کد مطلب: ۶۰۴۶۸۷

۴ پیش‌بینی از آینده بورس

۴ پیش‌بینی از آینده بورس

دلار کانال ۳۰‌هزار تومانی را نیز از آن خود کرده، اما در بورس جنب و جوش گذشته مشاهده نمی‌شود. در حالی که اهالی بازار سرمایه و سهامداران انتظار داشتند با رشد دلار شاهد افزایش تقاضا برای سهام دلاری خود باشند، اما همان رویه گذشته را شاهد بودند.

به گزارش تجارت‌نیوز ، آمارها نشان می‌دهد، در چهار روز کاری این هفته، با وجود رشد بیش از پنج درصدی اسکناس آمریکایی، شاخص کل سهام ۱۸/ ۰‌درصد عقب نشسته است. نماگر هم‌‌‌وزن نیز که نمایی واقعی‌‌‌تر از مجموعه سهام بورسی را به نمایش می‌‌‌گذارد، با افت ۷/ ۱درصدی مواجه شده و خروج سرمایه‌‌‌های حقیقی از گردونه معاملات سهام ادامه داشته است.

همگرایی دلار و بورس همیشه همزمان نیست

حسام حسینی، کارشناس بازار سرمایه

این اتفاق به صورت تاریخی با هم افتاده و دوره‌‌‌‌‌‌هایی بوده که دلار رشد داشته، اما بورس درجا ‌‌‌زده است. تا اواسط سال ۹۱ هم این اتفاق بود و با وجود رشد دلار، شاخص کل بورس رشدی نداشت، ولی نکته‌‌‌ای که وجود داشت این بود که همه اینها در مراحل اولیه رشد دلار بود؛ یعنی تازه سیکل صعودی بزرگ را شروع کرده بود و بقیه دارایی‌‌‌ها همراه نشده بودند، اما به‌مرور همراه و هم‌‌‌جهت شدند.

معمولا در میانه‌‌‌‌‌‌های سیکل رشد دلار همه بازارها با رشد دلار همگرا می‌‌‌شوند، اما در مقطع فعلی هنوز این اتفاق نیفتاده است و دلار و بورس همگرا نشده‌‌‌اند.

یکی از دلایل این امر می‌تواند بدبینی اهالی بازار به رشد ادامه‌‌‌دار دلار باشد؛ یعنی این رشد را رشد موقت می‌‌‌دانند و انتظار دارند نهایتا توافق هسته‌‌‌ای شکل بگیرد و دلار به قیمت‌های پایین‌‌‌تر برسد. البته احتمالا این آینده‌‌‌نگری که فعالان بازار انتظار داشته باشند، دلار هر قدر هم بالا برود نهایتا با توافق هسته‌‌‌ای، قیمت آن به پایین‌‌‌‌‌‌تر از اعداد فعلی خواهد رسید، بعید است و بنابر شواهد، اجماع کلی روی این نظر وجود ندارد. هرچند برخی چنین نظری دارند، ولی در اقلیت هستند، نه اکثریت که بخواهند روی روند بازار اثر بگذارند.

دلیل بعدی و منطقی‌‌‌تر برای این اتفاق به سیاست‌‌‌های انقباضی دولت بازمی‌گردد. سیاست‌‌‌های انقباضی، در همه دارایی‌‌‌‌‌‌ها رکود ایجاد کرده است و شاهدیم که بقیه دارایی‌‌‌ها هم پا‌‌‌به‌‌‌پای دلار رشد نمی‌‌‌کنند؛ یعنی ملک و سایر بازارها هم پا‌‌‌به‌‌‌پای دلار رشد نکرده‌‌‌اند. درباره بازار سرمایه این اتفاق حتی در جهت معکوس بوده است که جای تعجب دارد. بقیه بازارها یعنی ملک و خودرو هم کاملا موافق دلار رشد نداشته‌‌‌اند و با شیب کمتری رشد می‌کنند، اما بورس کاملا معکوس است و منفی عمل کرده است.

البته این رابطه از جایی به بعد قطع خواهد شد؛ اگر رشد دلار تداوم داشته باشد، این ارتباط قطع خواهد شد. اگر ترس حاکم بر بازار از بین برود، شاهد رشد بورس هم خواهیم بود.

