فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۶۶۲۲۰۶

ثبت چک در خودپرداز متصل به سامانه صیاد

ثبت چک در خودپرداز متصل به سامانه صیاد

معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی از اتصال شبکه خودپردازهای کشور در زمینه ثبت چک در سامانه صیاد خبر داد.

به گزارش تجارت‌نیوز ، معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی از اتصال شبکه خودپردازهای کشور در زمینه ثبت چک در سامانه صیاد خبر داد و گفت: در آینده نزدیک با توجه به اتصال زیرساخت شبکه کارتی، دارندگان چک می‌توانند با مراجعه به خودپردازهای متصل به سامانه صیاد بدون لزوم یکسان بودن بانک صادرکننده چک و خودپرداز، نسبت به ثبت، تایید، انتقال و استعلام چک اقدام کنند.

بر ااساس گزارش ایسنا، مهران محرمیان با بیان اینکه اکنون ثبت چک صیادی در خودپرداز باید در خودپرداز همان بانک صادرکننده چک انجام گیرد، افزود: با توجه به زیرساخت بسیار خوب نظام بانکی در شبکه شتاب در حوزه سامانه‌های کارتی که همه خودپردازها به هم متصل هستند این خدمت را نیز برای چک صیادی فراهم خواهیم کرد که دارندگان دسته چک بتوانند از همه خودپردازهای متصل یه صیاد برای ثبت چک خود استفاده کنند.

وی افزود: با فراهم شدن این امکان تعداد محدود بانک‌هایی که خودپردازهای انها نیز به سامانه صیاد متصل نشده‌اند خللی در این زمینه ایجاد نخواهد کرد اگر چه همه بانک‌ها باید در اسرع وقت خودپردازهای خود را به سامانه صیاد مجهز کنند.

معاون فناوری‌های نوین در خصوص اجرای قانون چک با بیان اینکه خوشبختانه روند اجرای قانون سرعت بسیار خوبی گرفته است و به مراحل پایانی کار در حال نزدیک شدن هستیم افزود: اصل اجرای این قانون بر موضوع سامانه صیاد بود که عموم دارندگان دسته چک، چک‌های صادره و دریافتی را در این سامانه ثبت و تایید کنند که خوشبختانه این کار به خوبی اجرا می‌شود.

۶۰ درصد چک‌ها صیادی است

محرمیان با بیان اینکه در حال حاضر ۶۰ درصد بازار چک‌های کشور از نوع صیادی هستند گفت: خوشبختانه اثر بسیار خوبی که از اجرای این قانون در جامعه مشاهده می‌کنیم کاهش ملموس چک‌های برگشتی هم به لحاظ تعداد و هم از منظر مبلغ است، ضمن آنکه میزان برگشتی چک‌های جدید نسبت به چک‌های قدیمی پایین و روند آن کاهشی است.

معاون فناوری‌های نوین با تاکید بر اینکه بانک مرکزی این نوید را به مردم می‌دهد با اجرای قانون جدید چک این ابزار پرداخت جایگاه واقعی خود و اطمینان فرد ذینفع دریافت کننده چک را احیا می‌کند تصریح کرد: استانداردهای چک‌های برگشتی کشور به استانداردهای جهانی در حال نزدیک شدن است.

محرمیان با اشاره به اینکه بانک مرکزی موظف است ابزارهای مختلف در اختیار هموطنان بگذارد که انها به راحتی بتوانند چک خود را تایید، ثبت و انتقال دهند افزود: این ابزارها با موبایل بانک، اینترنت بانک و برنامه‌های کاربردی تلفن‌های همراه در سال گذشته شروع شد و در سال جاری دسترسی به این خدمت از طریق پیامک و اکنون خودپرداز بانک‌ها فراهم شده است و نگرانی از جهت کسانی که تلفن همراه هوشمند در اختیار نداشتند با امکان پیامک و خودپرداز این دسته افراد نیز بدون دغدغه خدمت را دریافت می‌کنند.

اتصال ۷۰ درصدی خودپردازها به صیاد

این مقام مسئول بانک مرکزی با اعلام اینکه بر اساس آمار بیش از ۷۰ درصد خودپردازهای بانک‌های کشور به سامانه صیاد مجهز شده‌اند افزود: اکنون بیش از ۲۰ بانک کشور خودپردازهای آنها که حدود ۴۱ هزار دستگاه است به سامانه صیاد متصل هستند و به تدریج آمار این دستگاه‌ها در زمینه اتصال به سامانه صیاد در حال افزایش است.

وی در خصوص برخی بانک‌ها که هنوز خودپردازهای آنها به سامانه صیاد متصل نشده اند نیز گفت : ۸ بانک خودپردازهای آنها به سامانه صیاد متصل نشده اند که از این تعداد ۶ بانک بسیار کوچک و ۲ بانک نسبتاً بزرگ کشور هستند و شخصاً به این موضوع ورود کرده و هشدارهای لازم در این زمینه به این دسته بانک‌ها داده شده و از آنها در خواست شده است در اسرع وقت اقدامات لازم برای تجهیز دستگاه‌های خودپرداز به سامانه صیاد را در دستور کار قرار دهند.

وی افزود: عموم این بانک‌ها در زمینه فنی دچار محدودیت‌هایی هستند که با پیگیری بانک مرکزی این نواقص برطرف خواهد شد.

