رئیس کل بانک مرکزی در جمع فعالان بخش خصوصی:
من موافق دلار ۴۲۰۰ تومانی نیستم / تاوان خودروسازان را نمیدهم / نرخ سود را نمیتوانیم تغییر دهیم
رئیس کل بانک مرکزی درباره سیاستهای ارزی دولت گفت: من موافق دلار ۴۲۰۰ تومانی نیستم و این نرخ سیاست دولت است.
به گزارش تجارتنیوز ، رئیس کل بانک مرکزی در سومین نشست هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران درباره وضعیت صادرات غیرنفتی گفت: طی هفت ماهه ابتدایی سال جاری که صادرات نفتی ما به شدت کاهش داشته بیش از ۲۰ میلیارد دلار تامین کالای وارداتی داشتیم.
عبدالناصر همتی درباره سیاست دولت در راستای ارز دولتی افزود: من موافق دلار ۴۲۰۰ نیستم و این نرخ سیاست دولت است. بانک مرکزی همه دولت و همه نظام نیست.
او در ادامه درباره وضعیت خودروسازان گفت: چهار هزار میلیارد تومان تسهیلات ریالی و ۸۴۴ میلیون یورو تسهیلات ارزی را به خودروسازان اختصاص دادم که یکساله برگردانند. اما گفتند ما ریسک قیمت ارز را نمیتوانیم، بپذیریم. یک سال گذشت و این تسهیلات را قبول نکردند. آنها ریسک قیمت خودرو را به جان مردم میاندازند اما ریسک ارز را قبول نمیکنند.
همتی تصریح کرد: من تاوان خودرو سازان را نمیدهم؛ چرا که ۴۰ سال است وضعیت آنها همین است.
رئیس کل بانک مرکزی در بخش دیگر سخنانش درباره برگشت ارز حاصل از صادرات تصریح کرد: ۷۱ درصد ارز حاصل از صادرات به کشور برگشته است. از ۳۲ میلیارد دلار تقاضا که ثبت سفارش شده بیش از ۲۰ میلیارد دلار ان تامین شده است. همچنین عرضه ارز بر تقاضا پیشی گرفته است و ۸۰۰ میلیون دلار ارز در سامانه نیما وجود دارد که خریداری ندارد.
همتی همچنین درباره موضع بانک مرکزی در راستای نرخ سود بانکی اظهار کرد: نرخ سود را نمیتوانیم تغییر دهیم و به کمتر از نرخ تورم برسانیم. چون کسی حاضر نخواهد شد با تورم ۳۰ تا ۳۵ درصدی پول خود را در بانک بگذارد.
رئیس کل بانک مرکزی با توجه به شرایط کلی اقتصاد کشور گفت: از مرحله خطر رد شدهايم اما فشار تحریمها همچنان ادامه دارد. در حقیقت هدف آمريكا فروپاشى اقتصاد كشور از سمت پول ملى و تجارت بينالمللى بود كه خوشبختانه موفق نشد.
همتی در ادامه افزود: در شرايط ثبات نسبى هستيم و آرامش بر بازارها حاكم شده، بانک مركزى هم در حد توان پيگير مشكل توليدكنندگان و تجار است. اين امكان را گذاشتهايم كه صادركنندگان ارز را به هر طريقى كه برايشان راحت است وارد چرخه اقتصادى كنند بنابراين صادركنندگان نيز بايد در اين راه كمک حال ما باشند.
او اظهار کرد: آرامش شرايط فعلى، ما را به اين اشتباه نيندازد كه تحريمها را ناديده بگيريم چرا كه در حال حاضر تحريمها به اوج خود رسيده و ذرهاى از فشار بر كشور كم نشده است. ما از مرحله خطر رد شدهايم اما فشار همچنان ادامه دارد.
رئیس بانک مرکزی گفت: تحريم را دور نمىزنيم بلكه تجارت بدون در نظر گرفتن تحريم را آموختهايم. تاكنون بيش از ٢٠ميليارد دلار براى كالاهاى اساسى تامين ارزى داشتهايم و اگر بتوانيم اين روند را ادامه دهيم به موفقيت بزرگى دست يافتهايم. از تاريخ٩٧/١/٢٧ تا ٩٨/٢/٣١ صادركنندگان ٢٥ميليارد يورو يعنى ٧١درصد ارز وارد كشور كردهاند.
کسری موسسات مالی نباید از جیب مردم پرداخت شود
همچنین رییس اتاق بازرگانی ایران با اشاره به لزوم ساماندهی بانکها و موسسات مالی گفت: جبران کسری موسسات مالی و ساماندهی به آنها یک اولویت مهم برای اقتصاد ایران به شمار میرود اما نباید این کسری از جیب مردم پرداخت شود.
غلامحسین شافعی اظهار کرد: اگر بناست کشور به سمت توسعه حرکت کند، بانکها در این مسیر نقش کلیدی دارند.
او ادامه داد: اگر بانکها حرکت درستی داشته باشند این مسیر تسهیل خواهد شد اما در غیر این صورت مشکلات جدیدی نیز شکل میگیرد که به هم ریختگی مالی، فساد و رشد ناهنجاری نتیجه این مسیر غلط است که از سالها پیش رخ داده و همچنان ادامه دارد.
رئیس اتاق بازرگانی ایران همچنین تشکیل کمیته ارزی با همکاری اتاق ایران و بانک مرکزی را محلی برای جلوگیری از اتخاذ تصمیمات هیجانی معرفی کرد.
