امید اسدبیگی، مهرداد رستمیچگینی، مجتبی کحالزاده، جواد بصیرانی و علیاکبر میرزایی حسینزاده متهمان ردیف اول تا پنجم پروندهای هستند که در تاریخ جمهوری اسلامی ایران همتا نداشته است. چند جوان که در ویترین این فساد، ۵/۱ میلیارد دلار از ارز کشور را که میشد برای بیماران خاص، تولید و کالاهای اساسی کشور هزینه کرد، بهراحتی دریافت کردند و با فروش آنها در بازار ارز، به یکی از بزرگترین اختلاسهای تاریخ کشور دست زدهاند.
نکته عجیب ماجرا این است که متهم ردیف اول با کتوشلوار و غروری خاص در جلسات دادگاه حاضر میشود و گویی همه اسنادی که در کیفرخواست وی آمده است، دروغی بیش نیست. شاید پشت این جوان ۳۳ ساله به حامیان و سرویسدهندگانی گرم است که یقین دارد اجازه نمیدهند اتفاقی برای وی رخ دهد، حتی اگر پرونده تخلفات وی ۱۸ جلد باشد!
ماجرای کشف فساد
ابتدای سال ۹۷ و زمانی که اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهور اعلام کرد خرید و فروش دلار در بازار غیرقانونی است، نهادهای نظارتی روی اخلالگران بازار ارز متمرکز شدند که در تحقیقات یک سند جابهجایی پول در یکی از صرافیها کشف میشود. در این سند نام چند نفر دیده شد که مبالغ قابلتوجهی ارز را در بازار آزاد فروخته بودند. امید اسدبیگی و مجتبی کحالزاده از جمله این افراد بودند. با ادامه تحقیقات مشخص میشود آنها از بانک مرکزی دلارهای دولتی گرفتهاند تا خرج واردات تجهیزات کنند، اما این پول را بهجای هزینه در تولید در بازار آزاد به فروش رساندهاند.
این سرنخ موجب شد اسدبیگی زیر ذرهبین قرار بگیرد و روابط او با مدیران اسبق بانکها و بانک مرکزی بررسی شود که نتیجه این بازرسیها در نوع خود حیرتبرانگیز بود. اسدبیگی و شرکایش تا سال گذشته ارزهای کلانی را با جعل سند و ارتشا دریافت کردند و با سندسازی و تمسک به ارتباطات دولتی خود توانستند بهراحتی بزرگترین فساد ارزی کشور را به نام خود ثبت کنند.
روابط دلاری با بانک اقتصاد نوین
دریا نور زنوس، شرکتی متعلق به مهرداد رستمی است. رابطه عجیب این شرکت با امید اسدبیگی در نوع خود جالب توجه بود. زمانی که اسدبیگی قصد داشت ۵۰۰ میلیون دلار ارز دولتی دریافت کند، رستمی و شرکتش را به همکاری فرامیخواند. رستمی سفارش خود را ثبت میکند و بانک اقتصاد نوین به عنوان بانک عامل معرفی میشود.
با جلساتی که با برخی مدیران بانک اقتصاد نوین برگزار میشود، روند کار با رضا انصاری، مدیر وقت امور بینالملل بانک نهایی میشود. اسدبیگی به وی ۵/۲ میلیون درهم و ۵۰ هزار دلار پول پرداخت میکند تا مشکلی برای دریافت ارزهای دولتی نداشته باشد، هرچند که در ظاهر همه چیز به نام رستمی بود.
معادل ریالی ارز دولتی به میزان ۵۰۰ میلیون دلار، توسط اسدبیگی بهحساب صرافی بانک اقتصاد نوین واریز میشود و صرافی ارز را در اختیار رستمی قرار میدهد. رستمی هم دلارها را در بازار به فروش میرساند و مبالغ حاصل از فروش را به حساب امید اسدبیگی واریز میکند. برای آنکه بانک اقتصاد نوین بتواند اسناد را تکمیل کند تا در آینده مشکلی برایش پیش نیاید از رستمی میخواهد برگه سبز گمرک را ارائه دهد که تیم دریافتکننده ارز با جعل نامه و سندسازی، سر بانک را کلاه میگذارند در حالی که انصاری، کاملاً در جریان این فساد بود.
گفتنی است، اسدبیگی و سایر متهمان در مجموع از بانکهای کشاورزی، اقتصاد نوین، مسکن، رفاه و… حدود ۵/ ۱ میلیارد دلار ارز دولتی به بهانه واردات تجهیزات تولیدی دریافت میکنند، اما بیشتر این مبالغ در بازار آزاد به فروش میرسد، بدون آنکه کالایی وارد کشور شود.
نظرات