«تجارتنیوز» بررسی میکند؛
اثر نرخ جدید تسعیر ارز بر بانک ها / سود گروه بانکی از تسعیر ارز چقدر است؟
لیلا لامعی، تحلیلگر بازار سرمایه - در اولین روز آذرماه 1403، بانک مرکزی طی اطلاعیهای نرخ تسعیر ارز بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی را برای 6 ماهه نخست سال 1403 اینطور اعلام کرد که هر یورو معادل 508 هزار و 428 ریال و هر دلار آمریکا معادل 457 هزار و 374 ریال تسعیر شود. این در حالی بود که نرخهای اعلامی جدید نسبت به نرخهای ابلاغ شده بانک مرکزی برای سال 1402 با افزایش بیش از 16 درصدی برای یورو و رشد حدود 14 درصدی برای دلار همراه شده است. اما این تغییرات چه اثری بر گروه بانکی خواهد داشت؟ لازم به توضیح است که نرخهای اعلام شده از سوی بانک مرکزی برای سال 1402 مبلغ 437 هزار و 734 ریال برای هر یورو و مبلغ 401 هزار و 877 ریال برای هر دلار آمریکا بود.
به طور کلی در خصوص تسعیر ارز باید گفت که در ایران برای اینکه دو واحد پولی به یکدیگر تبدیل شوند یا معادل هم قرار گیرند، یک نرخ ثابت و مشخص برای ارزهای مبادلهای تعیین میشود که در شرکتهای تولیدی، خدماتی یا صادراتی، داراییهای ارزی براساس نرخ نیمایی محاسبه شده و در بانکها و موسسات مالی غیربانکی این نرخها براساس اعلام بانک مرکزی عمدتا سالانه تعیین میشوند که معیاری برای محاسبات گزارشهای مالی بانکها خواهد بود.
البته امسال بانک مرکزی این نرخها را برای 6 ماهه نخست سال اعلام کرده است. در واقع برخی بانکها داراییهای ارزی دارند که این داراییها در صورتهای مالی باید حتما با واحد پولی «ریال» محاسبه شوند.
افزایش نرخها برای 6 ماهه نخست سال 1403، درآمدهای ارزی بانکها را افزایش داده، به طوریکه بانکها یک به یک در سامانه کدال نسبت به آثاری که نرخهای جدید بر درآمدهای خالص یا ناخالص ارزی آنان داشته، شفافسازی کردند.
شناسایی 360 هزار میلیارد ریالی سود ناخالص در بانک ملت
در میان بانکها، بانک ملت بهعنوان بزرگترین دارنده داراییهای ارزی پیش از سایرین اعلام کرد که نرخهای اعلامی بانک مرکزی منجر به شناسایی 360 هزار میلیارد ریالی سود ناخالص این بانک خواهد شد که البته با کسر مالیات و تعدیلات مدنظر حسابرس، درآمد ارزی خالص این بانک به ۲۷۰ هزار ریال خواهد رسید.
ردیابی درآمد خالص هزار و 915 میلیارد ریالی بانک سامان
بانک سامان نیز اعلام کرد که با توجه به نرخهای جدید، درآمد این بانک از محل تسعیر ارز دو هزار و 553 میلیارد ریال محاسبه شده که پس از کسر مالیات، درآمد خالص حدود هزار و 915 میلیارد ریال خواهد بود.
دستیابی بانک پارسیان به سود ناخالص 84 هزار و 514 میلیـارد ریـالی
در همین حین، براساس اعلام بانک پارسیان در سامانه کدال، مبلغ تقریبی 84 هزار و 514 میلیـارد ریـال سود ناخالص از محل تسعیر داراییهای ارزی این بانک شناسایی خواهـد شـد.
شناسایی سود خالص 3 هزار و 395 میلیارد ریالی بانک اقتصاد نوین
بانک اقتصاد نوین نیز همچون سایر بانکها اطلاعیه شفافسازی خود را در سامانه کدال منتشر کرد که به موجب آن این بانک با اعمال نرخهای جدید مبلغ تقریبی چهار هزار و 244 میلیارد ریال سود تسعیر ارز شناسایی خواهد کرد. سود خالص پس از کسر مالیات، حدود سه هزار و 395 میلیارد ریال خواهد بود.