سیگنال رشد دلار برای بورس

محمد نوربخش، کارشناس بازار سرمایه

اکنون دلار و بازار سهام هم‌‌‌جهت نیستند. برای تحلیل این اتفاق نباید فقط یک متغیر را دید. همین که نتیجه مذاکرات احیای برجام همچنان نامشخص است، سیگنالی برای رشد دلار بوده و می‌‌‌بینیم که قیمت دلار از ۳۰‌هزار تومان هم گذشته است.

اما این اتفاق یک ریسک بزرگ هم برای بازار در پی خواهد داشت و آن کسری بودجه دولت است. بخشی از کسری بودجه دولت باید از سمت شرکت‌ها تامین شود و دولت جز این کار هیچ راهی ندارد. اکنون بازار بیشتر نگران این است که این کسری بودجه بیش از حد از جیب شرکت‌ها تامین شود. به نظر می‌رسد اگر دلار روند رو به رشد خود را ادامه دهد (که ما انتظار داریم ادامه دهد) و وضعیت بودجه دولت هم مشخص شود، بورس هم روند صعودی خود را شروع کند.

بنابراین باید همه عوامل را با هم دید. اکنون سیگنال منفی مذاکرات، نگرانی درباره کسری بودجه را هم بیشتر کرده که زنگ خطری برای شرکت‌هاست. اما این اتفاق در بلندمدت یا حداقل در میان‌‌‌مدت مانع رشد بازار نخواهد شد. بعد از مدتی، اگر رشد دلار ادامه داشته باشد، بازار سرمایه هم رشد خود را شروع خواهد کرد و در این اتفاق شکی نیست.

نیم‌‌‌نگاه سرمایه‌گذاران به دور بعدی مذاکرات هسته‌‌‌ای

مهدی ساسانی، کارشناس بازار سرمایه

معمولا زمانی که دلار رشد می‌کند، شاخص کل بورس هم رشد می‌کند و همگرایی با هم دارند. اما در این مدت با اینکه شاهد رشد دلار بودیم ،روند رشد شاخص بورس با دلار واگرا بوده است.

البته باید به این نکته توجه کرد که بورس و دلار همیشه در یک مقطع زمانی با هم همگرا نمی‌‌‌‌‌‌شوند و گاهی یک تاخیر زمانی اتفاق می‌‌‌افتد. در مقاطعی شاهد بودیم که بورس بالا می‌‌‌رفت، اما دلار افت داشت یا بالعکس؛ یعنی رشد دلار به سمت بالا بوده اما شاخص کل بورس درجا ‌‌‌زده و بعد از مدتی خودش را با رشد دلار تطبیق داده است؛ یعنی دلار و بورس الزاما همزمان با هم بالا نرفتند و به مرور زمان همگرا شدند. الان هم این اتفاق افتاده و از سوی دیگر برخی انتظار دارند نرخ دلار نزولی شود.

اگر این اتفاق بیفتد که درجا زدن بازار توجیه دارد اما اگر دلار برنگردد و همچنان به رشد خود ادامه دهد حتما شاخص کل بورس هم خودش را به سمت بالا هدایت می‌کند و با دلار هم‌‌‌مسیر می‌شود.

با این حال در شرایط فعلی به نظر می‌رسد شانسی برای موفقیت مذاکرات وجود نداشته باشد؛ مگر آنکه دو طرف مذاکره‌‌‌کننده از مواضع خود در جلسات آینده در هفته‌‌‌های بعد کوتاه بیایند و تغییر رویه دهند و بر سر مسائل جدید مذاکره کنند؛ یعنی شاهد توافق جدید باشیم.

در این حالت می‌توانیم بگوییم که در مسیر مثبت گام برداشته‌‌‌ایم. اما با شرایط فعلی انتظار اینکه مذاکرات موفق شود وجود ندارد. فعلا در مذکرات هسته‌‌‌ای نقطه مثبتی دیده نمی‌شود.

ترس بورس از آینده

مهدی دلبری، کارشناس بازار سرمایه

متاسفانه در چهار ماه اخیر که دولت جدید مستقر شده است تمرکزش را بر برقراری ارتباط با مردم در سفرهای استانی و بهبود روابط خارجی گذاشته است و توجه زیادی به انتشار پول، افزایش نرخ بانکی و همینطور نحوه کسری‌بودجه نداشته است. متغیرهای پولی متغیر‌هایی هستند که اگر احتیاط نشود می‌تواند کل عملکردها را تحت‌‌تاثیر قرار دهد. در چند‌ماه اخیر شاهد بالاترین نرخ سود بانکی، بالاترین نرخ اوراق خزانه و بالاترین نرخ بازار بین‌بانکی را شاهد باشیم.

