تجارتنیوز گزارش میدهد؛
شناسایی ریسک های اصلی بازار سرمایه / چرا معاملات بورس رشد نمیکند؟
رکود، بهترین توصیف از شرایط فعلی بورس تهران است. اگرچه در برخی روزها شاخصهای بازار سهام رشد نشان میدهند اما بررسی روند معاملات حاکی از حرکت دست به عصای بازیگران حقیقی این بازار است. اما ریسک اصلی بازار سهام چیست و چه عاملی سبب شده است که بورس تهران در چاه رکود بماند؟
به گزارش تجارتنیوز ، بازار سهام این روزها روندی رکودی را طی میکند و مدتهاست نتوانسته معاملاتی با حجم بالاتر از 10 میلیارد برگه سهم را تجربه کند. در بهترین شرایط، حجم معاملات خرد به هفت میلیارد برگه سهم رسیده که با توجه به ارزش کاهنده قیمت سهام، نتوانسته روند مثبتی را از لحاظ ارزشی ثبت کند.
معاملات امروز بورس تهران نمونه مناسبی از چاه رکودی است که بازار سهام در آن افتاده است. امروز در حالی که شاخص کل بورس تهران 1.44 درصد بالا رفت و شاخص هموزن رشد 1.93 درصدی را تجربه کرد اما حجم معاملات خرد از هفت میلیارد و 100 میلیون برگه سهم فراتر نرفت و ارزش معاملات خرد نیز در کف چهار هزار میلیارد تومانی باقی ماند!
حتی در روز جاری که یکی از بهترین روزهای معاملاتی بورس تهران محسوب میشود و ورود پول حقیقی هم در آن تجربه شده است، میزان خروج پول روزهای اخیر بازار جبران نشد. اگرچه همین فضای مثبت نیز کورسوی امیدی در دل فعالان بازار است اما همچنان سایه برخی تهدیدها بر سر بورس تهران باقی است و سبب انفعال بازیگران حقیقی این بازار شده است.
2 عامل نگرانکننده برای بازار سرمایه
کارشناسان بازار سرمایه از موارد متعددی نظیر نرخ بالای بهره بین بانکی، کسری بودجه، تورم، نوسانات قیمت دلار، تصمیمات خلقالساعه دولت و مواردی از این دست بهعنوان عوامل تهدیدکننده بازار یاد میکنند. در این میان اما احمد اشتیاقی، کارشناس بازار سرمایه نگاه دقیقتری به این مورد داشته است.
به گفته او، نگرانیهای عمده بازار سهام در وضعیت فعلی ناشی از دو عامل است؛ موضوع نخست به کمتحرکی در جریان دادوستدها برمیگردد. در ماههای گذشته نااطمینانی سرمایهگذاران برای ورود به بازار سهام به یکی از چالشهای اصلی بازار مبدل شده است. عدماعتماد به بورس تهران، سمتوسوی جریان پول به سمت معاملات تالار شیشهای را تحتتاثیر قرار داده است. واکاوی کمتحرکی در بازار مذکور نشان میدهد یکی از مهمترین عوامل اثرگذار بر این بیتحرکی به مباحثی همچون تصمیمات خلقالساعه و سیاستگذاریهای اقتصادی بازمیگردد؛ عاملی که به انحای مختلف مانع ورود پول قدرتمند به بازار شده است.
اشتیاقی در ادامه یادداشت خود که در روزنامه دنیای اقتصاد منتشر کرده، عنوان کرده است که با توجه به اینکه برخی از سیاستگذاریهای نهادهای مختلف، سود شرکتهای بورسی و فرابورسی را نشانه گرفته است و متولیان بازار سهام واکنش درخور توجهی نشان ندادهاند، بر سرمایهگذاران محرز شده است که بازار مزبور ریسکپذیری بالایی دارد؛ از اینرو در شرایطی که همه بازارهای دارایی با ریسکهای غیراقتصادی، از جمله جنگ، دست به گریبان هستند، بازارهایی که در ذات خود ریسک نهفته کمتری جای دادهاند در زمره بازارهایی قرار میگیرند که ورود پول کمتری را نظاره خواهند کرد.
اثر مخرب اختلاف نظر سیاستگذاران بر بازار سهام
به گفته این کارشناس بازار سرمایه، در یک سال گذشته نیز علاوه بر متغیرهای کلان تاثیرگذار بر بازار سرمایه، برخی تصمیمات ضدونقیض سیاستگذاران از جمله جدال میان وزارت صمت و سازمان بورس بر سر عرضه و قیمتگذاری خودرو در بورس کالا، روند نوسانی و مبهمی را در این بازار رقم زده است.
اشتیاقی معتقد است که در اغلب موارد دیده شده است تداوم اختلاف نظر میان سیاستگذاران باعث شده پس از گذشت ماههای متمادی از شروع سلسله تصمیمات پرحاشیه، پرسشهای بیشماری در مورد وضعیت صنایع مرتبط مطرح شود. این وضعیت در حالی است که افزون بر این موضوع، در حوزههای دیگر، از جمله بخشهای سیاسی و اقتصادی، هریک به فراخور اولویتهای خود، کلیت بازار سهام و صنایع مختلف را تحتتاثیر قرار دادهاند.
به گفته او، موضوع دوم ریسکهای بیرونی است که بازار سرمایه متاثر از آنها در وضعیت بیثباتی قرار گرفته است. اما شاید از میان این دو عامل بتوان نقش موضوع نخست را از عامل دوم پررنگتر دانست. با توجه به اینکه بازار سهام در سهسال گذشته بارها تحتتاثیر قانونگذاریهای پرریسک تغییر مسیر داده، میتوان رد پای سیاستگذار را در روند فرسایشی نماگرهای سهامی به وضوح مشاهده کرد.
اشتیاقی در ادامه به تجربه اخیر بازار سرمایه اشاره و عنوان کرده است: تجربه نزدیک به این وضعیت را نیز در سال گذشته رویت کردیم، به طوری که بازار سهام زیر سایه برخی سیاستگذاریها نتوانست بازارهای ارز و سکه را در سال ۱۴۰۱ همزمان با شدت گرفتن انتظارات تورمی همراهی کند. روند خنثای بورسیها در مقابل صعود نرخها در بازار ارز و انتظارات تورمی در سال قبل حتی بر واکنش هیجانی سرمایهگذاران اثرگذار بود.
به گفته این کارشناس بازار سرمایه، هر ساله در فصل مجامع شاهد افزایش رونق بازار و حضور گرم سرمایهگذاران بودیم. اما ترس سهامداران از تداوم اعمال سیاستهای متناقض و ناگهانی منجر به تضعیف طرف تقاضا و پررنگشدن سناریوهای اصلاح قیمت حتی در میانمدت و بلندمدت شد.
گزارشهای بیشتر را در صفحه بازار سرمایه بخوانید.
نظرات