مجهز شدن چک‌های تضمین شده به شناسه صیادی

معاون فناوری‌های نوین در خصوص چک تضمین شده و لزوم ثبت آن در سامانه صیاد گفت: چک تضمین شده مطابق قانون باید در سامانه صیاد توسط شعبه بانک ثبت شود و بانک مرکزی از ابتدای اردیبهشت ماه سال جاری به شبکه بانکی این موضوع را برای اجرا ابلاغ کرده است، بانک‌ها در این زمینه در حال انجام اقدامات لازم هستند، لیکن در این میان یک فرصت یک ماه و نیمی لازم بود که شبکه بانکی چک‌های تضمین شده قبلی را نیز کارسازی کنند، بر این اساس از ۱۷ خردادماه اگر یک چک تضمین شده در سامانه صیاد ثبت نشده باشد دارندگان چک باید با مراجعه به شعبه صادرکننده چک اقدام به کارسازی کنند به عبارت دیگر اینگونه چک‌ها در سامانه‌های بین بانکی خدمتی دریافت نخواهند کرد.

محرمیان با بیان اینکه امکان استعلام چک‌های تضمین‌شده صیادی (چک‌های تضمین شده دارای شناسه ۱۶ رقمی صیادی) با هدف کسب اطمینان از اصالت این نوع چک‌ها هنگام انجام معاملات فراهم شده است افزود: مشتریان شبکه بانکی می‌توانند از طریق درگاه‌های مختلف دسترسی به سامانه صیاد شامل اینترنت‌بانک، موبایل‌بانک، برنامک‌های موبایلی، پیامکی و خودپردازهای بانک‌های عامل، نسبت به استعلام آن اقدام کنند. در واقع ذی‌نفع چک با استعلام این چک‌ها از ثبت چک به نفع خود در سامانه صیاد اطمینان حاصل می‌کند.

این مقام مسئول بانک مرکزی تاکید کرد: در این راستا، چک‌های تضمین‌شده که توسط شعب بانکی در اختیار مشتریان قرار می‌گیرد مجهز به شناسه ۱۶ رقمی صیادی شده و با توجه به تکالیف مقرر در قانون اصلاح قانون صدور چک، ثبت صدور این نوع چک‌ها برعهده شعب بانک‌هاست و صادرکننده چک در این خصوص مسئولیتی ندارند.

وی افزود: این چک‌ها نیاز به انجام عملیات تایید در سامانه صیاد ندارند و ذی‌نفع با اخذ برگه چک از صادرکننده آن و استعلام از سامانه صیاد می‌تواند از ثبت چک در سامانه صیاد به نفع خود اطمینان حاصل کند و تطبیق اقلام اطلاعاتی مندرج در متن چک و با اقلام ثبت شده در سامانه صیاد را انجام دهد. بدیهی است در صورتی که با استعلام از سامانه صیاد برای گیرنده محرز شود که این چک ثبت نشده و یا اقلام اطلاعاتی آن مغایر است، بایستی از پذیرش چک خودداری کند.

محرمیان در خصوص چک‌های موردی نیز گفت: در زمینه چک‌های موردی نیز با تشکر از بانک هایی که در این خصوص همکاری کرده اند باید یادآور شد که بدلیل شرایط خاص اینگونه چک‌ها تاکنون متقاضی آن بسیار اندک بوده اند و وارد فاز استقبال گسترده نشده‌ایم و نگرانی در این زمینه که تعداد ارایه کننده این بانک‌ها زیاد نیستند، وجود ندارد.

وی افزود: در واقع در این برهه اقدامات اطلاع رسانی برای شعب و عموم مردم مدنظر است که خوشبختانه با همکاری روابط عمومی بانک مرکزی و بانک‌های کشور این اقدام به نحو مناسبی در حال پیگیری و انجام است.

این مقام مسئول بانک مرکزی در خصوص استقبال عموم مردم در زمینه استعلام چک‌ها از طریق پیامک در روزهای نخستین اجرای این طرح گفت: در ابتدای اجرای این خدمت روزانه چند هزار استعلام از طریق پیامک انجام می‌گرفت و غالباً حاوی برخی خطاهایی بود ولی خوشبختانه اکنون عموم دارندگان چک نحوه و قالب ارسال کد را به درستی انجام می‌دهند و در این زمینه خطاهای روزهای نخست بسیار کاهش یافته است و شاهد چند ده هزار پیامک استعلام چک هستیم.

آخرین وضعیت چک الکترونیکی

محرمیان در خصوص چک الکترونیکی نیز گفت: چک الکترونیکی از تیرماه سال ۱۳۹۹ در سامانه بانک مرکزی توسعه داده شده و دستورالعمل‌ها نیز تدوین شده، لیکن با یک فاصله زمانی در حال انجام است برخی از بانک‌ها که تعداد آنها نیز محدود هستند در حال اتمام فرآیند آزمون‌ها هستند، تاکنون بانکی در این زمینه آزمون‌ها را کامل نکرده است و در صورت مهیا شدن بستر، این خدمت نیز اجرایی می‌شود.

این مقام مسئول بانک مرکزی در خصوص میزان مسدودی حساب‌های چک‌های برگشتی گفت: روزانه چند ۱۰ هزار چک برگشتی وجود دارد البته در برخی روزها که ایام سررسید نیست این عدد کاهش می‌یابد.

وی افزود: در روزهای اول اجرای این طرح بر اساس اطلاع قبلی که به تدریج روند مسدودی حساب‌ها افزایشی خواهد شد به صورت محدود حساب‌ها را مسدود کردیم و خوشبختانه بازخورد مناسبی از مردم و شبکه بانکی دریافت شد و به لحاظ فنی و زیرساختی مشکلی مشاهده نشد.

محرمیان افزود: حدود ۳۰ الی ۴۰ درصد چک‌های برگشتی روزانه در این سامانه برای مسدودسازی حساب ارسال می‌شود و به تدریج با شیب ملایمی انجام می‌گیرد تا به ۱۰۰ درصد چک‌ها برسد.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.