این سیکل در دوره‌های گذشته هم تجربه شده است. معمولا در مقطعی افراد شرکت‌ها و نهادها در بانک‌ها و اوراق سپرده‌‌گذاری می‌کنند اما زمانی که نرخ بسیار بالا می‌‌رود، ریسک نگهداری اوراق و منابع در بانک‌ها نیز افزایش می‌‌یابد.

در عین حال در حال‌حاضر فاصله دلار نیما و آزاد زیاد شده تا احتمال افزایش نرخ دلار نیمایی وجود داشته باشد تا بتواند کمی از فاصله ۲۳‌ درصدی خود را با دلار آزاد کم کند. هرچند صادرکننده از این شرایط منتفع می‌شود اما سودی که وارد‌‌کننده‌‌ها می‌‌برند، رفته‌‌رفته کم خواهد شد و اثرات افزایش قیمت دلار نیما در کالاهای مختلف نمود پیدا خواهد کرد.

قیمت‌گذاری دستوری از دیگر موانع بازگشت مسیر سهام است. دولت برخلاف شعار‌هایی که داد به‌دنبال سیاست سرکوب قیمت‌ها حرکت کرده و همزمان ارزش پول را مدیریت نکرده است. اگر به لحاظ تاریخی بررسی کنیم معمولا این‌گونه است که ابتدا نرخ بهره حرکت می‌کند، بعد نرخ دلار، سپس تورم و پس از آن شاخص‌کل بورس. در حال‌حاضر نیز به‌نظر می‌رسد این رویداد در حال تکرار است. نرخ بهره در یک سال گذشته رشد داشته، سپس دلار رشد خواهد کرد و بعد ما رشد دیگری در کالاها خواهیم داشت و نهایتا از محل افزایش فروش شرکت‌ها می‌‌توانیم شاهد این باشیم که سود شرکت‌ها افزایش یافته و شاخص‌کل نیز در همین راستا خود را بالا خواهد کشید.

نسبت قیمت به درآمد گذشته‌نگر بازار سهام در حال‌حاضر نزدیک به محدوده دی‌ماه ۸۸ است اما سیاست سرکوب قیمت‌ها، پابرجا ماندن اقتصاد دستوری و البته فضای انتظاری و بی‌‌اعتمادی حاکم بر بازار سهام مانع از افزایش تقاضا در تالار شیشه‌‌ای شده است.

منبع: دنیای اقتصاد

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • ناشناس

    بورس ایران اصلا” و ابدا” به دلار وابسته نبوده و نخواهد بود. اگه وابسته بود تو این چند مدت که دلار افزایشی بوده ، دلار در جهت مخالف آن حرکت نمی کرد. دلار رشد خود را کرده و اکنون نوبت بورس هست. بورس تا پایان سال روند روبه رشد را طی خواهد کرد. این خط و این نشان.

    • ناشناس

      داداش آخراشیم
      دقیقا کی رشد میکنه

  • ناشناس

    رشد بورس دو رکن اصلی دارد:
    مهمترین رکن رشد بورس “عملکرد شرکت ها و صنایع سهامی” است که با توجه به سوددهی خوب اکثر شرکت ها و افزایش سرمایه چندین برابری آنها نسبت به سال های قبل می توان گفت این رکن حفظ شده است.
    دومین رکن رشد بورس ورود نقدینگی اصولی است یعنی وقتی جمع کثیری از سهام داران، سهام خریداری می کنند در ابتدا ورود حجم بالای نقدینگی باعث ایجاد حباب در سهام می شود که اگر سرمایه گذار اجازه دهد تا شرکت ها از پول های ورودی جهت گسترش مبادلات تجاری و مالی خود با شرکای داخلی و خارجی استفاده بهینه ببرند این حباب نقدینگی به ارزش ذاتی تبدیل شده و سهام رشد ذاتی خوبی می کند ولی اگر به فاصله کوتاهی از سرمایه گذاری، دائما در صف ورود و خروج باشیم و بخواهیم با نوسانگیری از بازار نفع ببریم فرصت استفاده از پول های ورودی توسط شرکت ها را گرفته و شاخص را وارد کانال نوسانی می کنیم چیزی که در یک سال و ۴ ماه اخیر شاهد آن بودیم.
    طبق گفته کارشناسان در ۱۰ روز اخیر، نزدیک به سه هزار میلیارد نقدینگی توسط حقیقی ها از بازار خارج شده دیروز هم نزدیک به ۳۰۰ میلیارد خروج پول حقیقی از بازار داشتیم در حال حاضر به نظر می رسد که این عامل مجال رشد شاخص را گرفته و جالب است که همین افراد گلایه می کنند که چرا شاخص رشد نمی کند !!!!! خب برادر از صف فروش هیجانی خارج شو و سهام داری کوتاه مدت (نوسانگیری) را کنار بگذار تا شاخص به ثبات برسد و اعتماد پول های هوشمند جلب شود و رشد شاخص آغاز شود.
    به نظر می رسد که اگر به جای رشد قیمت دلار ملاک اصلی در رشد شاخص بورس را “عملکرد شرکت ها و رفتار سهام دارانشان” قرار دهیم بهتر باشد چون رشد دلار سایر بازارهای موازی را هم بالا می برد و چون آن بازارها نسبت به بازار سرمایه رشد بیشتری خواهند کرد ممکن است پول های هوشمند به سمت آن بازارها هدایت شوند.

