ماجدی مطرح کرد:
مراقب اقدامات خودسرها در خارج از کشور باشیم/ spv منتظر نظر آمریکا است
یک دیپلمات سابق کشور گفت: اروپاییها تلاش دارند سازوکار SPV را با توافق آمریکاییها تدوین کنند و در همین چارچوب مذاکراتی را با دولت واشنگتن انجام دادهاند.
به گزارش تجارتنیوز، علی ماجدی سفیر سابق ایران در آلمان حدود دوماه پیش در پی اجرای قانون منع به کارگیری بازنشستگان، مسئولیت سفارت ایران در آلمان را به کاردار تهران در این کشور اروپایی غربی واگذار کرد و راهی کشور شد.
*اروپاییها میخواهند سازوکار SPV را به نحوی طراحی کنند که این سازوکار اجرایی و عملیاتی شود و شرکتها بتوانند در چارچوب این ساز و کار فعالیت کنند، در همین راستا موافقت ضمنی آمریکا را نیز لازم دارند؛ چراکه آنها به خوبی میدانند که اگر این توافق حاصل نشود اجرای SPV مشکل خواهد بود.
اروپاییها به دنبال اخذ موافقت آمریکاییها در مورد spv هستند
*در اروپاییها اراده سیاسی برای حمایت و حفظ برجام وجود دارد اما اجرای این اراده سیاسی باید با توافق آمریکا همراه باشد. آنها از نظر گفتاری و رسانهای از برجام حمایت کردهاند و این حمایت واقعی است؛ چرا که نگاه آنها به این توافق یک نگاه امنیتی است و اروپا در کنار آمریکا، چین و روسیه صحنه گردان مذاکرات برجام بودند؛ بنابراین طبیعی است که اروپایی ها بخواهند این دستاورد را از نظر سیاسی و اقتصادی حفظ کنند، اما در صحنه اقتصادی آن چه که ما مشاهده میکنیم در هم تنیدگی ساختار اقتصادی اروپا با آمریکا و نقش بلامنازع دلار در سیستم مالی و بانکی دنیا است.
*لذا تا آن جایی که من اطلاع دارم اروپاییها تلاش دارند که ساز و کار SPV را با توافق آمریکاییها تدوین کنند و در همین چارچوب مذاکراتی را به صورت منظم با دولت واشنگتن انجام دادهاند. آنها میخواهند که دولت آمریکا را متقاعد کنند که سازوکاری ایجاد شود که اروپاییها بتوانند با ایران همچنان بده بستان مالی داشته باشند. البته نه به گستردگی سابق و اگر تاکنون spv اجرایی و عملیاتی نشده به این علت است که اروپایی ها در مذاکراتشان با آمریکا به توافق نرسیدهاند.
*در صحنه اقتصادی دنیا باید نقش دولتها و شرکتهای تجاری را از یکدیگر تفکیک کرد. اگر دولتها ساز و کاری را مشخص میکنند، این شرکت ها هستند که مبادلات اقتصادی را انجام میدهند؛ بنابراین باید این ساز و کار را بپذیرند و آن را انجام دهند، ولی اگر شرکتها مشاهده کنند که در پی این ساز و کار منافعشان تامین نمیشود و حتی ممکن است مورد تنبیه و جریمه کشوری همچون آمریکا واقع شوند طبیعی است که از اجرای این ساز و کار سر باز میزنند و دولتها نیز نمیتوانند آنها را مجبور کنند که این ساز و کار را اجرایی و عملیاتی کنند.
*با توجه به این موضوع اروپایی ها میخواهند سازوکار SPV را به نحوی طراحی کنند که این ساز و کار اجرایی و عملیاتی شود و شرکتها بتوانند در چارچوب این ساز و کار فعالیت کنند، در همین راستا موافقت ضمنی آمریکا را لازم دارند. آنها به خوبی میدانند که اگر این توافق حاصل نشود اجرای SPV مشکل خواهد بود.
*باید به این موضوع توجه داشت که عرصه بینالملل، عرصه بده بستان است و در قضیه SPV نیز با توجه به بده بستان هایی که وجود دارد معلوم نیست که چه موقع این ساز و کار نهایی میشود و اگر نهایی نیز شد به چه میزان اجرایی میشود؟ جزئیات در این زمینه بسیار مهم است و همین کار را سخت میکند، به قول آلمانیها "شیطان در جزئیات است". در اراده اروپاییها جهت ایجاد SPV تردیدی نیست اما قدرت و توان اروپایی ها در این زمینه کم است، از دیگر سو آنها میخواهند وقتیSPV اعلام میشود، زمینه برای اجرایی شدن داشته باشد هر چند که دامنه آن محدود و کوچک باشد.
*عملا دامنه اختیارات ما به خصوص در بحث ساز و کارهای مالی و انجام مبادلات تجاری مرتبا در حال محدود شدن است. طرف های مقابل سعی میکنند ساز و کار مالی ما را کانالیزه و محدود کنند و ایران را در تنگنا قرار دهند. این سیاست اصلی آمریکاییهاست و اروپاییها نیز نمیتوانند به راحتی در برابر این موضوع ایستادگی کنند؛ چراکه محدودیتهای خاص خود را دارند، ولی من معتقدم که این ساز و کار صرفا به موضوع نفت در برابر غذا خلاصه نخواهد شد.
