در نشست هیئت نمایندگان اتاق ایران مطرح شد:
کیش و مات متقاضیان خودرو در بورس کالا/ تغییر رئیس بانک مرکزی؛ معصومیت فریبکارانه تاریخ
در بیست و ششمین نشست هیئت نمایندگان اتاق ایران برخی از نمایندگان بخش خصوصی نسبت به بروز و تشدید تورم، کسری بودجه، سیاستهای مبهم ارزی، قیمتگذاری دستوری، مقررات دستوپاگیر و بیعدالتی در اقتصاد ایران هشدار دادند.
به گزارش تجارتنیوز ، صبح امروز (هجدهم دی 1401) بیست و ششمین نشست هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران با حضور نمایندگان بخش خصوصی برگزار شد.
در ابتدای این نشست محمدحسن دیدهور، نایبرئیس کمیسیون صنایع اتاق ایران، در سخنرانی خود به خلق نقدینگی، سیاستهای لجامگسیخته و مبهم ارزی، مقررات دست و پاگیر، مالیاتهای غیرشفاف و بیعدالتی در نظام تأمین اجتماعی و … اشاره کرد که کارد را به استخوان فعالان اقتصادی رسانده و نفس امید را به شماره انداخته است.
او ادامه داد: مدتی است که شاهد هولناکترین نوع آلودگی هوا هستیم. در حال حاضر کشور به یک اتاق گازی تبدیلشده که مرگ تدریجی را برای همه رقمزده است.
این فعال اقتصادی عنوان کرد: به اعتقاد بنده این مشکلات رواجیافته در کشور به یک عرف تبدیلشده است و قیمتگذاری دستوری را برای ارز، بورس، کالا، آب، برق، گاز، خودرو، مسکن و زنجیرههای تولید و توزیع و … پایهگذاری کرده است.
تغییر رئیس بانک مرکزی فریبکارانه بود!
دیدهور با بیان اینکه دولت با سیاستهای خود، ارز را به جولانگاه کاسبان تبدیل کرده، تشریح کرد: با تغییر رئیس کل بانک مرکزی معصومیت فریبکارانهای را در تاریخ به نمایش گذاشتند و صنایع پاییندستی را قربانی سیاستهای دستوری کردهاند. با این سیاستها بازار را به دلالان سپردهاند و مصرفکننده را مانند آنچه در خودرو به وقوع پیوسته، در بورس کالا کیشومات میکنند.
دیدهور ضمن خطاب به مسئولان، با طرح این پرسش که اینهمه ناآرامی برای چیست؟ ادامه داد: همانطور که هفتههاست وضعیت قرمز آلودگی هوا در کشور حاکم است؛ اقتصاد کشور نیز وضعیت مشابهی را تجربه میکند.
نقش اتاق بازرگانی ایران در برنامه هفتم توسعه
نایب رئیس کمیسیون صنایع اتاق ایران در رابطه با نقش اتاق بازرگانی در تدوین برنامه هفتم خاطرنشان کرد: ما در اتاق ایران وظیفه داریم بهموقع هشدارهای لازم را به مسئولان ارائه دهیم.اتاق ایران موظف است در پذیرش هیئتهای تجاری دقت لازم را به عمل آورد و تجار مناسبی را مقابل یکدیگر قرار دهد و از مشاوران متخصص، پرتلاش و پویا بهره ببرد.
این فعال اقتصادی، به اجرای ناموفق برنامههای توسعه اشاره کرد و افزود: در این سالها، مسئولان خود را ملزم به اجرای برنامه توسعه کشور ندانستند. از همین رو هیئت رئیسه اتاق ایران باید برای مکلف و موظف کردن دولت برای اجرای مفاد برنامه هفتم توسعه تدبیر کند و از حالا این موضوع را مورد توجه قرار دهد.
در ادامه این نشست غلامحسین شافعی، رئیس اتاق بازرگانی ایران ، با تأکید بر اینکه دولتمردان در برنامه هفتم توسعه باید به دنبال بازسازی نقش ایران در زنجیرههای ارزش جهانی باشند، گفت: متأسفانه تهیه و تدوین برنامه توسعه بهعنوان هدف محسوب میشود اما پس از تصویب قانون و ابلاغ آن، کار خاتمه مییابد و دستگاههای اجرایی برنامههای روزمره خود را به اسم برنامه توسعه همچنان ادامه میدهند.
او به بازار ارز و سیاستهای اقتصادی مانند نرخ سود اشاره کرد و افزود: با توجه به اینکه موضوعی مانند سیاستهای ارزی، تبدیل به موضوعی سیاسی شده است، راهحلهای علمی درباره آن به کار گرفته نمیشود.
وی با اظهار به اینکه نرخ ارز یکی از مؤلفههای اثرگذار بر تمام ارکان اقتصادی کشور است، بیان کرد: کسری بودجه، تورم، نااطمینانی از تنشهای بینالمللی، عدم افق روشن در توافق هستهای، اختلال در برخی از مسیرهای تأمین ارز و … منجر به افزایش انتظارات تورمی در جامعه و هجوم داراییها بهویژه ارز برای حفظ ارزش پول شده است.
بحران کمبود مواد اولیه
شافعی با تأکید بر اینکه آثار این مشکلات در معیشت مردم و تولید قابلمشاهده است، خاطرنشان کرد: متأسفانه طبق گزارشها، در حال حاضر شرکتها با کمبود شدید مواد اولیه مواجه هستند. به دلیل افزایش نرخ ارز تهیه مواد اولیه برای تولیدکنندگان بشدت سخت شده است.
بر اساس اعلام رئیس پارلمان بخش خصوصی افزایش نرخ ارز منجر به این شد که تصمیمگیری تولیدکنندگان برای خرید مواد اولیه و فروش کالاها بسیار دشوار شود؛ چراکه برنامهریزی و پیشبینی حتی برای کوتاهمدت امکانپذیر نیست.
او تشریح کرد: در حال حاضر امکان افزایش قیمتها با توجه به کاهش قدرت خرید مشتریان وجود ندارد، این در حالی است که به اذعان فعالان اقتصادی، امکان جایگزین کردن محصولات با قیمت فعلی اصلاً وجود ندارد.
طبق اظهارات وی، با توجه به مشکلات فروش نفت و دریافت وجه آن، تثبیت رانت نفت در بودجههای سنواتی میتواند مانع از در نظر گرفتن درآمدهای غیرواقعی در بودجه و متعاقباً جهشهای ارزی گردد.
او به عمقبخشی به بازار ارز تأکید کرد و یادآور شد: این عمقبخشی باید بهگونهای باشد که انگیزه صادرکننده به ورود ارز به کشور افزایش یابد. اما متأسفانه شاهد برخی از اقدامات جدید هستیم که ممکن است اتفاقات سال 97 و 98 را تکرار کند.
شافعی در انتها عنوان کرد: این اقدامات میتواند به صادرات خرد کشور لطمه بسیاری بزند و حدود هفت میلیارد دلار را تحت تاثیر قرار دهد و مشکلات ارزی کشور را دو چندان کند.
برای مطالعه بیشتر مطلب رزومهسازی برای ورود به اتاق بازرگانی را در تجارتنیوز بخوانید.
نظرات