    • ناشناس

      بیکاری واقعا شما؟اینقدر نوشتی کی بخونه؟

    • وقت طلا

      کم گوی و گزیده گوی چون در …سخن باید کوتاه و خلاصه باشه

  • ناشناس

    کاری کردین که کسی رقبت به سرمایه گذاری دربورسوو نداشته باشه مگر اینکه عقلشوو از دست داده باشه پول بیاره تو بورس خیلی جالبه وقتی دوتا سهم مثبت میخوره شاخصوو چند هزار واحد میارن بالا وقتی کل نمادها صف فروشن فقط یکی دوهزار واحد افت نمیدون چه فکری میکنن فکر کنم شاخص دوملیونم ببرن ما نصف ضررامون جبران نشه

    • ناشناس

      از اولشم نمیخواستن مردم تو بورس باشن اونا میگن پولاتونو بذارید صندوق که یه چند غازم بهتون بدیم بعد سودهای میلیاردی بورس واسه ما که ببریم اون ور آب عشق و حالمونو بکنیم کرده و به ریش مردم بخندیم

  • ناشناس

    خساپا بعد از یکماه پولای مردمو به گروگان گرفتن امروز ۳درصد سود داد اونم شنبه پس میگیره واین است بورس ما خدایا خودت به دادمون برس

  • ناشناس

    بورس مردم بیچاره کرد پول مردم اقا زادها بالا کشیدن بیچارگی برای همه به وجود اورد

  • ناشناس

    بازار سرمایه ایران مثل کسی شده که در حال غرق شدن و نفسهای آخرشو میکشه و برای نجات خودش دست و پا میزنه
    متاسفم برای مدیران نادانی که نظام اقتصادی کشور رو کنترل میکنند که با سیاستهای اشتباه خود در بازار سرمایه خود کشی اقتصادی کردند و بزرگترین لطمه رو به اقتصاد کشور زدن و با سوء استفاده از اعتماد مردم و از بین بردن سرمایه مردم بزرگترین پشتوانه برای رشد اقتصادی کشور یعنی سرمایه مردم رو از دست دادند و باعث شدند مردم سرمایه خودشون رو به بازارهای دیگه ببرن مثل ارز دیجیتال که هیچ تاثیری در رشد اقتصادی کشور نداره

  • ناشناس

    مفت فروشها تمام شدن
    بازارخسته شده
    سیاست عوض شده
    رشد بورس قطعی شده
    فقط با عقل در رنج مثبت بفروشید

  • ناشناس

    اصلا به دلار ربط نداره هر روز دلار داره میره بالا ولی بورس همچنان درجا میزند.فقط بورس دستوری شده و همه اعتمادی که مردم داشتن از بین رفته.و الانم همه میخوان به پول خودشون فقط برسن و در برن.اونم بعد یک سال ضرر.که هر چی به غیر سهام میخریدیم تا الان پولمون چند برابر شده بود.واقعا متاسفم برا خودمون که به دولتمردان اعتماد الکی کردیم

  • ناشناس

    رییسی خیلی سریع و انقلابی فکری به حال بورس کنید به خدا پول بازنشستگی همسر جان را در بورس به فنا دادم حالا هم پولش رو میخواد .
    ای که دستت می‌رسد کاری بکن

  • ورشکسته

    همه پس اندازمون رو دو دستی تقدیم کردیم، البته نه با میل باطنی بلکه با دزدی