تجارتنیوز گزارش میدهد:
خرید و فروش کاغذهای رسید بانکی؛ هر کیلوگرم ۵۵۰۰ تومان!
تا دیروز فقط پلاستیک، شیشه و … بود اما حالا کاغذهای رسید خودپردازها و کارتخوانها را هم جمع میکنند و میفروشند. هر کیلوگرم حداقل پنج هزار و ۵۰۰ تومان! آنطور که پیشکسوتان صنعت کاغذ میگویند رسیدهای کاغذی بانک چاپ لیزری دارند و بازیافت آن راحتتر است همین هم موجب میشود گرانتر باشند.
به گزارش تجارتنیوز ، چند هفتهای است که تصاویری از جمعآوری کاغذ رسید خودپردازهای بانکی در فضای مجازی دست به دست میشود.
مرد جوانی که به جمعآوری رسیدهای خودپردازهای بانک و حتی رسید خرید دستگاههای کارتخوان مشغول است در گفتگو با تجارتنیوز عنوان میکند که هر کیلوگرم از این کاغذها را پنج هزار و ۵۰۰ تومان میفروشد.
او میگوید: «تعداد این کاغذها کم است و معمولا پراکنده میشوند اما اگر حجم خوبی جمع کنیم، گاهی مراکز ضایعاتی با قیمت بهتری نسبت به مابقی ضایعات از ما میخرند. البته فقط بعضی مراکز. برای بعضی مراکز هم فرقی ندارد و مثل بقیه ضایعات بازیافتی با آن برخورد میکنند»
سال گذشته چقدر رسید بانکی تولید شده؟
ماجرا درباره کاغذ حساس حرارتی یا همان کاغذ رول حرارتی که مردم معمولا آن را به نام «کاغذ رسید تراکنش» میشناسند. کاغذی که نظام بانکی و پرداخت کشور از آن در دستگاههای خودپرداز، دستگاههای کارتخوان فروشگاهی و شعب، دستگاههای خودپرداز غیرنقد و برخی از دیگر دستگاههای الکترونیکی جهت چاپ رسید استفاده میکنند و با شیوع کرونا پرمصرفتر شدهاند.
پراستفادهترین موارد استفاده از این کاغذها به ترتیب دستگاههای کارتخوان و خودپردازها هستند. طبق گزارش شاپرک ۱۶۰ میلیارد تراکنش بانکی در سال ۹۹ انجام شده که احتمالا علت افزایش آن گسترش بانکداری الکترونیک و البته استفاده کمتر از پول نقد در شرایط شیوع کرونا است.
با در فرض لحاظ همان ۱۶۰ میلیارد تراکنش در سال ۹۹، با توجه به اینکه میانگین طول رولهای کاغذ دستگاه کارتخوان ۱۸ متر است، با این پیشفرض که طول رسیدها بهطور میانگین هشت سانتیمتر بوده و تنها خریدار رسید تراکنش خود را دریافت کرده باشد، این طول رول کاغذ، جوابگوی نزدیک به ۲۲۴ عدد تراکنش خرید است.
در نتیجه با یک ضرب و تقسیم ساده متوجه میشویم که در سال ۹۹ صنعت پرداخت بیش از ۷۱۴ میلیون رول کاغذ مصرف کرده است! البته این جدا از کاغذی است که برای استفاده از خودپردازها مصرف میشود.
رسید بانکی؛ گرانتر از سایر ضایعات
اما سرنوشت این همه کاغذ چیست و چرا خرید و فروش آن رونق گرفته است؟
حسین ابراهیمی فردوئی، رییس سابق سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوا، در پاسخ به این سوال میگوید: کاغذهای رسید بانکی قابل بازیافت هستند اما نه برای تبدیل به کاغذ کرافت( ماغد و مقوای ساخت کارتن).
با این حال به گفته او این کاغذهای بانکی برای شرکتهایی که از ضایعات و کاغذهای سفید مثلا برای ساخت شانه تخممرغ یا ظروفی برای گرمنگه داشتن غذا استفاده میکنند، کاربرد دارد.
او میافزاید: البته کاغذهای رسید حجم بسیار کمی دارند و در میان حجم ضایعاتی که برای این کار مصرف میشود، بسیار ناچیز است. مثلا در گذشته روزی ۱۰۰ تن مواد ضایعاتی را تبدیل میکردیم، حجم رسیدهای جمعآوری شده در این ۱۰۰ هزار کیلوگرم بسیار ناچیز و گم است.
ابراهیمی با بیان این که «در بازیافت ضایعات کاغذهای سفید جدا میشوند و سایر کاغذ و مقواهایی که رنگدانههای سفید روشن ندارند را برای کاغذهایی کرافت استفاده میکنند»، توضیح میدهد که قیمت فروش ضایعات کاغذ با سایر ضایعات متفاوت است. به همین دلیل گاهی فروش آن به صرفه است.
این پیشکسوت صنعت کاغذ ادامه میدهد: اگر این کاغذهای رسید به شرکتهایی که کاغذ سفید بازیافت میکنند برسد، میتواند با قیمت خوبی فروخته شود. چون این کاغذها چاپ لیزری و توسط جوهرافشان دارند و جوهری مثل چاپهای قدیم ندارند که لازم باشد در فرایند پاکسازی کاغذ و گرفتن رنگدانهها اذیت کنند. پس این کاغذها از کاغذهای نوشتهدار راحتتر بازیافت میشوند و کیفیت خوبی هم دارند. همین میتواند موجب شود با قیمت بالاتری فروخته شود.
آنطور که از گفتههای جمعآورندگان ضایعات برمیآید ظاهرا همینطور هم هست و این نوع کاغذ در حال حاضر با قیمت بالاتری در حال خرید و فروش است. طاهرشبیری، دبیر سابق سندیکای کاغذ و مقوا قیمت خرید و فروش کاغذ را بین سه هزار تا چهارهزار تومان به تجارتنیوز اعلام میکند و این در حالیست که ضایعاتیها میگویند کاغذهای رسید بانکی دست کم پنج هزار و ۵۰۰ تومان از آنها خریده میشود!
اخبار بیشتر را در ضفحه بانک و بیمه تجارتنیوز بخوانید.
نظرات