تجارتنیوز گزارش میدهد:
فشارهای بانک مرکزی نتیجه معکوس داد / پرداخت وام در بانکها متوقف شد؟
بانک مرکزی به بانکها اخطار داده که اخذ هرگونه سپرده به عنوان وثیقه نقدی برای پرداخت وام ممنوع است. اما بررسیها نشان میدهند که برخی بانکها در واکنش به این فشارها، پرداخت وام را متوقف کردهاند.
به گزارش تجارتنیوز، در روزهای اخیر بارها شاهد هشدارهای بانک مرکزی به بانکها نسبت به رعایت قوانین و مقررات بودهایم. حال، بانک مرکزی بار دیگر به شبکه بانکی اخطار داده است که اخذ هرگونه سپرده به عنوان وثیقه نقدی و بلوکه کردن بخشی از تسهیلات اعطایی ممنوع است و متخلفان به هیات انتظامی بانکها معرفی خواهند شد.
پیشتر نیز بانک مرکزی به بانکها اخطار داده بود که در صورت رعایت نکردن نرخهای سود مصوب، با مدیران آنها برخورد خواهد کرد. اما علت این هشدارهای پیاپی به شبکه بانکی، تخلف مدیران بانکی است یا مشکل از قوانین و مصوبههای موجود است؟
فشارهای بانک مرکزی با بانکها چه میکند؟
در شرایط کنونی که بانکها با کسریهای مزمن مواجه هستند، بانک مرکزی از طرفی مسیر کسب درآمد آنها را با سرکوب نرخ بهره مسدود کرده است و از طرفی بانکها را مجبور میکند که بدون وثیقهگیریهای لازم وام بدهند.
در این شرایط بانکها ناچارند که سود سپردههای دریافتی را به طور منظم پرداخت کنند اما تضمینی برای بازپرداخت وامهای اعطایی آنها وجود ندارد. در شرایط کنونی که بانک مرکزی، بانکها را برای پرداخت وامهای تکلیفی مثل وام ازدواج و وام مسکن تحت فشار قرار داده است، این شرایط وخیمتر شده است. زیرا بانکها موظف هستند که این وامها را پرداخت کنند اما وثیقه خاصی دریافت نکنند.
در این شرایط ریسک نکول این گونه وامهای تکلیفی افزایش پیدا کرده و بانکها که همین الان هم وضعیت مطلوبی ندارند، با کسریهای بیشتر مواجه خواهند شد.
توقف پرداخت وام در برخی بانکها
به نظر میرسد که همه این شرایط دست به دست هم دادهاند تا بانکها قید پرداخت وام را بزنند. گزارشاتی که به دست تجارتنیوز رسیده، حاکی از آن هستند که تعدادی از بانکها در دو هفته اخیر فرآیند اعطای تسهیلات خرد خود را متوقف کرده و وام نمیدهند.
مخاطبان گزارش دادهاند که از دو هفته گذشته، وقتی برای دریافت وام به برخی از شعب بانکهای ملی، ملت، شهر و گردشگری مراجعه کردهاند، با بنبست مواجه شدهاند.
برای راستیآزمایی این ادعا، خبرنگار تجارتنیوز با بانکهای نام برده شده تماس گرفت. این بانکها در پاسخ اظهار کردند که به علت کمبود بودجه توانایی پرداخت وام ندارند.
به نظر میرسد که این هشدارها و تذکرات بانک مرکزی به بانکهای کشور مبنی بر لزوم تسهیل پرداخت وام، نه تنها نتوانسته باعث افزایش پرداخت وام شود، بلکه تاثیراتی عکس هدف بانک مرکزی داشته است.
نظرات