بهروز اسدنژاد، کارشناس صنعت بیمه، در گفتوگو با «تجارتنیوز» مشکلات صنعت بیمه را بررسی کرد:
فقدان مدیر به ناکارآمدی صنعت بیمه دامن میزند
تا وقتی نیازهای اولیه مرتفع نشود مردم به فکر آیندهشان نخواهند بود
به گفته یک کارشناس صنعت بیمه، شرایط اقتصادی ایران، از جمله بالا بودن تورم، فقدان سرمایهگذاری کافی و کم بودن اشتغال، مهمترین چالش این صنعت محسوب میشود.
امروز 13 آذرماه، در تقویم ایران، روز بیمه نامگذاری شده است. این روز در سال 1367 و پس از تصویب قانون اداره امور شرکتهای بیمه در 13 آذرماه آن سال به تقویم شمسی اضافه شد.
البته تاریخچه بیمه در ایران به سال 1289 بازمیگردد و این صنعت قدمتی طولانی در ایران دارد. با وجود این، صنعت بیمه نیز همچون عمده صنایع ایران، در سالهای اخیر با مشکلات و چالشهای متعددی دستوپنجه نرم کرده است.
تجارتنیوز برای بررسی این مشکلات با بهروز اسدنژاد، کارشناس و از مدیران با سابقه صنعت بیمه ایران، به گفتوگو پرداخت. او در اظهارات خود مشکل اصلی صنعت بیمه کشور را شرایط اقتصادی ایران به شمار آورد و از میان این مشکلات بر بالا بودن تورم، فقدان سرمایهگذاری کافی و کم بودن اشتغال تاکید کرد.
تا وقتی نیازهای اولیه مرتفع نشود مردم به فکر آیندهشان نخواهند بود
اسدنژاد در تشریح شرایط اقتصادی کشور گفت: «بر اساس سلسلهمراتب نیازهای مازلو، بیمه جزو نیازهای ثانویه در ایران است. تا وقتی نیازهای اولیه مرتفع نشود، مردم به فکر آیندهشان نخواهند بود.»
او افزود: «بر اساس آخرین مطالعههای مرکز پژوهشهای مجلس، بیش از ۳۰ درصد مردم زیر خط فقر هستند. نمیتوان از این افراد انتظار داشت بیمه بخرند و این یعنی صنعت بیمه جمعیت متقاضی خود را از دست میدهد. به دلیل فقر حاکم بر کشور، این موضوع چالشی است که در حال حاضر صنعت بیمه از بعد کلان و ساختاری با آن مواجه است.»
چالشهای صنعت بیمه تنها به بحثهای اقتصادی محدود نمیشوند
این کارشناس صنعت بیمه، ریشه این مشکلات را اقتصادی و سیاسی دانست و ادامه داد: «دولت میتواند در این زمینه کمک کند که البته نیازمند ملزومات زیادی است. چالشهای صنعت بیمه تنها به بحثهای اقتصادی محدود نمیشوند و مشکلات سیاسی نیز در میاناند؛ هرچند حل این مشکلات بسیار پیچیده است.»
او ادامه داد: «باید ارتباطات سیاسی ایران با دنیا بهتر شود تا سرمایهگذاری و اشتغال افزایش یابد و منجر به رفاه و درآمد سرانه بیشتر و ایجاد متقاضی برای محصولات بیمهای شود.»
چالش نرخشکنی و فقدان رقابتپذیری در صنعت بیمه
اسدنژاد به دیگر مشکل صعنت بیمه اشاره کرد و گفت: «متاسفانه صنعت بیمه با موضوع نرخشکنی و فقدان رقابتپذیری مواجه است. به عبارت دیگر، اثر صنعت بیمه بر ایمنی و هزینه مردم بسیار کمرنگ نشان داده میشود. این یعنی صنعت بیمه باید کمک کند ایمنی جامعه، صنعت و مردم بالا برود و هزینههای مردم کاهش پیدا کند که در حال حاضر چنین کارکردی ملموس نیست.»
تاثیر صنعت بیمه در فرایندهای ایمنسازی صنعت و مردم ملموس نبوده است
این کارشناس بیمه ادامه داد: «صنعت بیمه وظیفه ندارد وضع موجود را بیمه کند؛ بلکه باید به مردم کمک کند تا به وضع مطلوب برسند. یعنی اینکه بیمه بتواند با توصیههایی که به صنعت و صنعتگران میدهد، کمک کند تا آنها وضعیت ایمنی خود را ارتقا دهند. این اشتباه است که بیمهگران مشتریان خود را با اغماض و بدون در نظر گرفتن نقص ایمنی بیمه کنند.»
او با تاکید بر اینکه صنعت بیمه کشور اثرگذاری کمی داشته توضیح داد: «تاثیر صنعت بیمه در فرایندهای ایمنسازی صنعت و مردم ملموس نبوده است. بیمه کمکی به ارتقای ایمنی جامعه، صنعت و صنعتگران نکرده است بلکه هر آنچه قابل مشاهده بوده، بیمه شده است.»
فقدان مدیر به ناکارآمدی صنعت بیمه دامن میزند
اسدنژاد در اظهارات خود، فقدان مدیر در صنعت بیمه کشور را دیگر چالش این صنعت به حساب آورد و گفت: «مدیریت، علمی است که عدهای میگویند میانرشتهای است و نیاز به مهارتهای چندگانه دارد. متاسفانه بر اساس سنت و تاریخچه صنعت بیمه، این صنعت مدیر پرورش نداده بلکه بیشتر کارشناسان مجرب و ارشد تربیت کرده است.»
او ادامه داد: «باور قبلی و سنتی بر این بوده که اگر در صنعت بیمه فردی داریم که چند سال سابقه داشته باشد، پس میتواند یک مدیر هم باشد؛ در حالی که اصلاً اینگونه نیست.»
این کارشناس اقتصادی در پایان خاطرنشان کرد: «فقدان مدیر، چالش مرزافزایی صنعت بیمه است. یعنی صنعت بیمه به پرورش مدیران کمکی نکرده اما کارشناسان زیادی در این صنعت حضور دارند و اغلب آنها به سمتهای مدیریتی منصوب شدهاند؛ در حالی که فاقد مهارتهای مدیریتی هستند و به ناکارآمدی بیمه دامن میزنند.»
برای مطالعه بیشتر صفحه بانک و بیمه را در تجارتنیوز دنبال کنید.
نظرات