* شما در سخنان خود بارها به موضوع محدودیت اروپا در اجرای این ساز و کار اشاره کردید ولی واقعیت در صحنه جامعه ما این است که وضعیت اقتصادی کشور آشفته است و اگر بخواهیم شعار را کنار بگذاریم تحریم ها بر روی زندگی مردم ایران تاثیر جدی گذاشته است. اگر در زمان برجام یک انتظار نادرستی در رابطه با تاثیرات این توافق بین المللی بر روی زندگی اقتصادی مردم به وجود آمد به نظر میرسد در مورد SPV نیز چنین وضعیتی در حال شکلگیری است، چنان که برخی از مردم فکر میکنند که اجرای این ساز و کار تاثیر عمدهای در حل مشکلات اقتصادی و ناکارآمد کردن تحریمها دارد. نظر شما در مورد این انتظار به وجود آمده چیست و کشورباید در برابر این موضوع چه کند؟
یک سال اول اجرای برجام را از دست دادیم
*من هم پذیرای این موضوع هستم که از برجام یکسری انتظاراتی وجود داشت که این انتظارات قابل تحقق نبود و در ظرفیت برجام نیز نبود. اما با اجرای این توافق تحولاتی نیز رخ داد از جمله این که دست ما برای فروش نفت باز شد و تعدادی از شرکت های اروپایی برای حضور در بازار ایران به کشورمان سفر کردند و اقداماتی را در این زمینه انجام دادند.
*در ارتباط با فاینانس و تامین مالی پروژه ها نیز مذاکرات و توافقات خوبی صورت گرفت ولی ما نتوانستیم در عمل در این زمینه توفیقی به دست بیاوریم. در آلمان، ژاپن و ایتالیا توافقات خوبی در این زمینه به دست آمد ولی عملیاتی نشد که البته غیر از مسائل داخلی و ضعف هایی که وجود داشت بحث آمدن ترامپ و صحبتهایی که علیه این توافق مطرح کرد در این زمینه موثر بود چرا که تمام کانال های مالی منتظر بودند که ببینند عملا دونالد ترامپ چه سیاستی را برابر برجام اتخاذ میکند.
اروپایی ها با یک دوگانگی در سیاست ایران مواجه شدهاند
*اروپاییها در مورد ادعاهایی که مطرح کردهاند اسنادی آورده اند که ما نمی توانیم آن را به راحتی رد کنیم. گرچه آنها نیز نمیتوانند این اسناد را به راحتی اثبات کنند. ما میبینیم در هنگامی که آقای روحانی به اتریش سفر میکند مسائل آلمان رخ میدهد. قبل از آن نیز مسائل دیگری وجود داشت. آنها با یک دوگانگی در سیاست ایران مواجه شدهاند، آنها شواهدی برای ادعاهای خود دارند که میتوانند بر روی آن دست بگذارند و در این جا است که من میگویم این اقدامات این احساس اعتماد و امنیت را دچار مشکل میکند.
*روابط بینالملل مبتنی بر احساسات نیست بلکه مبتنی بر واقعیت است و یک حرکت اشتباه هر چند کوچک میتواند این احساس امنیت را از بین ببرد. ما در داخل کشور با موضوعی همچون "عملیات خودسرانه" مواجه هستیم، آیا میتوانیم منکر شویم که در خارج از کشور نیز نمونهای از این اتفاقات رخ نمیدهد؟ عملیاتهایی که اعتماد را دچار خدشه میکند.
دستگاههای امنیتی نسبت به انجام اقدامات خودسرانه عدهای در خارج از کشور به اسم ایران هوشیار باشند
*حداقل شاید بتوان گفت این عملیاتها به نام ایران صورت میگیرد. ببینید کار جاسوسی با برخی از اقدامات متفاوت است. مثلا در مقطعی مطرح شد که آمریکایی ها از آلمان جاسوسی میکنند و حتی گوشی تلفن خانم آنگلا مرکل را نیز شنود میکنند. دو کشور آلمان و آمریکا با توجه به هژمونی برتر دولت واشنگتن سعی کردند که جزییات این موضوع چندان بر ملا نشود و بدون این که در مورد آن سر و صدای چندانی ایجاد کنند به مرور آن را حل کردند و تلاش کردند که دیگر چنین اتفاقاتی رخ ندهد اما وقتی که در رابطه شما با کشورهای اروپایی در یک دوره سه، چهار ساله چندین مورد از این گونه مسائل رخ میدهد و از دیگر سو آن رابطه تنگاتنگ نیز وجود ندارد این مسائل مشکلاتی را ایجاد میکند و اعتماد و امنیتی که باید وجود داشته باشد را از بین میبرد.
*ما نیاز داریم که یک نوع احساس امنیت و اعتماد نسبت به ایران در دنیا ایجاد کنیم و از انجام مواردی که باعث خدشه دار شدن این اعتماد میشود پرهیز کنیم و اگر کسانی مثلا منافقین به نام ایران اقدام به انجام برخی ازعملیاتهای خراب کارانه میکنند، باید بتوانیم آن را اثبات کنیم و این اعتماد را به وجود بیاوریم که این اقدامات در حالی به اسم تهران صورت میگیرد که از سوی ایران انجام نشده است.
*باید آنقدر در دستگاههای امنیتیمان تسلط درباره این موضوعات وجود داشته باشد که اول مطمئن شویم که کسانی در داخل کشور این گونه اقدامات را انجام نمیدهند و اگر اندک ایرانیانی در خارج از کشور به نام ایران این اقدامات را انجام میدهند باید بتوانیم این موضوع را اثبات کنیم. ایجاد اعتماد امری زمان بر است ولی تخریب آن راحت است، متاسفانه برخی فکر میکنند که با انجام برخی از اقدامات خودسرانه میتوانند منافع کشور را تامین کنند در حالی که این اشتباه است. این نشان دهنده قدرت نیست، بلکه ضد قدرت است.
منبع: ایسنا
نظرات