تجارتنیوز گزارش میدهد:
چه خطری پولهای ایرانیان در امارات را تهدید میکند؟
توقف صدور ویزای جدید برای ایرانیان از سوی امارات و صلح با رژیم صهیونیستی در شرایط سیاسی اخیر این نگرانی را ایجاد کرده که مراودات مالی این دو کشور خدشهدار و یا حساب ایرانیان مقیم امارات مسدود شود. رئیس اتاق مشترک ایران و امارات و رئیس سابق پژوهشکده پولی و بانکی به این نگرانی پاسخ میدهند.
به گزارش تجارتنیوز ، امروز نیویورک تایمز در گزارشی به ماجرای ترور محسن فخریزاده پرداخته و نوشته: سه مقام اطلاعاتی گفتهاند که رژیم صهیونیستی پشت حمله به این دانشمند ایرانی بودهاست. این درحالی است که هیاتهای عالیرتبه رژیم صهیونیستی و امارات متحدهعربی به تازگی توافقنامه صلح امضا کردهاند.
علاوه بر این، چند روز پیش خبرگزاري رويترز خبر داد كه صدور ويزاي جديد براي شهروندان ۱۳ كشور عمدتا مسلمان از جمله ايران توسط دولت امارات متحده عربي متوقف شده است.
حالا توالی دو اتفاق سیاسی این نگرانی را به دنبال آورده که آیا روابط اقتصادی ایران و امارات خدشهدار میشود؟ در چنین شرایطی چه خطری پول ایرانیان را تهدید میکند؟
پاسخ این سوالات با توجه به این که امارات دومين شريك تجاري ما و مهمترین کشور هدف صادراتی ایران در بین 10 کشور همسایه است، بسیار مهم به نظر میرسد.
سالهاست که امارات مهمترين سكوي صادراتي كشور به ويژه در مورد محصولات كشاورزي بوده و با توجه به ادامه تحريمها در زمينههاي ديگر، مناسبترين كشور براي فعاليت تجاري محسوب ميشود.
اخیرا یکی از اعضای اتاق بازرگاني ایران در گفتگو با روزنامه اعتماد مجموع تجارت ايران و امارات را در حال حاضر حدود ۱۵ ميليارد دلار اعلام كرده است.
بنابراین حفظ و ارتقای مراوده ما با این کشور از نظر اقتصادی از اهمیت قابل توجهی برخوردار است.
گرچه تا حالا هم در رابطه با اخذ ویزا، ثبت شرکت و مسائل بانکی موانعی پیش روی ما وجود داشته و فریز شدن حسابهای بانکی ایرانیانی که در امارات اقامت دارند، نیز یکی دیگر از این مشکلات و موانع است، سوال اینجاست که آیا باید انتظار داشت این مشکلات تشدید شوند؟
فرشید فرزانگان، رئیس اتاق مشترک ایران و امارات، در گفتگو با تجارتنیوز در پاسخ به این سوال میگوید: بسیاری از ایرانیان سالهاست که در این کشور کار میکنند و هیچ مشکلی ندارند. حتی اخیرا برخی از اعضای اتاق در امارات شرکت جدید تاسیس کردهاند و با مشکلی در افتتاح و یا کارکرد حسابهایشان مواجه نشدند. بنابراین تا امروز در فضای اقتصادی روابط ایران و امارات ضعف ویژهای ایجاد نشده است.
او تاکید میکند: اخیرا قوانین مطلوبی برای سرمایهگذاری اتباع خارجی و همچنین تاسیس شرکت بدون حضور کفیل نیز ابلاغ شده که خبر از فضای تجاری مناسب دارد نه کاهش و یا انسداد آن.
فرزانگان در پاسخ به این سوال که آیا خطری متوجه پولها و حسابهای ایرانیان در امارات است؟ میگوید: حساب ایرانیان به صرف ایرانی بودن بسته نخواهد شد. جمعیت قابل توجهی از ایرانیان که سالها در امارات کار و فعالیت کردند و عموماً شرکتهای جنرال تریدینگ مستقر در مناطق آزاد نبودند، با داشتن کفیل مناسب به مشکلی برخورد نکردهاند، اما شرکتهایی که در مناطق آزاد مستقرند و در حال خرید از همه افراد و همه جا و در هر زمینهای هستند، ممکن است با مشکل مواجه شده باشند و بالتبع حساب بانکی آنها نیز مسدود شود.
او ادامه میدهد: از طرفی برخی از افراد هم ممکن است به خاطر تجارت در حوزه مسائل تحریمی ایالات متحده امریکا حسابشان مسدود شده باشد و برخی دیگر هم به دلیل عدم آشنایی و اطلاع از قوانین تجاری و منطقهای و قواعد جاری و ساری کشور مقابل با محدودیت مواجه شوند.
فرزانگان درباره آینده ارتباط ایران و امارات نیز میگوید: امارات متحده عربی جزو FATF است و پیش از این هم بوده ولی اکنون برای گسترش تعهدش به آن برنامههایی را اجرایی میکند که در آینده نزدیک کلیه حوالهجات ارزی که در صرافی عملیاتی میشدند لازم است در بانک مرکزی امارات متحده عربی ثبت و ضبط گردند. باید منتظر ماند و دید که تا چه حد اجرایی و عملیاتی شده تا قضاوت بهتری بعمل آورد.
حسابها به صرف ایرانی بودن مسدود نمیشود
احمد مجتهد، رئیس سابق پژوهشکده پولی و بانکی، نیز درباره احتمالا خدشهدار شدن ارتباط مالی ایران و امارات و مسدودیت حساب ایرانیان در شرایط ناشی از اخبار سیاسی به تجارتنیوز میگوید: حساب ایرانیانی که در سایر کشورها زندگی میکنند به صرف ایرانی بودن مسدود نشده و نخواهد شد مگر این که مشمول تحریمهای آمریکا شده باشند.
او با اشاره به سابقه طولانی ارتباط تجاری دوطرفه ایران و امارات ادامه میدهد: اگر قرار بر مسدودیت حسابی باشد باید دادگاه دستور صادرکند، آن هم در موارد خاص از جمله جنگ بین دو کشور. در این حالت دولت یک کشور میتواند حسابهای دولت متخاصم را ببندد.
مجتهد در پاسخ به این سوال که آیا قرار گرفتن ایران در لیست سیاه FATF میتواند بهانهای برای به خطر افتادن پول ایرانیان در این کشور باشد؟ عنوان میکند: FATF فقط یک هشدار است نه یک دستور. بر اساس آن به کشورها هشدار داده میشود که در ارتباط با کشورهای داخل لیست سیاه دقت بیشتری به خرج بدهد نباید دستوری برای مسدودیت یا قطع ارتباط با این کشورها تلقی شود.
این کارشناس در پایان به پولهای بلوکه شده ایران در امارات اشاره میکند. به باور او با توجه به این که امارات رابطه تجاری خوبی با ایران دارد. احتمالا با توجه به تغییر و تحولاتی که با آمدن بایدن در آمریکا اتفاق خواهد افتاد، وضعیت ارزهای بلوکه شده بر اثر تحریمها هم تغییر خواهد کرد.
نظرات