دسترسی بانک کارآفرین به 3 میلیارد و 151 میلیون ریال سود خالص
از طرفی بانک کارآفرین اعلام کرد که با توجه به میزان خالص داراییهای ارزی این بانک، اعمال نرخ تسعیر ارز ابلاغی بانک مرکزی منجر به شناسایی سود ناخالص تقریبی 3 میلیارد و 939 میلیون ریالی این بانک شده که پس از کسر مالیات حدود 3 میلیارد و 151 میلیون ریال بهعنوان سود خالص از محل تسعیر داراییهای ارزی بانک کارآفرین قابل شناسایی خواهد بود.
سود خالص 4 هزار و 492 میلیارد ریالی بانک خاورمیانه از محل تسعیر ارز با نرخ جدید
همچنین بانک خاورمیانه نیز اعلام کرد که میزان داراییهای ارزی این بانک در پایان شهریورماه 1403 معادل ۱۰۲ میلیون دلار محاسبه شده است که با نرخهای جدید تسعیر ارز، مبلغ تقریبی 6 هزار و 131 میلیارد ریال سود ناخالص تسعیر ارز برای بانک خاورمیانه شناسایی میشود که با کسر مالیات و هزینه ذخیره مطالبات مشکوکالوصول، سود خالص آن مبلغ چهار هزار و 492 میلیارد ریال خواهد شد.
ارزیابی سود ناخالص 18 هزار و 842 میلیارد ریالی در بانک شهر
بانک شهر در سامانه کدال اینگونه شفافسازی کرد که اعمال نرخهای تسعیر جدید، منجر به شناسایی سود ناخالص تقریبی 18 هزار و 842 میلیارد ریالی از محل داراییهای ارزی این بانک خواهد شد.
شناسایی سود و زیان بانک صادرات، مشروط بر تکمیل صورتهای مالی 6 ماهه نخست سال
از طرفی بانک صادرات اعلام کرد که افزایش نرخها اثر درآمدی بر این بانک خواهد داشت. این بانک داراییهای ارزی خود را حدود 375 میلیون یورو اعلام کرد که البته میزان سود شناسایی شده آن را منوط به تکمیل فرآیند تهیه و حسابرسی صورتهای مالی 6 ماهه نخست سال دانست و طبیعتا پس از شناسایی سود تسعیر ارز، این بانک مجددا شفافسازی خواهد کرد.
در میان بانکها اما برخی بانکها نظیر بانک ایران زمین، بانک سرمایه و موسسه اعتباری ملل اعلام کردند که فاقد داراییها و بدهیهای ارزی بوده و اعمال نرخ تسعیر ارز جدید اثری بر صورتهای مالی میاندورهای آنان نخواهد داشت.
جذابیت گروه بانکی بازار سهام با افزایش نرخ تسعیر ارز
شفافسازیها درباره آثار مثبت نرخ جدید تسعیر ارز بر صورتهای مالی بانکیها، طی یکی دو روز اخیر توجه اهالی بازار سهام را به سمت سهام بانکی معطوف کرده، به طوریکه معاملات این نمادها با تحرکات مثبت سهامداران همراه شده است. علت این توجه آن است که افزایش نرخ تسعیر، منجر به افزایش خالص ارزش داراییهای بانکها میشود و این امر قیمت سهام بانکها را جذابتر میکند.
علت بعدی، اثرگذاری این افزایش نرخ بر سودآوری بانکها است و میتواند در برخی آیتمها منجر به کاهش هزینه مطالبات مشکوکالوصول بانکها شود. لازم به توضیح است که سود تسعیر ارز قابل تقسیم میان سهامداران نیست و در آیتم سود انباشته بانکها جای میگیرد.
سهامداران باید این آگاهی را داشته باشند که نرخ تسعیر ارز عمدتا سالانه از سوی بانک مرکزی اعلام خواهد شد و با پایان سال جاری بانک مرکزی احتمالا نرخهای جدیدی را برای صورتهای مالی سالانه بانکها اعلام خواهد کرد که رشد احتمالی این نرخها، درآمدهای ارزی بانکها را بیشتر خواهد کرد.
نکته بعدی آن است که این اعداد و ارقام که بانکها بهعنوان سود اعلام کردهاند، تقریبی بوده و نباید بهعنوان معیار نهایی برای انتخاب سهام آنان قرار گیرد.
گزارشهای بیشتر را در صفحه بازار سرمایه بخوانید.
نظرات