غلامحسین شافعی تشکیل کمیته ارزی با همکاری اتاق ایران و بانک مرکزی را محلی برای جلوگیری از تصمیمات هیجانی دانست و گفت: بانکها شریان اصلی اقتصادی بوده و خون تازه را در اقتصاد تزریق می کنند که باید با تدبیر آنها را به سمت مناسبی هدایت کرد.
رئیس اتاق بازرگانی ایران افزود: کشورهایی که نتوانستند اهمیت اصلاحات بانکی را حل کنند و اختیارات افسارگسیخته را به بانکها دادند، موفق نبودند.
شافعی گفت: وضع فعلی بخش مالی نه تنها تناسبی با بخشهای مولد ندارد بلکه سبب فربه شدن بسیاری از بخشهای غیر مولد، رشد ناهنجاریهای اجتماعی و به هم ریختگی توزیع درآمد و نیز گسترش زمینههای رانت و فساد شده است.
او با بیان اینکه این ناهنجاری ارثی است که از مدتهای مدیدی در سیستم بانکی به امروز رسیده است، گفت: سیستم بانکی پیش از آنکه به دنبال تخصیص منابع باشد، در صدد تأمین منابع ارز است در حالی که این موضوع محدودیت منابع ایجاد می کند و تخصیصها را دچار مشکل میکند. این در شرایطی است که در ماده ۹۸ برنامه سوم توسعه، بانکها اجازه یافتهاند تا توسط بخش غیر دولتی راهاندازی شوند که هدف آن افزایش شرایط رقابتی در بازارهای مالی، تشویق و پسانداز و ایجاد زمینه رشد و توسعه اقتصادی کشور بوده است.
ادغام موسسات مالی و اعتباری شروع شده
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران تصریح کرد: سوال اینجاست که چرا قانونگذاران و کارشناسان کشور به دنبال اهدافی که برای بانکهای خصوصی در نظر گرفته شده بود، نیستند و اگر ما به اهداف نرسیم اصرار به ادامه این روند چیست!؟ البته حرکتی جهت ادغام موسسات مالی و اعتباری شروع شده که جای تقدیر دارد اما کسریها و کاستیهای این موسسات نباید از جیب مردم پرداخت شود.
او افزود: در اقتصاد مالی نیاز است تامین سرمایه بلندمدت بنگاهها از طریق بورس صورت گیرد و وظیفه بانکها تامین مالی کوتاه مدت باشد. این در شرایطی است که باید به این سوال پاسخ داد که آیا بازار سرمایه در اقتصاد ایران به اندازه کافی سالم و توانمند است. آیا این سهم به نحو شایسته از سوی بورس بررسی خواهد شد؟ در حالی که شناخت ما از بازار سرمایه این اعتبار را تأمین نمیکند.
به گفته رئیس اتاق بازرگانی ایران، اگر میخواهیم بنگاههای تولیدی و صنعتی را توسعه داده و شاهد تبلور اقتصاد مقاومتی باشیم باید بنگاههای نیازمند تامین مالی را با نرخ رقابتی تامین مالی کنیم.
شافعی از رئیس کل بانک مرکزی درخواست کرد: اگر بانک مرکزی مستقل نیست وی به عنوان مدیر عرصه اقتصادی کشور استقلال کارشناسی این بانک را حفظ کند.
او با بیان اینکه رشد پول لزوما منجر به تورم نمیشود، خاطرنشان کرد: این موضوع به سطح اعتماد جامعه به پول و سیاست گذاری های پولی از سوی بانک مرکزی برمی گردد و البته وقتی صحبت از سیاست گذاری پول در کشور می شود، صرفا مدیران بانک مرکزی در نظر نیستند بلکه سیستم بانکی باید تحت نظر رئیس کل بانک مرکزی تمام منویاتایشان را عملیاتی کند.
رئیس اتاق بازرگانی ایران معتقد است: بانکها در صدد بهرهبرداری از شرایط مالی در کشور هستند و در فرصتهایی همچون افزایش نرخ ارز، بهره و خرید و فروش عرضه در بازار نقش آفرینی میکنند در حالی که این موارد ابزار بوده و هدف نیستند بلکه بانکها باید در راستای تحقق اهداف ملی از این ابزارها بهره گرفته و هماهنگیهای لازم را با سایر ابزارهای سیاستگذار داشته باشند.
حجم اقتصاد ایران نیازمند این همه بانک نیست
به اعتقاد شافعی پول نباید از چرخه تولید و اشتغال مولد به چرخه منحرف وارد گردد و لذا لازم است رشد افقی سیستم بانکی متوقف شده و بانکها به سمت افزایش بهرهوری حرکت کند.
او افزود: حجم اقتصاد ایران نیازمند این همه بانک نیست و رقابتهای مخرب در نظام بانکی میتوانند لطمات جبران ناپذیری داشته باشند. بخش عمده مشکلات ما مربوط به مطالبات معوق است که این موضوع زائیده یک اختلال در مبادلات بانکی است به نحوی که نگاهی به آمار چکهای برگشتی نشان میدهد که گلوگاه نقدینگی حاکی از عدم تبدیل کالا به نقدینگی است.
شافعی افزود: تا زمانی که این چرخه تسهیل نگردد مشکلات متعددی بروز خواهد کرد.
رئیس اتاق بازرگانی ایران گفت: شرایط تحریمی فشارهای فزاینده ای در حوزه پولی و ارزی عرضه کرده و تنگناهای به دست آمده به وسیله تحریم بیش از گذشته بر دوش فعالان اقتصادی سوار است که باید از آنها حمایت کرد.
نظرات