صورت میگیرد؛ در حالی که این رشد هیچ رفاهی برای اقتصاد کشورها به ارمغان نمیآورد.
بنابراین، بازار سرمایه در کشورهایی چون ونزوئلا نشاندهنده واقعیات اقتصادی آن کشور نیست. وابستگی اقتصاد این کشور به نوسانات ارزی معمولا تاثیر قابل توجهی بر رشد شاخص بورس این کشور دارد.
افت ارزش پول مهمترین دلیل افزایش رشد اسمی قیمت سهام است. در ونزوئلا نرخ ارز رسمی با نرخ واقعی در بازار متفاوت است. تحلیلگران معتقدند، تا زمانی که دلار چندنرخی وجود داشته باشد و از سوی دولت کنترل شود، بازار سرمایه هم رشد اسمی خواهد داشت و برخی از آن سود میبرند. اثرات مخرب این روند بر بورس اما در بلندمدت خود را نشان خواهد داد و به هیچ وجه به نفع اقتصاد نیست.
شاخص بورس ونزوئلا از ابتدای 2020 تاکنون هم شاخص رشد 14.4 درصدی بوده است. در حال حاضر شاخص IBVC در سطح 103 هزار و 306 قرار دارد.
در ایران هم علیرغم تحریمهای یکسویه ایالات متحده، شاخص بورس تهران، شاهد بیشترین رشد در سال ۲۰۱۹، در مقایسه با سایر شاخصهای بورس در جهان بوده است.
رشد ۱۹۵ درصدی شاخص بورس تهران در حالی رخ میدهد که تمامی شاخصها حکایت از تضعیف وضعیت اقتصادی این کشور دارند.
به عقیده کارشناسان این حوزه، به دلیل اشتیاق تبدیل نقدینگی به دارایی به همراه جو روانی رکوردشکنیها، بیشتر سهمها رشد کردهاند؛ حتی سهمهایی که از نظر بنیادی ضعیف هستند.
اما این روند صعودی بیش از آنکه ناشی از سودآوری شرکتها و بهبود تولید و فروش آنها باشد، از افزایش انتظارات تورمی و رشد اسمی قیمتها در این بازار نشات گرفته است.
نظرات